Zimski športi

Norvežanom tako ženska kot moška štafeta, Slovenci izvrstni šesti

Oberhof, 11. 01. 2020 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Biatlonke in biatlonci so se v nemškem Oberhofu pomerili v štafeti, prvi mesti pa sta tako v ženski kot moški konkurenci pripadli izbranima vrstama Norveške. Pozitivno so presenetili slovenski biatlonci, ki so zasedli visoko šesto mesto.

Hanna Öberg (na fotografiji) je morala z ekipo Švedske priznati premoč skandinavskim rivalkam.
Hanna Öberg (na fotografiji) je morala z ekipo Švedske priznati premoč skandinavskim rivalkam. FOTO: AP

Žensko tekmo so z Julio Simon najbolje odprle Francozinje, nato pa so vodstvo s Selino Gasparin prevzele Švicarke. Marte Olsbu Roeiseland in Tiril Eckhoff pa sta nato Norvežankam, ki so na polovici zaostajale slabo minuto, zagotovili prepričljivo zmago pred Švedinjami in Norvežankami. V drugem delu tekme so v boju za stopničke ostale Švicarke, Švedinje, Francozinje in Norvežanke, ki pa so imele velik zaostanek za vodilno trojico. Vnaprej je bilo jasno, da Švicarke ne bodo zdržale. V končnici so se Švedinje in Francozinje udarile le še za srebro, uspešnejše pa so bile Skandinavke.

V slovenski vrsti je s progo solidno opravila Klemenčičeva, ki je v prvi predaji zaostala minuto, nato pa je Lea Einfalt morala kar štirikrat v kazenski krog in Slovenija se je približala nevarnemu območju za predčasen konec. Nina Zadravec je zaostanek nato povečala samo za 25 sekund, a mlada Tais Vozel kljub dobremu streljanju ni zdržala in Eckhoffova jo je ujela po drugem streljanju, kar je pomenilo predčasen konec.

Brez kazenskega kroga, a kar 14 poprav Slovencev dovolj za šesto mesto
Lars Hlege Birkeland
, Erlend Bjoentegaard, Johannes Dale in Vetle Sjaastad Christiansen so norveški reprezentanci pritekli in pristreljali tudi zmago na 4 x 7,5 km in za 4,4 sekunde prehiteli Francoze, tretji pa so bili Nemci z 48,8 sekunde zamude. Slovenija je bila šesta z zaostankom 2:43,7 minute. Za Slovenijo so tekmovali Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan. Ti so končali brez kazenskega kroga, imeli pa so 14 poprav. Norvežani so ob osmih popravah morali dvakrat v kazenski krog, Francozi prav tako ob dveh popravah manj, Nemci pa so dvema kazenskima krogoma dodali še 14 poprav.

Norvežani so na tekmi tudi brez bratov Boe vodili od starta do cilja, zato sta si Dale in Christiansen lahko privoščila tudi kazenska kroga, brez da bi ogrozila zmago. Za drugo mesto so se spopadli Nemci, Belorusi, Francozi in Rusi. A že na prvem strelskem postanku so iz boja za stopničke izpadli Rusi in Belorusi, na drugem še Nemci. Francoz Quentin Fillon Maillet je po zadnjem streljanju celo prevzel vodstvo, a je Vetle Sjaastad Christiansen brez težav dobil zadnji krog. Slovenci so posegli presenetljivo visoko. Dovžan je tekmo odprl s 23. mestom, Fak je napredoval za šest mest. Zelo dobro formo pa je potrdil Bauer, ki je izkoristil napake tekmecev in ekipo pripeljal na sedmo mesto, še eno je nato v zadnji predaji pridobil Tršan.

Velepec: Tega res nismo pričakovali, a dobili smo potrdilo, da smo dobro delali
"Miha se je uštel pri izbiri smuči in imel po prvem kilometru kar nekaj težav, a na koncu to ne bi veliko spremenilo, saj je bilo peto mesto težko dosegljivo. Jakov je nato ustvaril stik s skupino, čeprav je nekaj moči privarčeval za nedeljo. Ključen pa je bil nastop Klemna Bauerja, ki je pridobil kar deset mest. Rok Tršan je to obdržal, tekel pametno v skupini, se boril na strelišču, v finišu pa je nato v sprintu prehitel še Švicarja," je tekmo opisal slovenski trener Uroš Velepec.

Ta je bil s šestim mestom zelo zadovoljen: "Glede na petkovo sprintersko tekmo tega res nismo pričakovali, a dobili smo potrdilo, da smo dobro delali. V seštevku štafet smo zdaj celo na petem mestu v sezoni in na naslednji tekmi bo to startna številka Slovenije, na kar smo v tej močni konkurenci lahko ponosni."

Izidi:

- ženske:
1. Norveška 1:14.11,6 sekunde (0+11) (Synnoeve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff)
2. Švedska + 21,1 (0+10) (Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg)
3. Francija 33,1 (0+12) (Julia Simon, Anais Bescond, Celia Aymonier, Justine Braisaz)
4. Nemčija 1:10,4 (1+11)
5. Švica 1:24,5 (1+9)
6. Ukrajina 1:35,9 (1+7)
...
18. Slovenija krog zaostanka (4+10) (Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Nina Zadravec, Tais Vozel)

- moški:
1. Norveška 1:19:32,3 (2+8) (Lars Helge Birkeland, Erlend Bjoentegaard, Johannes Dale, Vetle Sjaastad Christiansen)
2. Francija + 4,4 (2+6) (Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet)
3. Nemčija 48,2 (2+14) (Philipp Horn, Johannes Kühn, Arnd Peiffer, Benedikt Doll) 4. Rusija 1:09,0 (0+9)
5. Belorusija 1:54,0 (1+12)
6. Slovenija 2:43,7 (0+14) (Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.