Zimski športi

Schwarz do krstne zmage v slalomu, Hadalin do uvrstitve sezone

Adelboden, 10. 01. 2021 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijec Marco Schwarz je zmagovalec slaloma v Adelbodnu. Z odlično finalno vožnjo je v plesu stotink premagal zmagovalca zadnjega slaloma v Zagrebu Linusa Strasserja (+ 0,14 s) ter presenetljivo tretjega, Britanca Dava Rydinga (+ 0,15 s). Edini slovenski finalist Štefan Hadalin je osvojil najboljšo uvrstitev sezone, tj. 15. mesto.

Marco Schwarz se je razveselil svoje krstne slalomske zmage.
Marco Schwarz se je razveselil svoje krstne slalomske zmage. FOTO: AP

Za Avstrijca Marca Schwarza je bila to sploh krstna zmaga na slalomih za svetovni pokal. Po prvi vožnji sta bila v vodstvu Francoza Clement Noel in Victor Muffat-Jeandet, a se jima nastop v finalu ni posrečil, tako da sta ostala brez vrhunske uvrstitve. Odlično je tudi tokrat v drugo odpeljal Linus Strasser, ki je v finalu pridobil kar deset mest in na koncu zaključil kot drugi. Za prijetno presenečenje je poskrbel Britanec Dave Ryding, ki pred tem v Adelbodnu še nikoli ni bil boljši kot 12. 34-letnik je v finalu pridobil pet mest in se veselil prvih stopničk v sezoni ter tretjih v karieri. 

Štefan Hadalin  je v prvi vožnji zasedel 22. mesto, Aljaž Dvornik pa je odstopil, tako da je Slovenija v finalu imela enega finalista. Hadalin je v drugi vožnji imel dobro startno številko na sicer dobro pripravljeni progi v Adelbodnu, kar je izkoristil, ob prihodu v cilj prevzel vodstvo in na koncu napredoval med petnajsterico. S tem je izboljšal zagrebški rezultat, ko je bil 16. 15. mesto je tudi najboljši izid letošnje zime za Hadalina. 

''Danes sta bila dva čisto različna teka. V prvem nisem našel najboljših občutkov in hitrosti, posledično tudi čas ni bil primeren. V drugem teku sem našel boljše občutke že od starta, vrhunsko sem smučal v srednjem delu, potem spet malo popustil proti cilju, a na koncu je petnajsterica, s čimer sem zadovoljen. To je potrditev, da lahko naredim dober rezultat, je pa za kaj več treba sestaviti dve dobri vožnji in potem bo rezultat lahko boljši.," je po koncu povedal Hadalin.

Trener slovenske ekipe Klemen Bergant je dodal: ''Sigurno je na tale vikend treba gledati skozi luč dejstva, da je Štefan naredil tri tekme, kar je tudi za večje mojstre in preizkušene tekmovalce zelo naporno. Oddelal je zelo solidno, tudi odseki dajejo odprte možnosti, da na naslednjih tekmah doseže še boljši rezultat, tako da smo s Štefanom zadovoljni.''

Schwarz zdaj v rdečem
Schwarz je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku slalomov za svetovni pokal – po slalomu v Adelbodnu je namreč pri 249 točkah. Na drugo mesto se je povzpel Strasser, ki je v zadnjem tednu v izvrstni formi (233 točk), do danes vodilni Manuel Feller, ki je odstopil, pa ostaja pri 210 točkah, kar trenutno zadošča za tretje mesto. Četrti je Švicar Ramon Zenhaeusern (169 točk), peti pa Henrik Kristofferson, ki je prav tako kot Feller danes odstopil. Z novimi 16 točkami je Hadalin skupno zdaj že 22. 

Karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev ostaja v Švici, kjer bo konec prihodnjega tedna na sporedu Wengen.

Končni vrstni red slaloma v Adelbodnu:
1. Marco Schwarz (Avt) 1:52,69
2. Linus Strasser (Nem) + 0,14
3. Dave Ryding (VB) + 0,15
4. Michael Matt (Avt) + 0,17
5. Loic Meillard (Švi) + 0,19
...
15. Štefan Hadalin (Slo) + 1,22 

Po prvi vožnji:
1. Clement Noel (Fra) 53:01
2. Victor Muffat-Jeandet (Fra) + 0,41
3. Loic Meillard (Švi) + 0,42
4. Marco Schwarz (Avt) + 0,43
5. Kristoffer Jakobsen (Šve) + 0,56
...
22. Štefan Hadalin (Slo) + 1,81
Odstop: Aljaž Dvornik (Slo)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
10. 01. 2021 16.49
+2
Moski slalomi so letos kot loterija, predvsem preobrati v 2.voznji, nas stef je v tej disciplini soliden, nekaj mora se izpiliti formo, da pride recimo top10
puspan
10. 01. 2021 14.58
+5
Čestitke Štefan, si na dobri poti, da prideš med sam vrh slalomistov. Ne manjka veliko do prvih 10
vicente
10. 01. 2021 15.47
+4
ja jih ni veliko samo 14 in vsi pridno trenirajo,verjetno tudi poleti ko so nasi na morju in na faceboki sicer pa prvih 10 ne more bit cilj lahko je samo motivacije,cilj je prvi