Zimski športi

Po notah Čajkovskega do globusa: 'V veliki globus je bilo vloženo ogromno dela'

Čajkovski, 28. 03. 2021 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
6

Smučarska skakalka Nika Križnar je postala prva Slovenka v tem športu z osvojenim velikim kristalnim globusom. Po odpovedi finalne serije današnje zadnje tekme svetovnega pokala v sezoni v ruskem Čajkovskem je na koncu ugnala najbližji tekmici Japonko Saro Takanaši in Avstrijko Marito Kramer, tudi zmagovalko zadnje tekme sezone.

Nika Križnar je takole široko nasmejana pozirala z velikim kristalnim globusom.
Nika Križnar je takole široko nasmejana pozirala z velikim kristalnim globusom. FOTO: AP

20-letnica iz Delnic v Poljanski dolini je Sloveniji priborila šesti veliki kristalni globus v zimskih športih na najvišji ravni.

Pred tem sta do njih prišla smučarska skakalca, Primož Peterka dvakrat (1996/97, 1997/98) in Peter Prevc (2015/16). V alpskem smučanju se ga je razveselila Tina Maze (2012/13), Žan Košir pa je v deskanju na snegu v paralelnih disciplinah slavil v sezoni 2014/15. Skupno je to tako šesti veliki kristalni globus za Slovenijo. 

"V veliki kristalni globus je bilo vloženega ogromno dela. Najprej se moram zahvaliti trenerju Zoranu Zupančiču za vso podporo, za vse treninge, za vse, kar mi je dal. Letos so bili skoki na res visoki ravni. Zahvala pomočniku trenerja Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in še najbolj pomembno – družini, ki me res vedno podpira. Drži pesti zame, joče z mano, se veseli z mano," je po tekmi sporočila Križnarjeva.

Zadnjo tekmo sezone na veliki skakalnici v Čajkovskem je krojil močan veter. Zaradi vse slabših razmer so morali organizatorji dvakrat prestaviti finalno serijo. Po treh tekmovalkah v finalu je sledil nov premor, nato pa se je žirija odločila, da tekmovanje le odpove. Tekma z eno serijo je tako pripadla v zadnjem času nepremagljivi Kramerjevi (136,1 točke). Drugo mesto je osvojila Norvežanka Silje Opseth (120,1), Križnarjeva (115,4) pa je bila tretja. V tem primeru bi morala biti Takanašijeva za prvo mesto najmanj peta, a je v prvo skočila nekoliko slabše v zelo dobrih pogojih ter zasedla sedmo mesto.

Do točk so na zadnji tekmi sezone prišle še štiri Slovenke. Ema Klinec (111,8) je bila šesta in s tem nekoliko popravila vtis zadnjih tekem, ko je nastopala malce slabše. Špela Rogelj (83,0) je skočila 118,5 metra in zasedla 14. mesto. Urša Bogataj (71,5) je bila 21. Med dobitnice točk se je na zadnji tekmi uvrstila tudi Katra Komar (44,5) z 29. mestom.

Splet srečnih okoliščin v prid Križnarjeve
Tako je najboljša slovenska skakalka to sezono po 13 tekmah zbrala 871 točk, Takanašijeva pa 862. Obema se je na koncu zelo približala Kramerjeva z 860 točkami. To sezono je bila Avstrijka od vseh najbolj prepričljiva, dobila je kar sedem posamičnih tekem. Zapleti v Romuniji s testi na novi koronavirus pa so ji tam odnesli nastopa na dveh tekmah, zaradi česar je v zadnjih tednih lovila tekmice v skupnem seštevku. Svetovna prvakinja s srednje skakalnice Klinčeva je sezono sklenila na šestem mestu v skupnem seštevku.

"Danes je bil moj dan. Ne morem si predstavljati lepšega, kot je bil. Bilo je težko, težko je bilo čakati, predvsem na zadnji tekmi na vrhu skakalnice. Bila sem zelo živčna, veter je zelo pihal. Na koncu je finalni skok odpadel in bila sem zelo, zelo vesela," je povedala najboljša skakalka te zime.

"Vedno je lažje napadati iz ozadja"
V sezoni s 13 posamičnimi tekmami je bila Križnarjeva zelo konstantna. Prvič v karieri je stala na najvišji stopnički, in sicer dvakrat (Hinzenbach, Rasnov). Še po štirikrat je končala na drugem in tretjem mestu in končala tik pred najbližjima tekmicama. "Sara Takanaši je zagotovo zelo dobro tekmica, ima 110 uvrstitev na stopničke. Z njo se je bilo zelo težko boriti. Menjavanje majice ... Nikoli je nisem izpustila, vedno sem dala vse od sebe. Na koncu sem si rekla, da je vedno lažje napadati iz ozadja. To mi je tudi uspelo. Danes sem res uživala v skokih, kljub temu, da je bilo vetrovno," je dodala 20-letnica.

