Zimski športi

Skakalci pred SP: 'Glavni cilj je boj za medalje'

Ljubljana, 19. 02. 2019 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J./A.H.
Komentarji
3

Pred odhodom na 33. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v avstrijskem Seefeldu se je predstavila slovenska skakalna ekipa na čelu z glavnima trenerjema Zoranom Zupančičem in Gorazdom Bertoncljem. "Močno verjamem, da ponesrečenih skokov ne bo več," pred prvenstvom pravi Peter Prevc, ki zaenkrat še neuspešno išče nekdanjo šampionsko formo.

Več videovsebin
  • Peter Prevc pred nordijskim svetovnim prvenstvom
    00:29
    Peter Prevc pred nordijskim svetovnim prvenstvom
  • Timi Zajc pred odhodom na SP
    00:19
    Timi Zajc pred odhodom na SP
  • Reprezentanca za SP se predstavi
    00:22
    Reprezentanca za SP se predstavi
Gorazd Bertoncelj in Zoran Zupančič
Gorazd Bertoncelj in Zoran Zupančič FOTO: Damjan Žibert
Smo tik pred svetovnim prvenstvom, ki je najpomembnejši dogodek nordijskega dela smučarske reprezentance, seveda ob domačem tekmovanju v Planici. Nekateri pretekli rezultati so pokazali, da so slovenski skakalci in skakalke že lahko na stopničkah.
Čas je, da gremo tudi skakalci v odkrit boj za medalje. Cilj je medalja, saj le to šteje na SP. Gorazd Bertoncelj, selektor skakalcev

"Glavni cilj je boj za medalje. To je prioritetni cilj. Krog favoritov na posamični tekmi je zelo širok, do 20 tekmovalcev. Na ekipni tekmi je cilj medalja," je bil na začetku brez dlake na jeziku trener moškega dela reprezentance Gorazd Bertoncelj. Prvi bodo SP začeli prav skakalci, ki jih konec tedna v nasprotju s tradicijo prvenstev najprej čakata tekmi na veliki skakalnici v Innsbrucku, posamična v soboto, ekipna dan za tem, naslednji teden sledi še srednja naprava, na kateri bo v petek, 1. marca, posamična tekma, dan pozneje pa za konec skakalnega dela SP še tekma mešanih ekip skupaj z žensko vrsto. "Čas je, da gremo tudi skakalci v odkrit boj za medalje. Cilj je medalja, saj le-to šteje na SP. Ekipno smo bili uspešni v Willingenu, kar nam daje dodatno zaupanje tudi za moštveno tekmo, odličje bomo s Timijem Zajcem lovili tudi na posamični, kjer resda nismo glavni favoriti, ampak bomo napadali iz ozadja," je dejal Bertoncelj in dodal, da je s sodelavci ekipo določil tudi na podlagi dejstva, da gre za dve precej specifični skakalnici v Innsbrucku in Seefeldu.

"Pri obeh je potrebno nekaj več eksplozivnosti, odskoka, zato res nisem imel težkega dela pri izboru. Doma je ostal Domen Prevc, ki se bo v miru pripravljal na nordijsko turnejo, Vikersund in zaključek sezone v Planici," je še dejal Bertoncelj, ki je danes na Tirolsko poleg najboljšega slovenskega skakalca Timija Zajca, ta je edini, ki ima mesto v reprezentanci že zagotovljeno na vseh štirih tekmah, odpeljal še Anžeta Laniška, Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Jerneja Damjana in Žigo Jelarja. Zajc je po uspešnem prvem delu sezone, ko se je praktično na vseh tekmah uvrstil med najboljšo deseterico, dosegel zmago na poletih v Oberstdorfu in prišel še nekajkrat povsem blizu stopničk, pokazal precej bolj odločen obraz kot do sedaj in odkrito napovedal: "Moj cilj je kolajna!"

Slovenske skakalke so odlično razpoložene pred začetkom SP.
Slovenske skakalke so odlično razpoložene pred začetkom SP. FOTO: Damjan Žibert
Medtem pa v ženskem skakalnem taboru z mislimi še niso povsem na prizorišču prvenstva, saj jih prva tekma čaka šele v torek, 26. februarja, ko bo premierno na prvenstvih na sporedu ekipna tekma skakalk.
Čeprav smo ostali brez najboljše skakalke Eme Klinec, menim, da imamo možnosti za kolajno tako na posamični kot ekipni tekmi. Zoran Zupančič, selektor skakalk

Do takrat jih v Planici čakata še dva skakalna treninga, na katerih bodo skušali odpraviti zadnje pomanjkljivosti in preizkusili še nekaj opreme, preden se bo ekipa odpravila v Avstrijo. "Smo tik pred zdajci, do sedaj smo lepo stopnjevali svoje nastope, zato lahko z veseljem pričakujemo svetovno prvenstvo. Čeprav smo ostali brez najboljše skakalke Eme Klinec, menim, da imamo možnosti za kolajno tako na posamični kot ekipni tekmi. Dekleta imajo še rezerve in upam, da jih bodo 'pokurila' prav na prvenstvu," je dejal Zupančič in dodal, da svojo priložnost vidijo tudi na tekmi mešanih ekip, s katero se bo sklenil skakalni del SP.

Tudi Bertoncelj je poudaril, da za konec SP na tekmi mešanih ekip ne bodo prav nič taktizirali. "Na tekmo bom poslal dva najboljša fanta in tudi tam vidim lepe možnosti za uspeh. Dekleta so namreč odlična to sezono in ne bi bilo pošteno, če bi taktizirali," je zatrdil Bertoncelj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
19. 02. 2019 17.11
+1
Prav je, da mislijo pozitivno in zmagovalno. Uspe ti lahko samo če imaš nek zastavljen cilj, punce lahko komot pridejo medalje, pri fantih malo težje, ampak mislim, da bo Timi naše orožje :)
Mister iks
19. 02. 2019 16.49
-5
Od šestih ekip je pa res težko do medalje. A se tile naši zajebavajo?
štajerc65
19. 02. 2019 17.08
+2
Ha ha, se vedno moraš tri premagat da si tretji.