Zimski športi

Nika Križnar: Zadovoljna bom z uvrstitvami med najboljšo deseterico

Ljubljana, 28. 11. 2023 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., D.S., STA
Komentarji
0

Teden dni za skakalci, ki so uvodne tekme nove zime opravili minuli konec tedna v Ruki, bodo sezono začele še skakalke. V olimpijski Lillehammer bodo odpotovale Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc, Katra Komar, Ajda Košnjek in Taja Bodlaj, je določil selektor ženske vrste Zoran Zupančič.

Na sedežu Smučarske zveze Slovenije so po dveh sezonah pozdravili tudi pokal za skupno zmago slovenskih skakalk v pokalu narodov, ki so ga šele te dni prejeli od Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Prav zmaga v pokalu narodov je cilj, ki ga pred novo sezono svetovnega pokala, v kateri ni ne olimpijskih iger ne svetovnega prvenstva, izpostavlja glavni trener. "Za nami je mirno poletje, tako da gremo lahko mirno tudi v zimo. Jutri nas čaka v Kranju še zadnji trening pred četrtkovim odhodom v Lillehammer. Novembra smo imeli čas za vzdrževanje ritma in zadnjo pripravo na novo zimo. Nekaj treninga nam je odpadlo zaradi vremenskih razmer, premočnega vetra in dežja, a vendarle se mi zdi, da smo dobro pripravljeni pričakali start v svetovni pokal," je dejal Zoran Zupančič.

"Zaradi prepovedi uporabe floura v mažah in zamude Fischerja pri dobavi smuči smo do zadnjega čakali s testiranjem zimske opreme. Na snegu še nismo bili, le na ledeni smučini, tako da gremo v nov boj za pokal narodov precej neposredno," je dodal selektor. Lansko sezono je bila Ema Klinec prvo ime slovenske vrste, lansko sezono je končala z zmago in s svetovnim rekordom (226 metrov) na letalnici v Vikersundu. Letošnje zime se zelo veseli, njen glavni cilj kariere pa je veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu, ki ji še manjka v vitrini.

"Celotna sezona zame je nek cilj, poseben izziv. Lani sem proti koncu sezone res lepo napredovala, če pogledam celotno lansko sezono, je bila ta kar konstantna. Ne želim pa si še pred začetkom nove zime nalagati prevelikega bremena, najbolj pomembno je, da ostanem zdrava in zadovoljna, potem bodo prišli tudi rezultati," je prepričana svetovna rekorderka.

Skupna zmagovalka poletja Nika Križnar je v novembrskih pripravah izpustila 10 dni treninga zaradi bolezni, zato zdaj upa, da je s tem konec in ji bo zdravje dobro služilo. "Kljub poletni zmagi se ne počutim kot glavna favoritinja za sezono. Zdaj smo že v polnem zagonu za zimsko sezono. Nek pritisk, ker si bil poleti na vrhu, je, a na to se ne smem preveč ozirati. Predvsem moram zaupati svojim občutkom. Zadnji treningi so bili malo mešani, moji skoki še niso konstantni, želim si še kaj dodati na začetku nove sezone. Kot sem dejala že poleti, če bodo treningi slabši, tekme pa odlične, podpišem takoj," je dejala Križnarjeva.

Selektor si veliko obeta tudi od mlade Nike Prevc, saj poudarja, da na treningih skače tako dobro kot obe izkušenejši reprezentančni kolegici. "Na zadnjih treningih mi je šlo zelo dobro in obljubim, da se bom zelo potrudila na vsaki tekmi posebej," je pred odhodom na Norveško dejala Prevčeva. Omenjena trojica skakalk po besedah trenerja ta čas precej odstopa, vendar si Zupančič želi, da bi tudi preostale tri skakalke prispevale v točkovni zbir za boj za zmago v pokalu narodov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.