Zimski športi

Luitz vrnitev po poškodbi kronal z zmago, Žan Kranjec 26.

Beaver Creek, 02. 12. 2018 22.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žan Kranjec je bil pričakovano edini slovenski predstavnik v drugi vožnji uvodnega moškega veleslaloma sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Z zaostankom 1,09 sekunde za vodilnim si je zagotovil deveto izhodišče za finale. A je v finalu uvrstitev krepko poslabšal in veleslalomsko sezono začel s 26. mestom. Zmagal je Nemec Stefan Luitz.

Žan Kranjec izgube časa po napaki v zgornjem delu ni mogel več nadoknaditi. Že po nekaj prvih zavojih je zapravil več kot eno sekundo prednosti, ki jo je prinesel s prve proge. In tudi po nastopu Slovenca je na vrhu ostal Švicar Thomas Tumler, ki je imel na prvi progi šele 21. čas. Zaostanek Kranjca ob prihodu v cilj je znašal 2,14 sekunde za takrat 18. čas.

Tumler je ostal vodilni do zadnjih dveh na startu za najboljši veleslalom v karieri in prve stopničke. Prvi zvezdnik karavane Marcel Hirscher, ki naskakuje svoj osmi veliki kristalni globus in šestega malega veleslalomskega, je za 37 stotink sekunde premagal Tumlerja, a njegova vožnja ni bila dovolj za 26-letnega Stefana Luizta, ki je vodil že na prvi progi, na drugi pa iz sebe iztisnil še več za zmago s 14 stotinkami naskoka pred aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom.

Žan Kranjec je na veleslalomski tekmi za svetovni pokal v ameriškem Beaver Creeku osvojil zanj skromno 26. mesto.
Žan Kranjec je na veleslalomski tekmi za svetovni pokal v ameriškem Beaver Creeku osvojil zanj skromno 26. mesto. FOTO: Damjan Žibert

To je bila prva tekma za Nemca po lanski poškodbi kolena. V Beaver Creeku je vpisal svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Na tem prizorišču v Koloradu je bil lani pred poškodbo tretji.

Karavana se bo preselila znova tostran Atlantika. Ob koncu prihodnjega tedna bodo preizkušnje v Val d'Iseru, kjer bosta veleslalom in slalom, ženske pa čaka superveleslalom in paralelni slalom.

Veleslalom (m), Beaver Creek, izidi:
1. Stefan Luitz (Nem) 2:36,38
2. Marcel Hirscher (Avt) +00,14
3. Thomas Tumler (Švi) +00,51
4. Henrik Kristoffersen (Nor) +00,67
5. Loic Meillard (Švi) +00,84
6. Matts Olsson (Šve) +00,90
7. Mathieu Faivre (Fra) +00,91
8. Ted Ligety (ZDA) +1,10
. Riccardo Tonetti (Ita) +1,10
10. Victor Muffat-Jeandet (Fra) +1,12
...
26. Žan Kranjec (Slo) +2,65
...
- nista se uvrstila v 2. vožnjo: Štefan Hadalin, Miha Hrobat (oba Slo).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.