8°C

Faivre presenetljivi svetovni prvak v veleslalomu, Kranjec šesti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
J.B. /A.V. /M.J. /STA /
KOMENTARJI
19
Potem ko je Francoz Alexis Pinturault postavil najboljši čas prve vožnje veleslaloma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo, je v drugo že v zgornjem delu proge storil napako in odstopil. Presenetljivega naslova svetovnega prvaka se tako veseli njegov rojak Mathieu Faivre, srebro je osvojil Italijan Luca de Aliprandini, medtem ko je z odlično drugo vožnjo do bronaste kolajne prišel Avstrijec Marco Schwarz. Najboljši Slovenec je bil Žan Kranjec na 6. mestu.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:15

Klemen Bergant po veleslalomski tekmi na SP

00:53

Žan Kranjec po šestem mestu

 

Po prvi vožnji je na veleslalomskem vrhu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo kraljeval Alexis Pinturault. ItalijanLuca De Aliprandini na drugem mestu je zaostajal 40 stotink. Zaostanek Nemca Alexandra Schmida na tretjem mestu je znašal 56 stotink sekunde.

A so se v finalu razmerja na vrhu postavila na novo in odličja so šla presenetljivim udeležencem tekme. Četrti po prvi vožnji Mathieu Faivre je v Cortini osvojil še drugo zlato odličje, po paralelnem veleslalomu je osvojil še veleslalomsko tekmo. Marco Schwarz je na zmagovalni oder skočil s šestim časom prve vožnje. Velika pričakovanja so imeli tudi v slovenskem taboru, a se na koncu ni izšlo za kolajno. "Tako slabih občutkov nisem imel še nikoli. Na koncu sem s šestim mestom dosegel zelo soliden rezultat, a na svetovnem prvenstvu stopničke štejejo nekaj več,"je v uvodni izjavi dejal Žan Kranjec, ki je po težavah s hrbtom nastopil na prvem veleslalomu po 61 dneh.

"To je bila moja prva tekma letos, če izvzamemo paralelni veleslalom. V zadnjem času sem imel velika nihanja na treningu, tudi tokrat so bili občutki zelo slabi. V obeh vožnjah sem mislil, da bom zelo zadaj. Na koncu je šesto mesto dober rezultat. Moram pa še nekaj stvari popraviti, da se bom lahko boril za zmago," je dodal Kranjec, ki ga do konca sezone čakajo še štirje veleslalomi v svetovnem pokalu. V Banskem konec prihodnjega tedna dva, nato 13. marca v Kranjski Gori in še v Lenzerheideju na finalu sezone 20. marca. Kranjec, ki je po prvi vožnji držal sedmo izhodišče, z zaostankom 1,82 sekunde, je v finalu branil tri desetinke prednosti pred takrat vodilnim Hrvatom Filipom Zubčićem. A Hrvat je ostal vodilni tudi po nastopu slovenskega asa, ki je prišel v cilj na drugem mestu z zaostankom 24 stotink sekunde. Na startu pa so bili še najboljši po prvi vožnji. Schwarz je za 72 stotink na drugo mesto potisnil Zubčića ter na koncu osvojil tretje mesto. Kranjca (+1,83) pa je za šest stotink potisnil z zmagovalnega odra Švicar Loic Meillard, ki je bil peti. Zubčić je bil četrti.

Mathieu Faivre je z izjemno drugo vožnjo osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka.
Mathieu Faivre je z izjemno drugo vožnjo osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka.FOTO: AP

Svetovnemu veleslalomskemu prvaku iz leta 2019 Norvežanu Henriku Kristoffersenu se vožnji nista posrečili, po 15. mestu na prvi je z devetim mestom v finalu predal krono. Norvežan bo prvenstvo reševal v nedeljo v slalomu. Štefan Hadalin je v prvi vožnji nastopil s startno številko 28, a se mu vožnja ni posrečila. Z velikim zaostankom 5,06 sekunde je zasedel 29. mesto. Kot drugi na startu finala je veliko bolje opravil svoje delo. Vrhničan je s svojim najboljšim veleslalomom sezone pričakovano prevzel vodstvo, Andreja Drukarova iz Litve je prehitel za 4,33 sekunde. Na koncu je njegov čas v finalu obveljal za najboljšega. S 16. mestom je izenačil svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev na tekmah največjega ranga. Vendar pa bi točke za veleslalomsko startno listo za naslednjo sezono osvojil kot 15.

