Zimski športi

Faivre presenetljivi svetovni prvak v veleslalomu, Kranjec šesti

Cortina d'Ampezzo, 19. 02. 2021 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.B., A.V., M.J., STA
Komentarji
19

Potem ko je Francoz Alexis Pinturault postavil najboljši čas prve vožnje veleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo, je v drugo že v zgornjem delu proge storil napako in odstopil. Presenetljivega naslova svetovnega prvaka se tako veseli njegov rojak Mathieu Faivre, srebro je osvojil Italijan Luca de Aliprandini, medtem ko je z odlično drugo vožnjo do bronaste kolajne prišel Avstrijec Marco Schwarz. Najboljši Slovenec je bil Žan Kranjec na 6. mestu.

Več videovsebin
  • Klemen Bergant po veleslalomski tekmi na SP
    01:15
    Klemen Bergant po veleslalomski tekmi na SP
  • Žan Kranjec po šestem mestu
    00:53
    Žan Kranjec po šestem mestu
  • Štefan Hadalin po veleslalomski tekmi
    00:44
    Štefan Hadalin po veleslalomski tekmi

 

Po prvi vožnji je na veleslalomskem vrhu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo kraljeval Alexis Pinturault. Italijan Luca De Aliprandini na drugem mestu je zaostajal 40 stotink. Zaostanek Nemca Alexandra Schmida na tretjem mestu je znašal 56 stotink sekunde.

A so se v finalu razmerja na vrhu postavila na novo in odličja so šla presenetljivim udeležencem tekme. Četrti po prvi vožnji Mathieu Faivre je v Cortini osvojil še drugo zlato odličje, po paralelnem veleslalomu je osvojil še veleslalomsko tekmo. Marco Schwarz je na zmagovalni oder skočil s šestim časom prve vožnje. Velika pričakovanja so imeli tudi v slovenskem taboru, a se na koncu ni izšlo za kolajno. "Tako slabih občutkov nisem imel še nikoli. Na koncu sem s šestim mestom dosegel zelo soliden rezultat, a na svetovnem prvenstvu stopničke štejejo nekaj več," je v uvodni izjavi dejal Žan Kranjec, ki je po težavah s hrbtom nastopil na prvem veleslalomu po 61 dneh.

"To je bila moja prva tekma letos, če izvzamemo paralelni veleslalom. V zadnjem času sem imel velika nihanja na treningu, tudi tokrat so bili občutki zelo slabi. V obeh vožnjah sem mislil, da bom zelo zadaj. Na koncu je šesto mesto dober rezultat. Moram pa še nekaj stvari popraviti, da se bom lahko boril za zmago," je dodal Kranjec, ki ga do konca sezone čakajo še štirje veleslalomi v svetovnem pokalu. V Banskem konec prihodnjega tedna dva, nato 13. marca v Kranjski Gori in še v Lenzerheideju na finalu sezone 20. marca. Kranjec, ki je po prvi vožnji držal sedmo izhodišče, z zaostankom 1,82 sekunde, je v finalu branil tri desetinke prednosti pred takrat vodilnim Hrvatom Filipom Zubčićem. A Hrvat je ostal vodilni tudi po nastopu slovenskega asa, ki je prišel v cilj na drugem mestu z zaostankom 24 stotink sekunde. Na startu pa so bili še najboljši po prvi vožnji. Schwarz je za 72 stotink na drugo mesto potisnil Zubčića ter na koncu osvojil tretje mesto. Kranjca (+1,83) pa je za šest stotink potisnil z zmagovalnega odra Švicar Loic Meillard, ki je bil peti. Zubčić je bil četrti.

Mathieu Faivre je z izjemno drugo vožnjo osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka.
Mathieu Faivre je z izjemno drugo vožnjo osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka. FOTO: AP

Svetovnemu veleslalomskemu prvaku iz leta 2019 Norvežanu Henriku Kristoffersenu se vožnji nista posrečili, po 15. mestu na prvi je z devetim mestom v finalu predal krono. Norvežan bo prvenstvo reševal v nedeljo v slalomu. Štefan Hadalin je v prvi vožnji nastopil s startno številko 28, a se mu vožnja ni posrečila. Z velikim zaostankom 5,06 sekunde je zasedel 29. mesto. Kot drugi na startu finala je veliko bolje opravil svoje delo. Vrhničan je s svojim najboljšim veleslalomom sezone pričakovano prevzel vodstvo, Andreja Drukarova iz Litve je prehitel za 4,33 sekunde. Na koncu je njegov čas v finalu obveljal za najboljšega. S 16. mestom je izenačil svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev na tekmah največjega ranga. Vendar pa bi točke za veleslalomsko startno listo za naslednjo sezono osvojil kot 15.

