Zimski športi

Norveški dve zlati v Seefeldu, Slovenke le do četrtfinala

Seefeld, 21. 02. 2019 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norveška je z dvema zlatima medaljama končala uvodni dan svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Seefeldu. V sprinterskih tekaških preizkušnjah sta ju osvojila Maiken Caspersen Falla in Johannes Klaebo, Slovenke so prišle do četrtfinala, Slovenca pa sta izpadla v kvalifikacijah.

V slovenskem taboru so od sprinterske tekme v Avstriji veliko pričakovali, na koncu pa so bili razočarani. V izločilne boje so se sicer zanesljivo prebile vse štiri Slovenke, v moški konkurenci pa sta bila za sekundo prepočasna Janez Lampič in Miha Šimenc, ki sta nastop končala na 33. in 34. mestu.

Kot prva je v četrtfinalu nastopila Katja Višnar, ki je v kvalifikacijah imela osmi čas. Višnarjeva je zaostala preveč, osvojila je zadnje, šesto mesto s časom 2:38,10.V drugi četrtfinalni skupini je tekla Eva Urevc, peta v kvalifikacijah. Gorjanka je začela na tretjem oziroma četrtem mestu, na drugi vzpon je pritekla petem mestu, tekmice pa so se malce odlepile. Na vzponu jih je ujela, a se ji pred spustom ni uspelo preriniti med najboljše, v cilju je bila peta.

Anamarija Lampič je osvojila 17. mesto.
Anamarija Lampič je osvojila 17. mesto. FOTO: Stanko Gruden/STA

V četrti četrtfinalni skupini je nastopila tretja Slovenka, Alenka Čebašek, ki je imela 16. čas kvalifikacij. Tudi njej se ni izšlo po željah, vseskozi je tekla v ozadju, tudi na cilj je prišla na šestem mestu. V zadnji četrtfinalni skupini je nastopila še Anamarija Lampič, ki je imela sedmi čas kvalifikacij. Lampičeva je krenila bolj odločno, še na drugem vzponu tekla na četrtem mestu, tam je bila tudi na spustu, a do cilja ni napredovala in tudi četrta Slovenka je ostala brez polfinala. "Šok. Mislim, da smo bile danes vse sposobne, če ne pa vsaj ena, za finale. Vsi po vrsti smo razočarani. Že ko sem videla Katjo in nato še Evo in Alenko, sem bila res nervozna. Serviserja sem spraševala, če so prepričani, da je to to. Začneš dvomiti. Do mosta so tekle res super, ko pa sledi spust in dolga ravnina, se smučka kar na enkrat 'zalima' na sneg," je bila razočarana tudi Lampičeva.

Črto pod slovenskimi nastopi na uvodnem dnevu letošnjega svetovnega prvenstva je potegnil glavni trener Nejc Brodar: "Potrebno bo najti vzrok, zakaj se je danes zgodilo, kar se je. Pripravljenost ni vprašanje. Kvalifikacije so bile zelo obetavne. Kaj se je zgodilo glede vremena in otoplitve glede smuči, pa takoj po tekmi zelo težko povem kakšno zelo konkretno informacijo. Bili smo pripravljeni in to, kar se nam je danes zgodilo, se nam absolutno ne bi smelo."

Lampičeva je na koncu osvojila 17. mesto, Urevčeva 21., Višnarjeva 26., Čebaškova pa 27. Brez Slovencev so tako minili izločilni boji za medalje. Prvi komplet na SP so si v ženskem finalu razdelile Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je v finalu za 1,66 sekunde premagala Švedinjo Stino Nilsson, tretja je bila Norvežanka Mari Eide (+ 2,84).

V moškem finalu je bilo bolj tesno, skoraj do ciljnega sprinta sta bila v boju za zmago dva, na koncu je šla še druga zlata na Norveško. Johannes Klaebo si je prvo mesto zagotovil s 23 stotinkami naskoka pred Italijanom Federicom Pellegrinom, bron pa si je prismučal Rus Gleb Retivih (+ 1,37).

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.