Največji osmoljenec je zagotovo vodilni smučar v seštevku zime in vodilni veleslalomist, ki je dobil zadnje tri veleslalome v svetovnem pokalu. Pinturault je kot tretji na startu prve vožnje v celoti izkoristil postavitev svojega trenerja Fabiena Munierja ter z brezhibno vožnjo z neverjetno prednostjo dveh sekund in 12 stotink prevzel vodstvo. V finalu pa so se njegove sanje o veleslalomskem zlatu na progi Labirinti razblinile že po nekaj zavojih.

Francosko čast je tako rešil Faivre, ki je postal komaj četrti Francoz z naslovom svetovnega prvaka v veleslalomu, po 53 letih; Francoisu Bonlieu (1964), Guyju Perillatu (1966) in Jean-Claudu Killyju (1968).

Žan Kranjec je bil z uvrstitvijo na 6. mesto zadovoljen, a jasno je, da so bila pričakovanja pred tekmo višja.
Žan Kranjec je bil z uvrstitvijo na 6. mesto zadovoljen, a jasno je, da so bila pričakovanja pred tekmo višja.FOTO: AP

Težave favoritov že v prvi vožnji
Številka 1 tokrat ni predstavljala prav nobene prednosti. To je na svoji koži izkusil švicarski adut Marco Odermatt, ki je padel v eno izmed pasti zahtevne postavitve na prav tako zahtevni snežni površini ter odstopil. Hrvat Filip Zubčić s številko 2 je bil prvi, ki je prišel v cilj. Nato se je s postavitvijo spopadel branilec naslova iz Areja izpred dveh let NorvežanHenrik Kristoffersen in zaostal za Hrvatom ter tudi najboljšo deseterico.

A šele vodilni smučar v seštevku zime in vodilni veleslalomist, ki je dobil zadnje tri veleslalome v svetovnem pokalu po vrsti, je postavil stvari na svoje mesto. Alexis Pinturault je kot tretji na startu v celoti izkoristil postavitev svojega trenerja Fabiena Munierjater z brezhibno vožnjo in natančno izpeljanimi zavoji prišel v cilj z neverjetno prednostjo dveh sekund in 12 stotink.

Žan Kranjec se je na progo Labirinti, ki je z zavito postavitvijo in polno pastmi upravičila svoje ime, podal kot peti ter se s takrat drugim časom uvrstil zgolj za Pinturaultom. A zaostanek je bil prevelik. Na startu je bilo še nekaj odličnih veleslalomistov iz prve jakostne skupine.

"Občutke sem imel res slabe, tudi zaostanek je velik, a je zaenkrat še soliden. V drugo bo treba izboljšati kar nekaj stvari. V finalu ne bo prostora za taktiziranje, ne glede na stanje proge," je v prvi izjavi zaTV Slovenija dejal slovenski veleslalomski as Kranjec, ki je imel precej mešane občutke in ki nastopa na prvem veleslalomu po 61 dneh.

Domačin Luca de Aliprandini je bil s številko 12 odličen zlasti v spodnjem delu ter je prišel v cilj z najmanjšo razliko do vodilnega Francoza. Nemec Schmid in Francoz Mathieu Faivre (+0,58) sta bila prva, ki sta zaostala manj kot sekundo za Pinturaultom. Pred Kranjca sta se uvrstila še Švicar Loic Meillard(+1,25) in Avstrijec Marco Schwarz(+1,56). Enak čas kot Kranjec pa je za delitev sedmega mesta postavil AvstrijecStefan Brennsteiner.

Na startu sta bila dva Slovenca. Štefan Hadalin je nastopil s startno številko 28, a se mu vožnja ni posrečila, imel je ogromne težave v osrednjem delu proge, po večji napaki na prelomnici je prišel v cilj kot zadnji, takrat 21., z velikim zaostankom 5,06 sekunde.

SP, moški veleslalom, vrstni red:
1. Mathieu Faivre (Fra) 2:37,25
2. Luca de Aliprandini (Ita) +0,63
3. Marco Schwarz (Avt) +0,87
4. Filip Zubčić (Hrv) +1,59
5. Loic Meillard (Švi) +1,77
6. Žan Kranjec (Slo) +1,83
7. Stefan Luitz (Nem) +1,99
8. Adam Žampa (Slk) +2,48
9. Henrik Kristoffersen (Nor) +2,53
10. Roland Leitinger (Avt) +2,87
...
16. Leif Kristian Nestvold-Haugen (nor) +4,31
. Štefan Hadalin (Slo) +4,31