Zimski športi

Malysz: Janus? Izjemno ga spoštujem, a osem let je dolga doba!

Planica, 24. 03. 2018 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Legendarni poljski smučarski skakalec Adam Malysz se je v Planici veselil treh zmag. Po skakalnem slovesu se je navdušil nad relijem Dakar, danes je spet tesno povezan s smučarskimi skoki. Je direktor poljske reprezentance in izjemno ceni delo slovenske stroke.

Adam Malysz, Poljska ima v Kamilu Stochu izjemnega skakalca in letalca. Dokazal je, da se s trdim delom pride zelo daleč, navdušuje, kjer koli se pojavi. Kdo je pravzaprav Stoch?
On je izjemen športnik, izjemen smučarski skakalec in letalec. Tako superioren je, da to počne kot za šalo. A nič se ne bi zgodilo, če ne bi bil tako velik profesionalec, kot je. Dela tako, da ne bi bil dober le sedaj, ampak tudi v prihodnjih sezonah. Dela, da bi nas lahko na Poljskem razveseljeval še dolga leta. Na treningih je brezkompromisen, pa naj gre za skakalnico, letalnico, ali pa le telovadnico. In tudi doma je vse podrejeno njegovi športni poti. Vse to so vzroki, da je tako dober.

Lahko bi rekli, da živi za smučarske skoke?
Točno tako.

Dokler so rezultati izjemno dobri ni težav, ko se zalomi je vse narobe, pogosto se zdi, da se ne išče vzroka in načina za odpravo težav, ampak se išče krivca. Tako je tudi pri nas v Sloveniji, kjer cel svet ve, kaj je uspevalo Petru Prevcu in mu danes ne. Kaj se zgodi, da sledi tolikšen padec forme?
Pogosto se zgodi bliskovit vzpon in potem takojšnji padec. Ampak treba je delati manjše korake. Vnovičen ekspresni vzpon morda ni najboljši, ampak je treba delati manjše korake. Menim, da je to edini pravi način, da se nekdo vrne na vrh. Velikanski koraki ne prinašajo nič dobrega. Mi smo imeli v preteklosti takšno situacijo s trenerjem Lukaszem Kuczkom, ampak to je nekaj normalnega. Bil je glavni trener osem let. To je zelo dolgo obdobje. Menjava trenerja pomeni organizacijske spremembe, tekmovalci spremembe težko sprejemajo, tudi Kamil, ampak se nam je obrestovalo. Ko je prišel Stefan Horngacher, na tekmovalce gledal z 'drugačnimi očmi' in takoj prepoznal njegov potencial.

Adam Malysz (levo) v Planici opravlja vlogo direktorja poljske reprezentance smučarskih skakalcev.
Adam Malysz (levo) v Planici opravlja vlogo direktorja poljske reprezentance smučarskih skakalcev. FOTO: Damjan Žibert

Omenili ste obdobje osmih let. Goran Janus je glavni slovenski trener že drugi olimpijski ciklus. Je osem let neko obdobje, ko je treba narediti rez?
Janus je zelo dober trener. Zelo ga spoštujem. Enako velja za slovensko reprezentanco. Koliko truda je vloženega v podmladek, v razvoj tekmovalcev, nenazadnje v infrastrukturo. Morate se zavedati, da je na Poljskem približno 60 smučarskih skakalcev, če imam prave podatke je ta številka v Sloveniji blizu 500. Morda imajo fantje resnčino manjšo rezultatsko krizo, a vem, da ko bodo mladi prišli na raven svetovnega pokala in to se bo zgodilo, boste zagotovo spet povsem na vrhu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mich Diam
24. 03. 2018 15.17
-3
Po mojem se bo Janus umaknil, če se ne bo, naslednja sezona bo še slabši kot letošnja! To je sigurno! Mlad kader je treba dati na vodilna selektorska mesta!
rokidrago
24. 03. 2018 15.02
+2
Potrebne so spremembe na trenerskem položaju
ferdinand178
24. 03. 2018 14.28
+14
Kaj je ta naslov? Malysz ni rekel tega. A zdaj se novinarji kar zmišljujete izjave?
bmwgs
24. 03. 2018 12.28
+37
Ko je malo kriza je vedno trener kriv pa ni važno o kakšnem športu govorimo sam se spomnim svojega tekmovanja, ko sem prišel v krizo te ne more rešit nihče na brzino počasi in strpno. Ne moreš krivit trenerja trenerji naredijo vse da bi ti pomagali ampak moraš rešit pri sebi napake in veliko trenirat.
Anticripstoned
24. 03. 2018 12.52
-26
leon malo kriza???? asi ti malo bolan oz probal mali drg
Rade 74
24. 03. 2018 11.51
-43
Januš naj da odpoved takoj, dovolj je bilo.