Zimski športi

Medven pred pokalom Vitranc: V tem trenutku razmere niso zelo kritične

Kranjska Gora, 15. 02. 2024 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Kaja Ahčin, Alen Podlesnik
Komentarji
2

Kranjska Gora je v pričakovanju domačega smučarskega vrhunca zime, tradicionalnega tekmovanja alpskih smučarjev za pokal Vitranc. Na sporedu bosta klasičnI veleslalomom in slalomom. Za zadnje točke svetovnega pokala pred finalom sezone se bodo alpski smučarji na svetu merili 9. in 10. marca. Prvi operativec organizacije Srečko Medven je optimističen.

Več videovsebin
 • Pred Vitrancem so se na belih strminah pomerili znani obrazi
  02:11
  Pred Vitrancem so se na belih strminah pomerili znani obrazi
 • Iz SVETA: Dovolj snega za pokal Vitranc?
  02:34
  Iz SVETA: Dovolj snega za pokal Vitranc?

 

"Vremenske razmere niso najbolj ugodne, imamo pomlad oziroma poletje sredi zime, kar se v vsakem primeru pozna na snežnih zalogah, vendar v tem trenutku situacija še ni zelo kritična," je na novinarski konferenci v Kranjski Gori povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven. "Potrebovali bomo sigurno nekaj sodelovanja vremena z nizkimi temperaturami, morda tudi s kakšnimi snežnimi padavinami, tako da v tem trenutku gledamo v bistvu v te tri tedne, ki nas čakajo do same tekme, zelo optimistično," je dodal Medven. "V tem trenutku je sneg samo na tekmovalni progi, z osnovo od veleslalomskega starta do cilja. Manjka nam ogrevalna proga, ki je v tem trenutku ni. To bomo reševali kasneje, ko bomo videli, kakšne bodo razmere," je pojasnil Medven.

Srečko Medven
Srečko Medven FOTO: Damjan Žibert

Dolgoletni generalni sekretar tega tekmovanja verjame, da bodo zadostili zahtevam Mednarodne smučarske zveze in bodo tekmi v veleslalomu in slalomu potrdili 29. februarja, ko bo snežna kontrola. "Prišli bodo vsi najboljši smučarji v tem trenutku v svetovnem pokalu, ki seveda niso poškodovani." Glavni slovenski adut bo Žan Kranjec, ki v veleslalomu sodi v sam vrh, slalomska tekma, kjer so Slovenci za zdaj izgubili stik s konkurenco, pa bo v znamenju slovesa zadnjega Slovenca v točkah za svetovni pokal alpskih smučarjev Štefana Hadalina, ki se je odločil za konec tekmovalne poti.

Predvečer pokala Vitranc, 8. marca, je rezerviran za spominsko revialno tekmo s humanitarnim pridihom, v spomin prezgodaj umrlega slovenskega smučarja in trenerja Draga Grubelnika.

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Luka Kotnik

Med tekoma nedeljskega slaloma pa bo za dobro voljo skrbel Vili Resnik, ki je bil danes tudi med udeleženci dopoldanskega VIP-veleslaloma. Pokal Vitranc ima posebno mesto in velik pomen tako v lokalnem kot tudi v nacionalnem okviru in presega zgolj športne razsežnosti. Navzoče na novinarski konferenci sta nagovorila tako minister za minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han kot tudi županja Kranjske Gore Henrika Zupan.

"Sem neizmerno počaščen, da sem lahko kot minister del športne ekipe, ker se zavedam, kaj je šport v zgodovini Slovenije naredil za promocijo naše države, Mislim, da je skrajni čas, da politika, država minimalno vrne športu tisto, kar je šport dal za promocijo te prelepe države," je uvodoma dejal minister Han.

Minister se zaveda pomena Pokala Vitranc: "Gre za eno najstarejših tekmovanj v Sloveniji in definitivno Pokal Vitranc združuje in povezuje Slovence in Slovenke. Na Pokal Vitranc moramo biti absolutno ponosni in mislim, da gre za eno izmed treh najbolj prestižnih dirk v smučanju."

Minister je napovedal razpis vreden približno 30 milijonov evrov, ki bo namenjen obnovi športne infrastrukture v lokalnih skupnostih. V smučarskem klubu Kranjska Gora načrtujejo gradnjo objekta, telovadnice v Podkorenu. A je usoda tega objekta odvisna tudi od prihodnosti Pokala Vitranca. Ta ostaja del sporeda, vendar je tekmovalni koledar svetovnega pokala v alpskem smučanju odvisen tudi od volje predsednika mednarodne zveze (Fis) Johana Eliascha, ki je prevzel izključno pristojnost za določanje sporeda tekem za zgolj dve sezoni vnaprej.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sailer2
15. 02. 2024 20.44
Sneg ponekod pri vznožjih prog (ne v slo) smrdi po olju/dizlu...ta svet je odpisan počas!!
Bigbadjohn
15. 02. 2024 17.46
Mene pa zanima, če lahko SZS obstaja brez enega samega smučarja (-ke)?