Zimski športi

Največja slovenska aduta v novo sezono z visokim cilji

Sölden, 26. 10. 2018 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V./M.F.
Komentarji
6

Karavana svetovnega pokala v alpskem smučanju bo ta konec tedna v avstrijskem Söldnu vstopila v novo sezono 2018/19. Največji slovenski orožji Žan Kranjec in Meta Hrovat z zadovoljstvom ugotavljata, da sta zelo dobro pripravljena na prihajajoče izzive.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najboljše smučarke zbrane v Söldnu
    02:02
    Iz 24UR: Najboljše smučarke zbrane v Söldnu
  • Žan Kranjec: Konkurenca me spoštuje
    04:33
    Žan Kranjec: Konkurenca me spoštuje
  • Meta Hrovat: Sem samozavestna, ker vem, da sem konkurenčna najboljšim
    01:51
    Meta Hrovat: Sem samozavestna, ker vem, da sem konkurenčna najboljšim

Najboljši slovenski veleslalomist zadnjih sezon se nadeja napredka v novi zimi, v prejšnji je namreč pokazal in potrdil, da svetovni vrh ni več tako oddaljen. "Najpomembneje v tem trenutku je, da sem zadovoljen s pripravami na novo sezono. Imeli smo odlične pogoje za delo, v zadnjih dveh tednih pa smo vse skupaj še dodatno dvignili na višjo raven v Hintertuxu in na samem prizorišču uvodne tekme v Söldnu," je v ekskluzivnem pogovoru za POP TV uvodoma dejal Žan Kranjec, ki bo po lastnih napovedih v novi sezoni še bolj konkurenčen Marcelu Hirscherju, Henriku Kristoffersenu in druščini.

"Že dejstvo, da me največji konkurenti spoštujejo, pove dovolj o mojem napredku v zadnjih letih. Sam se bom trudil po najboljših močeh uresničiti začrtane cilje, ki so za vsako sezono višji. Želim si smučati na najvišji ravni in posledično dosegati dobre rezultate. Eno brez drugega ne gre. Vsake tekme se bom lotil z najvišjimi možnimi cilji," je dodal Kranjec.

Lani 6. veleslalomist sezone
Alpske smučarke so opravile zadnji trening pred začetkom nove sezone, alpski smučarji predzadnjega. Napetost narašča, a zdi se, da v slovenski ekipi napetosti ne gre čutiti. Vsaj zaznati je ni možno. Nasmehi na obrazih vseh najboljših, v podzavesti pa napadalnost, potrebna za dosego vrhunskega rezultata. Kakšna je pripravljenost vedo le tekmovalci sami, kaj jim še manjka, da bi bili konkurenčni najboljšim, bo pokazala tekma. Žan Kranjec je v minuli sezoni dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, da jim lahko pride blizu, da jih lahko nenazadnje premaga.

Najslabši njegovi veleslalomski uvrstitvi minule sezone sta 18. (Garmisch Partenkirchen) in 14. mesto (Beaver Creek), bistveno več pa je dosežkov, ki jih je že moč označiti za vrhunske. 7. mesto v Val d'Iseru, trikrat je bil 5., v Alti Badii, na izjemno zahtevni Gran Risi 3. Minulo sezono je zaključil, kot 6. najuspešnejši velslalomist sezone. To pomeni, da je lahko pred uvodom v sezono upravičeno optimističen. Da so lahko, ko posežejo po približno enakem času na treningu, optimistčini tudi njegovi reprezentančni kolegi. Sploh Štefan Hadalin, s katerim si delita italijanskega serviserja Branabo Greppija. Kranjec je bil na veleslalomu v Soldnu že 4., bilo je to 23. oktobra 2016. Dosežek, ki se ga ne bi branil niti v letošnji sezoni, čeprav kot sam zatrjuje, so cilji vedno najvišji.

Hrovatova z dobrimi občutki
V ženski konkurenci bo najmočnejše slovensko orožje zagotovo ambiciozna Gorenjka Meta Hrovat. Že lani je dokazala, česa je v resnici zmožna, v novo tekmovalno obdobje pa vstopa s – kot sama pravi – pozitivnimi občutki. 

"Vsako sezono mi bo gotovo lažje, saj sem samozavestnejša zaradi preteklih rezultatov. Minula sezona je bila manjša prelomnica v moji karieri, ker sem postala prava tekmovalka, ki redno osvaja točke svetovnega pokala. Nisem le številka, ki pride na tekmo brez pravih športnih ambicij. Zdaj se počutim precej bolj suverena, saj sem si že lani dokazala, da sem zmožna vrhunskega smučanja. Upam, da me bodo tudi poškodbe obšle, potem bo vse lažje," je izpostavila Hrovatova. 

Vremenska loterija se začenja

Ana Drev
Ana Drev FOTO: Damjan Žibert

"Še pred približno tednom dni so turisti pri nas kosili na terasi, bilo je pozno poletje. Temperature okoli 20 stopinj Celzija,” je razlagal lastnik ene od restavracij v Soldnu, ko ga je turistka vprašala, ali je realno, da se z družino odpravijo na smuko. Pomiril jo je, povedal, da je na ledeniku vse pripravljeno za perfektno smuko. In res je temu tako. Pogoji za treninge, tudi slovenske reprezentance, v zadnjih dneh so bili naravnost fantastični. Tudi turisti, ki pa jih je zaenkrat v vasici bistveno manj, kot v preteklosti, lahko uživajo. A mnogi med njimi, kar je moč opaziti na ulici v kraju z nekaj več kot 3000 prebivalci, skušajo izkoristiti zadnje jesenske dni za tek in gorsko kolesarjenje. Od jutri naprej naj bi bilo namreč vse drugače.

Vremenoslovci se v napovedih tu zelo redko zmotijo, napoved pa ni obetavna. V dolini močan dež, na ledeniku močno sneženje, po nekaterih ocenah celo do 40 centimetrov snega. Mnogi so zato že prepričani, da bi lahko uvodna preizkušnja sezone odpadla, a sneženje je napovedano tudi za nedeljo. V kolikor bodo prireditelji tekmo spravili pod streho bo to zanje precejšnja zmaga, čeprav je več tistih, ki so prepričani, da preizkušenj na ledeniku Rettenbach ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redtraktor
27. 10. 2018 10.20
+2
Pa kako jih ni sram, da tako slabo pripravljene sploh pridejo na start? Na naše sem pomislil, da ne bo kdo v zmoti!
tedoVV2HCmedo
26. 10. 2018 14.28
+5
V vsaki dejavnosti se pred začetkom obljublja odlične dosežke. Odlično je mišljeno, če bodo kdaj prišli v 2. tek.
mobi7
26. 10. 2018 13.53
+1
Pustimo se presenetiti....
PanterTheBlack
26. 10. 2018 13.52
-2
Kaj Ilka ne bo več tekmovala?
PanterTheBlack
26. 10. 2018 16.31
+4
Vprašaš nekaj, pa dobiš minuse. Ilka Štuhec, kje je? Bo še tekmovala ali ne bo več? Je ovcam zdaj kaj bolj jasno?
krtofl
26. 10. 2018 13.46
-5
a letos tekmuje ta Mabundo Nagumbe...a kdo kaj ve...