Zimski športi

Mož, ki je vso kariero igral za železarje: Brus drsalke obesil na klin

Jesenice, 27. 05. 2020 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dolgoletni kapetan jeseniške ekipe Miha Brus je končal kariero. Odločitev, da se poslovi od hokejskega dresa, je pojasnil v pogovoru za spletno stran kluba. "S svojimi igrami, značajem, ponosom, srčnostjo, zvestobo in predanostjo je postal ikona kluba," med drugim piše. Brus je vseh dvanajst sezon odigral za železarje.

Miha Brus je igralec, kot piše na uradni spletni strani kluba, ki je poosebljal jeseniški hokej v zadnjih dvanajstih sezonah. Rodil se je 9. februarja leta 1987 na Jesenicah. Vse od trenutka, ko je prvič obul drsalke, pa do svoje zadnje tekme, 4. marca letos, na gostovanju v Brunicu, je nosil rdeči dres. Po letih šolanja v vseh selekcijah kluba HD Jesenice se je s profesionalnim hokejem spoznal v sezoni 2008/2009. S HK Jesenice je odigral štiri sezone v ligi EBEL, nato pa doživel žalosten konec kluba. Ponovno je bil član, takrat izjemoma sestavljene članske ekipe HD Jesenice v prehodni sezoni 2012/2013. Nato je do konca kariere ostal v Podmežakli, ko je zrasel nov klub HDD Jesenice. Nekaj sezon je bil kapetan ekipe, za katero je odigral 248 tekem, zabil 87 golov, kar je največ v klubski zgodovini, in zbral 185 točk. Za nekdanji klub je v ligi EBEL odigral 197 tekem. Skupno je osvojil pet naslovov DP Slovenije in eno pokalno lovoriko. Devetkrat je oblekel dres slovenske reprezentance. "V zadnjih letih sem se precej srečeval s poškodbami, še posebej zadnja sezona je bila izjemno težka, saj sem se od samega začetka boril z izčrpanostjo. Mislim, da je tako pravi čas za zaključek kariere," je Miha Brus navedel svoje razloge za sklenitev kariere, ki jo je opisal z naslednjimi besedami, "odigral sem nekaj kakovostnih sezon, rekel bi, da sem imel lepo kariero. Skupaj smo doživeli veliko lepih trenutkov. Zgodile so se tudi slabše stvari, a te gredo hitro v pozabo. Ostalo mi bo veliko lepih spominov, še posebej na soigralce, ki so bili izjemna družba, vzdušje v garderobi je bilo vedno enkratno. To so bila najlepša leta v mojem življenju. Odigral sem nekaj sezon v ligi EBEL, nato je sledil tisti mrk, potem je sledila AHL. Na vso svojo kariero gledam kot na enotno zgodbo. Takrat ko je ugasnil prejšnji klub, je bilo zares težko. Nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, vse je bilo v razsulu. Vendar smo vztrajali in skupaj prilezli do točke, kjer smo sedaj."

Miha Brus
Miha Brus FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji kapetan je za uradno klubsko spletno stran pohvalil razmere v klubu, v katerem je zaključil kariero: "Mislim, da se v klubu dobro dela. Vsi, ki kakorkoli pomagajo, se trudijo po najboljših močeh, da bi vse skupaj spravili na še višji nivo. To je izjemno dobro za igralce, ki ostajajo, in tiste, ki prihajajo. Želim jim veliko sreče in uspehov v nadaljevanju." Ob vseh uspehih pa je ena želja ostala neizpolnjena: "Mogoče bi si ponovno želel odigrati odločilno peto tekmo polfinala AHL leta 2019 v Brunicu, ki smo jo izgubili v podaljšku. Naslov prvaka v AHL je eden mojih neuresničenih ciljev. Ta želja me je gnala naprej, v tisti sezoni sem si bolj želel te lovorike kot naslova DP."

Miha Brus kljub zaključeni karieri ostaja vzornik naslednjim generacijam: "Svojim naslednikom sporočam, naj bodo pridni, delavni, naj poskušajo delati z glavo in pravim namenom. Predvsem naj v svojem delu uživajo, saj je na ta način vse skupaj precej lažje. Naj si naberejo veliko lepih spominov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtleticoSLO
27. 05. 2020 10.01
+2
Hvala ti Brus za vse..upam da se še kdaj vrneš v kakšni drugi funkciji
V SHESHELJ
27. 05. 2020 09.56
+3
Tnx Brus...srecno
martinov
27. 05. 2020 09.56
-6
Povprečnež ni bil tako dober, da bi lahko prestopil v HK Maribor, kaj šele v kakšen klub v tuji. Najbolj star je običajno kapetan !!