Največji osmoljenec je zagotovo vodilni smučar v seštevku zime in vodilni veleslalomist, ki je dobil zadnje tri veleslalome v svetovnem pokalu. Pinturault je kot tretji na startu prve vožnje v celoti izkoristil postavitev svojega trenerja Fabiena Munierja ter z brezhibno vožnjo z neverjetno prednostjo dveh sekund in 12 stotink prevzel vodstvo. V finalu pa so se njegove sanje o veleslalomskem zlatu na progi Labirinti razblinile že po nekaj zavojih.

Francosko čast je tako rešil Faivre, ki je postal komaj četrti Francoz z naslovom svetovnega prvaka v veleslalomu, po 53 letih; Francoisu Bonlieu (1964), Guyju Perillatu (1966) in Jean-Claudu Killyju (1968).

Žan Kranjec je bil z uvrstitvijo na 6. mesto zadovoljen, a jasno je, da so bila pričakovanja pred tekmo višja.
Žan Kranjec je bil z uvrstitvijo na 6. mesto zadovoljen, a jasno je, da so bila pričakovanja pred tekmo višja. FOTO: AP

Težave favoritov že v prvi vožnji
Številka 1 tokrat ni predstavljala prav nobene prednosti. To je na svoji koži izkusil švicarski adut Marco Odermatt, ki je padel v eno izmed pasti zahtevne postavitve na prav tako zahtevni snežni površini ter odstopil. Hrvat Filip Zubčić s številko 2 je bil prvi, ki je prišel v cilj. Nato se je s postavitvijo spopadel branilec naslova iz Areja izpred dveh let Norvežan Henrik Kristoffersen in zaostal za Hrvatom ter tudi najboljšo deseterico.

A šele vodilni smučar v seštevku zime in vodilni veleslalomist, ki je dobil zadnje tri veleslalome v svetovnem pokalu po vrsti, je postavil stvari na svoje mesto. Alexis Pinturault je kot tretji na startu v celoti izkoristil postavitev svojega trenerja Fabiena Munierja ter z brezhibno vožnjo in natančno izpeljanimi zavoji prišel v cilj z neverjetno prednostjo dveh sekund in 12 stotink.

Žan Kranjec se je na progo Labirinti, ki je z zavito postavitvijo in polno pastmi upravičila svoje ime, podal kot peti ter se s takrat drugim časom uvrstil zgolj za Pinturaultom. A zaostanek je bil prevelik. Na startu je bilo še nekaj odličnih veleslalomistov iz prve jakostne skupine.

"Občutke sem imel res slabe, tudi zaostanek je velik, a je zaenkrat še soliden. V drugo bo treba izboljšati kar nekaj stvari. V finalu ne bo prostora za taktiziranje, ne glede na stanje proge," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal slovenski veleslalomski as Kranjec, ki je imel precej mešane občutke in ki nastopa na prvem veleslalomu po 61 dneh.

Domačin Luca de Aliprandini je bil s številko 12 odličen zlasti v spodnjem delu ter je prišel v cilj z najmanjšo razliko do vodilnega Francoza. Nemec Schmid in Francoz Mathieu Faivre (+0,58) sta bila prva, ki sta zaostala manj kot sekundo za Pinturaultom. Pred Kranjca sta se uvrstila še Švicar Loic Meillard (+1,25) in Avstrijec Marco Schwarz (+1,56). Enak čas kot Kranjec pa je za delitev sedmega mesta postavil Avstrijec Stefan Brennsteiner.

Na startu sta bila dva Slovenca. Štefan Hadalin je nastopil s startno številko 28, a se mu vožnja ni posrečila, imel je ogromne težave v osrednjem delu proge, po večji napaki na prelomnici je prišel v cilj kot zadnji, takrat 21., z velikim zaostankom 5,06 sekunde.

