Zimski športi

Maier 'prižgal' zeleno luč za izvedbo 55. Zlate lisice v Mariboru

Maribor, 22. 01. 2019 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V./Ž.L./M.F.
Komentarji
0

Maribor je v pričakovanju karavane svetovnega pokala alpskih smučark, ki se bodo na mariborskem Pohorju merile 1. in 2. februarja na veleslalomu in slalomu za 55. Zlato lisico. Snežni pogoji so na zadovoljivi ravni, zato se ljubiteljem alpskega smučanja ni treba bati ponovitve lanskega scenarija, ko so morali organizatorji tekmovanje za Zlato lisico preseliti v Kranjsko Goro.  

Markus Maier je na novinarski konferenci po snežni kontroli sporočil težko pričakovano novico. Stanje snežne površine, debelina snežne podlage, je zelo pozitivno, zato je snežni kontrolor FIS brez težav prižgal zeleno luč. "Mislim, da so pogoji zelo dobri, vse je pripravljeno za začetek sklepne preparacije proge. Dan, ko se prižge zelena luč, je odločilni dan. Kar seveda pomeni, da proga še ni pripravljena za tekmovanje, a je napočil tisti trenutek za vse vpletene, za vse delavce in organizatorje, da stoodstotno poženejo 'mašinerijo' za končno pripravo proge in tekmovanja. Glavno vprašanje ob mojem današnjem obisku je bilo, ali je na progi dovolj snega. Snega je dovolj, vendar pa snežna površina še ni pripravljena. Snežno površino je treba še utrditi, oblikovati, politi z vodo, postaviti vse zaščitne mreže in ograje, tribune, da bo ustrezala vsem tekmovalnim standardom in merilom za svetovni pokal," je po ogledu sporočil avstrijski predstavnik FIS Maier, tekmovalni direktor ženskega svetovnega pokala.

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec bo na prihajajoči Zlati lisici nastopila pred domačimi navijači v Mariboru.
Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec bo na prihajajoči Zlati lisici nastopila pred domačimi navijači v Mariboru. FOTO: AP

Nov sistem zasneževanja se je obnesel. Kljub nič kaj ugodnim snežnim razmeram so organizatorji izkoristili vsako priložnost za zasneževanje. Organizatorje zdaj čakajo še sklepne priprave, vključno s končno pripravo snežne podlage z vodo, da bo lahko nudila vsem tekmovalkam enakovredne pogoje. Postaviti je treba tudi tribune v ciljni areni na snežnem stadionu. "Zelena luč je za vse nas seveda nekaj zelo pozitivnega, je pa treba še kar nekaj postoriti do same tekme. Od danes naprej je to naše delo. Verjamem, da smo ekipe na terenu tega vajene. Lisica je v Mariboru, torej tam, kamor tudi sodi. Tekmovalke in predstavniki FIS se tukaj dobro počutijo in upam, da bo vsako leto v Mariboru," pa je dejal vodja tekmovanja za Zlato lisico Mitja Dragšič.

Pohorski smučarski spektakel bo letos jubilejen, saj bodo pripravili že petdeseto tekmovanje za svetovni pokal. Letos je v programu novost, da je veleslalom na sporedu že v petek zaradi nedeljskega odhoda tekmovalk na svetovno prvenstvo na Švedsko. Lisica se letos vrača domov, potem ko so morali organizatorji lani zaradi slabih snežnih razmer tekmovanje preseliti v Kranjsko Goro, na progo moškega svetovnega pokala, na kateri se merijo alpski smučarji na tekmovanju za Pokal Vitranc.

Že v ponedeljek so prizadevni mariborski organizatorji tradicionalnega ženskega tekmovanja v smučanju dobili prvo zelo pozitivno informacijo. Nastop v Mariboru je potrdila trenutno prva slovenska "lisička". Ilka Štuhec bo kljub natrpanemu urniku tekmovala na Zlati lisici. Nastopila bo na petkovem veleslalomu, kar bo seveda še dodaten magnet za vse ljubitelje smučanja. "Hvala bogu, da se je Ilka odločila za nastop na veleslalomu. Je naša najboljša tekmovalka in nenazadnje Mariborčanka, ki je zrasla na Pohorju, in to je super za nas organizatorje, Maribor in tudi celotno slovensko smučanje," je bil Dragšič zadovoljen z odločitvijo, da bo Štuhčeva tekmovala v Mariboru. Mojstrica hitrih disciplin je pred dvema letoma v Mariboru z 10. mestom v slalomu in 14. v veleslalomu dokazala, da ji tehnične discipline niso tuje.

Prijavljenih je 130 tekmovalk iz 27 držav in 204 spremljevalcev. Na vsaki od tekem bo lahko nastopilo po šest Slovenk. Glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik je potrdil, da bodo kvote izkoristili ter bodo ponudili priložnost mlajšim tekmovalkam, ki tekmujejo v evropskih pokalih. Ob Štuhčevi bodo glavna slovenska orožja na Zlati lisici Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk. Tina Robnik že vadi in se pripravlja na vrnitev po lanski poškodbi. O njenem nastopu v Mariboru se bodo odločali glede na trenutno formo. Za Ano Drev, ki si je poškodovala koleno na treningu na Kronplatzu, se je sezona že predčasno končala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.