Zimski športi

Nemški skakalci svetovni prvaki, Slovenci pristali na šestem mestu

Ljubljana, 24. 02. 2019 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemški skakalci so zmagovalci ekipne tekme na svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Na 130-metrski skakalnici v Innsbrucku so drugo mesto osvojili Avstrijci, tretjega pa Japonci. Razočarali so Norvežani in Poljaki, ki so dominirali večji del sezone. Slovenci so skočili na šesto mesto.

Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler so za 56,6 točke premagali Avstrijce na drugem in še za 11,1 točke več Japonce na tretjem mestu. Slovenci so bili na šestem mestu daleč od boja za medalje.

Nemci so v postavi Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler suvereno osvojili naslov SP.
Nemci so v postavi Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler suvereno osvojili naslov SP. FOTO: AP
Seveda z rezultatom ekipe res ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo naredili preveč napak, da bi se lahko borili za kakšno višjo uvrstitev. Peter Prevc
Čeprav so v slovenskem taboru pred tekmo obljubljali boj za odličje, so bili danes daleč od zmagovalnega odra. Pred prvenstvom so napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, Slovenci so končali prav na zadnjem mestu med njimi. Takšen razplet je bilo sicer po sobotni posamični tekmi, ko je le Prevc izdatno izboljšal svoje predstave, Zajc pa se na Bergislu na tem prvenstvu ni našel, moč pričakovati. Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc so finale začeli s šestega mesta, potem ko je le Prevc v prvi seriji prikazal dober skok, s katerim je bil tretji v svoji skupini. Tudi finalna serija ni prinesla vidnega napredka pri nastopih Slovencev, zaostanek se je večal iz skoka v skok, skupno so za zmagovalci zaostali kar 128,8 točke in nastope na veliki napravi sklenili s šestim mestom.

Najizkušenejši član ekipe Prevc, ki ima sicer sam s SP poleg dveh posamičnih kolajn, srebra in brona s SP 2013 v dolini Fiemme, tudi ekipni bron na veliki skakalnici iz Osla 2011, je po tekmi dejal, da s takšnim dosežkom Slovenci niso zadovoljni. "Ne, seveda z današnjim rezultatom ekipe res ne moremo biti zadovoljni. Vsi skupaj smo naredili preveč napak, da bi se lahko borili za kakšno višjo uvrstitev. Ampak se lahko po koncu tolažimo s tem, da je naša ekipa mlada in da je treba za velika tekmovanja še nabrati nekaj izkušenj," je dejal Prevc.

Najmlajši v ekipi, a najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, 18-letni debitant Zajc, je bil po tekmi odkrit, da so fantje pričakovali več: "Mislim, da smo vsi pričakovali malo boljšo uvrstitev, menim, da smo bili sposobni tudi za boj za stopničke, ampak se nam ni izšlo. Vsak po svoje je delal napake, tako da se moramo zadovoljiti s tem, kar smo dosegli."

Zmagovalni oder v Innsbrucku.
Zmagovalni oder v Innsbrucku. FOTO: AP

V boju za odličja pa zmaga ni bila niti za trenutek vprašljiva. Po dvojni nemški zmagi na sobotni posamični tekmi, ko je naslov svetovnega prvaka osvojil Eisenbichler, podprvaka pa Geiger, sta se ekipi za moštveno preizkušnjo pridružila še Freitag in Leyhe in upravičila visoka pričakovanja. Nemčija je osvojila ekipni naslov prvič po 18 letih, prednost pred zasledovalci pa je bila velikanska - 56,6 točke oziroma kar 31 metrov. Nemški skakalci so torej SP začeli s popolnim izplenom, z dvema zlatima odličjema in srebrom; takega izkupička niso imeli vse od "zlatih časov" Martina Schmitta in Svena Hannawalda.

Izid:
1. Nemčija 987,5
2. Avstrija 930,9
3. Japonska 930,2
4. Poljska 909,1
5. Norveška 900,2
6. Slovenija 858,7
7. Švica 837,0
8. Češka 818,4

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
24. 02. 2019 19.47
+8
Lahko bi rekli ..pričakovano , rezultat je nekako odraz cele sezone ! Glede na trenutno formo je utopično pričakovat medaljo od skakalcev na tem SP, so jo pa pritekle punce ko ni nobeden to pričakoval ...
graf
24. 02. 2019 19.48
+4
...Bertoncelj bo najbrž ; rekel važno je sodelovati !
mallonge
24. 02. 2019 18.33
+4
Pri nas je vsak rezulčtat uspeh. To pa zato, ker je merilo edinole zasedeni položaji funkcionarjev. Udbovci na špici.
uporabnica1
24. 02. 2019 18.54
+6
celotna SZS ni za nikamor. Na zvezi je en kup "strokovnjakov" ki mislijo da vejo več od Massija in ostalih podobnih. Dokler se sami ne bodo zavedali, da je nekaj narobe, ne bo nobene spremembe, žal.
happyrainbow
24. 02. 2019 19.01
+6
Kako naj bi se pa omenjeni 'strokovnjaki' morali sami zavedali, da je nekaj narobe?? Saj zanje je vse prav! Imajo dobro plačano službo in dnevnice, kaj naj bi pa bilo torej narobe?
uporabnica1
24. 02. 2019 19.25
+1
ma daj, toliko problemov je že imela SZS pa nič ne bo priznala
mallonge
24. 02. 2019 18.29
+1
Odkar so edino merilo pri slovenskem skakanju sproščenost in uživanje, smo vsako tekmo nižje in nimamo niti enega skakalca, da bi vsaj občasno presenetil poziotivno. Zanimivo bi bilo slišati merila uspešnosti pri sproščenosti in uživanju. Štrukelj bi jih sigurno hitro in uspešno prenesel v profesuro in cel javni sektor.
uporabnica1
24. 02. 2019 18.45
+5
Timi je sposoben dosegat super rezultate ampak je se zelo mlad
uporabnica1
24. 02. 2019 17.40
+11
Škoda mi je naših skakalcev, ker imajo talent in voljo, to so že dokazali, ampak tale trener pa res ni pravi. 6. mesto ni tako porazno, porazno je štv. točk in oddaljenost do medalje. Nismo pa edini, ki smo pogoreli, Norveška je že celo sezono prav tako v krizi, danes so pogoreli celo Poljaki. Prevc je bil edini kolikor toliko dober, pokazal je konstantne skoke, kar je pomembno za samozavest, ostali pa pod pričakovanji žal. Na Timija pritiskajo, ki ima šele 18 let in je še neizkušen. Nima dovolj močne psihe, naš Bertoncelj pa breme prelaga na najmlajšega, dosti dolgo sem ga branila, sedaj ga nebom več. Po koncu sezone se naj usedejo skupaj in premislijo o naddaljevanju.
Ricketts
24. 02. 2019 16.45
+5
Še vedno trdim, da bi bil odličen, najboljši trener naših fantov Pointner. Fantje so talentirani, nekateri že dokazano, a ob povprečnem trenerskem znanju ne morejo več napredovati. Pointner je v resnici samo v sanjah, saj zaradi vrhov v slovenski sm. zvezi ne more postati trener, ker bi jih enostavno ignoriral (Gros, Jasnič....). Ti prvorazredni pa se svojih položajev ne bodo odrekli.
Ricketts
24. 02. 2019 16.44
-2
To je odličen rezultat naših kajti, če bi imeli Švicarji na nivoju svojega četrtega skakalca, bi bili naši celo sedmi. To bi si tudi zaslužili.