SP, moški veleslalom, vrstni red:
1. Mathieu Faivre (Fra) 2:37,25
2. Luca de Aliprandini (Ita) +0,63
3. Marco Schwarz (Avt) +0,87
4. Filip Zubčić (Hrv) +1,59
5. Loic Meillard (Švi) +1,77
6. Žan Kranjec (Slo) +1,83
7. Stefan Luitz (Nem) +1,99
8. Adam Žampa (Slk) +2,48
9. Henrik Kristoffersen (Nor) +2,53
10. Roland Leitinger (Avt) +2,87
...
16. Leif Kristian Nestvold-Haugen (nor) +4,31
. Štefan Hadalin (Slo) +4,31

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEEP
19. 02. 2021 19.04
-2
Ne da bi daval sol na rano ampak Filip in Hr. medalja!Slo. traba bo korenito delat na fizični pripravah ker z jezikom se ne zmaguje!!
uporabnica1
19. 02. 2021 19.11
+2
graf
19. 02. 2021 17.16
+6
Bolj kot Pinturoju ki ima že 2 medalji s tega prvenstva sem privoščil srebro De Aliprandiniju ki je ta medalja za Italijo nekakšen obliž na rane , šesto mesto za Kranjca sicer ni slab rezultat , problem je le ker se šestega mesta na SP nihče ne zapomni , po mojem je Žan medaljo izgubil v strmini v prvi tretjini na obeh progah , v položnejšem delu je smučal dobro a je bilo to premalo za medaljo ...
uporabnica1
19. 02. 2021 17.22
+4
Res je, zgoraj je pustil precej časa. Takoj se je videlo, da ni tisti pravi, takega še nismo videli ampak je povsem razumljivo. Še 2 tedna nazaj se ni videlo, če bo pripravljen na SP. Drugo leto pa po medaljo na olimpijske igre
takje
19. 02. 2021 15.18
+6
Bravo Žan, vse čestitke. Ni se enostavno sestaviti po vseh težavah in družinski tragediji, bravo, poklon do poda.
uporabnica1
19. 02. 2021 14.39
+5
Bravo Žan! Super 6. mesto.. Da se takole zbereš po poškodbi in smrti bližnjega👏 Samopovemmojemnenje ti si pa res smiliš, kako ubogo življenje moraš imeti
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 14.40
-5
jaz vsaj vidim kakšna je realna slika in ne živim v fantaziji. ;))
uporabnica1
19. 02. 2021 14.47
+5
a se lahko odklopiš kavčar? a potem sta tudi Odermatt in Alexis dva glavna favorita turista, ker sta odstopila tako kot Meta?
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 14.54
-5
ja zdaj se pa jokaj, nevem kaj da ti recem
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 14.20
-3
hahahaha žan spet slabo.... še hrvati so boljši v smučanju kot mi... žalostno
MesOjediPinGvin
19. 02. 2021 18.43
+1
Zubčić je zdrav, Žan pa je imel težave s hrbtom in dva meseca ni tekmoval. Zakaj pa ti nisi zmagal, brihta?
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 12.11
-3
še ena velika žalost! Sedmo mesto in sekunda zaostanka za stopničkami. žalostno
uporabnica1
19. 02. 2021 12.15
+5
Oglasi se takrat, ko se bo tebi pripetila družinska tragedija in poškodba hrbta, da boš dva meseca brez smučanja. Zaostanki pa so veliki zaradi izjemnega Francoza. Vsi najboljši veleslalomisti imajo velik zaostanek
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 12.39
-8
sam se je odločil tekmovat;)) tako da je to njegov problem...ampak sramoto pa dela vsem
uporabnica1
19. 02. 2021 12.41
+7
Ja res veliko sramoto nam dela, 4 leta sj eže v elitni sedmerici. Najboljši slovenski veleslalomist, ima dve zmagi na dveh najtežjih veleslalomih, to je res sramota ja. Dej spelji se, nekateri ne premorete niti malo občutka. Verjetno se da smrt očeta predelati kar čez noč ane? hrbet se da tudi čez noč poštimat ane? Poklon, da je sploh zraven, vemo kako dolgo se je pobirala Mikaela
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 14.53
-5
hahahaha tip piše spise. najdi si službo rajši!
MesOjediPinGvin
19. 02. 2021 18.44
+2
uporabnica1
19. 02. 2021 11.44
+4
Od Kranjca ne moremo pričakovati medalje. Vidi se, da je bil več kot 2 meseca brez tekmovalnega ritma. Malo treningov, zato še dobro da je 7. Na zgornjem delu je pustil preveč časa, vozil je okrog. V drugo pa samo napad💪
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 12.11
-1