Nika Križnar
Nika Križnar FOTO: AP

Poleg desetih uvrstitev na oder za zmagovalke v posamični konkurenci je bila dvakrat na stopničkah še na ekipnih tekmah in enkrat na mešani tekmi. Na Ljubnem ob Savinji so Slovenke slavile zmago, danes pa so v Čajkovskem na preizkušnji z le eno serijo dosegle drugo mesto po zaslugi odličnega zadnjega skoka Križnarjeve. Vmes so v romunskem Rasnovu z moškimi kolegi dosegle še drugo mesto.

Skupaj so Slovenke letos 16-krat stale na stopničkah. Poleg Križnarjeve je dve drugi mesti in eno tretje osvojila še Ema Klinec. Le na eni tekmi sezone, v nemškem Titisee-Neustadtu, Zupančičeve varovanke niso stale na odru za zmagovalke. Obenem so Slovenke na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojile tri kolajne. Z zlatom se je okitila Klinčeva na srednji skakalnici, Križnarjeva pa je bila na večji napravi tretja. Slovenska četverica je na ekipni tekmi zasedla še drugo mesto.

Velik del zaslug za izjemno sezono slovenskih skakalk gre pripisati glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču (desno)
Velik del zaslug za izjemno sezono slovenskih skakalk gre pripisati glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču (desno) FOTO: Damjan Žibert

'Čajkovski, naše srečno prizorišče'
Razumljivo je bil po tekmi v Čajkovskem, ki je ime dobil po slovitem skladatelju Petru Iljiču Čajkovskemu, zadovoljen glavni trener Zoran Zupančič. "Čajkovski, naše srečno prizorišče. Zadali smo si cilje, ki smo se jih res striktno držali. Cela ekipa je delovala na visokem nivoju, iz treninga v trening se je stvar sestavljala. Veseli me, da smo bili prav na svetovnem prvenstvu v najboljši formi in smo nizali res dobre rezultate. Naslov svetovne prvakinje Eme Klinec, srebro ekipno in potem še na prvi posamični tekmi na veliki skakalnici bron Nike Križnar."

V pokalu narodov je Slovenija na koncu zasedla drugo mesto s točkovnim izkupičkom 2883 točk, kar je 170 točk manj od Avstrije. To pa je bil edini od zamujenih ciljev sezone, kot je kasneje dejal glavni trener. "Nika je odnesla globus, je zmagovalka svetovnega pokala. Žal smo za malenkost izgubili pokal narodov, a če se vrnem na začetek - tega takrat nismo imeli med cilji. Rezultati in pričakovanja so se stopnjevali med sezono, ki jo lahko končamm z veseljem," je črto pod sezono potegnil Zupančič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
28. 03. 2021 18.59
+3
Bravo Nika in ostale. Carice🏆👏
Mister iks
28. 03. 2021 18.11
+2
Čestitke posebej za drugi polčas. Upam da prestopi v kak velik klub.
Viejo cabron
28. 03. 2021 18.02
+1
OOOODDDDDLLLLIIIIČČČČNNNNOOOO!!!!
Betuul
28. 03. 2021 17.28
+11
🐞🦅 Nika Križnar za slovenko leta ! Smučarska skakalka-letalka! Neverjetno!Trdo delo, pogum Trud poplačan ! A ste vidl vse ma gor medaljo , največji kristalni globus, nasmeh ni da ni! 🏆izjemna oljčna-cvetna nedelja🌿s čestitkami za Niko🐞🦅 Celotni ekipi veselje ! Trenerju vso hvaležnost in🎖medaljo ponosa ! Čestitke za leto2021🐞🦅
junij66
28. 03. 2021 16.44
+9
NIKA. ISKRENE ĆESTITKE . KAPO DOL. SREČNO.
Walter Pravicek
28. 03. 2021 16.28
+12
EH-EH-SLOVENIJA IMA SVETOVNO PRVAKINJO KLINČEVO IN DOBITNICO SKUPNEGA VELIKEGA KRISTALNEGA GLOBUSA KRIŽNARJEVO!MALO JE TEH SKAKALK,A SO BORBENE KOT SMO BILI MI NEKOČ.ONE SO PRAVE SESTRE PO SKAKALNIH SMUČEH!ČESTITKE(KAJ PA DRUGEGA)!!!!