Zimski športi

Novoletna turneja: Geiger junak prve tekme, Lanišek deveti, Jelar deseti

Oberstdorf, 29. 12. 2020 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.B.
Komentarji
7

Nemški smučarski skakalec Karl Geiger je v drugi seriji prve tekme novoletne turneje zadržal prednost in si tako priskakal odlično izhodišče pred nadaljevanjem. Na drugem mestu se mu je najbolj približal Poljak Kamil Stoch. Od Slovencev je bil z devetim mestom najboljši Anže Lanišek, tik za njim pa je pristal Žiga Jelar.

Žiga Jelar je bil po prvi seriji najboljši Slovenec.
Žiga Jelar je bil po prvi seriji najboljši Slovenec. FOTO: AP

Domačin iz Oberstdorfa Karl Geiger, ki je bil najboljši že po prvi seriji, je v finalu zdržal pritisk in dobil prvo od štirih tekem nemško-avstrijske turneje ter napovedal lov na zlatega orla. 

Nedavni svetovni prvak v poletih iz Planice, ki je takoj po naslovu prvaka dobil prvorojenca, nato pa prebolel novi koronavirus, zaradi katerega je bil v samoosamitvi, je bil po zmagi navdušen, kar je v izteku pokazal z glasnimi kriki veselja. "Bilo je brutalno, res ni bilo lahko v prvi seriji, pritisk je bil ogromen. A uspela sta mi dva popolna skoka," je Geiger po nastopu dejal za televizijo ZDF in dodal: "Kljub težavam z zdravjem v zadnjem času sem se na turnejo skušal pripraviti po najboljših močeh."

Granerud je s 650 točkami še povečal prednost v skupni razvrstitvi svetovnega pokala pred drugouvrščenim Eisenbichlerjem, ki ima 508 točk. Najboljši Slovenec je Lanišek (248 točk), ki je skupaj s Poljakom Piotrom Žylo na četrtem mestu.

Drugi je bil nekdanji dvakratni dobitnik prestižne turneje (2016, 2017) Poljak Kamil Stoch (288,3 točke), tretji pa Norvežan Marius Lindvik (285,2). Tik za zmagovalni oder sta se zvrstila prva favorita 69. turneje; Norvežan Halvor Egner Granerud (280,1) je napredoval na četrto, domačin Markus Eisenbichler (274,3) pa s 27. mesta po prvi seriji napredoval na končno peto.

Vseh pet slovenskih finalistov je končalo v prvi dvajseterici. Domen Prevc (266,2) je bil dvanajsti, Peter Prevc (261,4) 17., Cene Prevc (260) pa 19. Brez točk je na prvi tekmi turneje štirih skakalnic ostal Bor Pavlovčič, ki je bil 33.

Poljaki uspeli s pritožbo in rešili tudi Jelarja
Prvo tekmo v Oberstdorfu je v teh dneh zaznamoval zaplet pri testiranju s poljsko ekipo. V ponedeljkovih kvalifikacijah je žirija tekmovanja zaradi pozitivnega testa Klemensa Muranke prepovedala nastop celotni poljski reprezentanci na čelu z branilcem zlatega orla, Dawidom Kubackim.

Po pritožbi poljske ekipe in treh zaporednih negativnih testih poljskih skakalcev je vodstvo tekmovanja danes spremenilo program in prižgalo zeleno luč za nastop vsem 62 skakalcem s startnega seznama, tekma tudi ni potekala na izpadanje. S tem je pridobil tudi Jelar, ki ponedeljkovih kvalifikacij ni prestal, tokrat pa je prišel do uvrstitve v "top 10".

"Zagotovo je bilo danes zame veliko bolje, kot je kazalo včeraj. Zelo sem zadovoljen. Moji pravi skoki se vračajo in upam, da bom to še nadgrajeval oziroma konstantno skakal naprej," je bil po uvodu v turnejo zadovoljen Jelar.

Skakalci se bodo zdaj preselili v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo druga tekma nemško-avstrijske turneje na prvi dan leta 2021, nato sledita še dve tekmi v Avstriji - v Innsbrucku (3. januar) in Bischofshofnu (6.).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NejkoSLO
29. 12. 2020 20.56
+1
Na ORF-u nikol nism slišu, da bi Nemci (Avstrijci) ob rezultatih svojih tekmovalcem okrog 10mesta skakali od navdušenja (kot naša 2 kekca dons). Ker vedo, kaj jih zadovoljuje in kakšna so njihova merila in pričakovanja.
NejkoSLO
29. 12. 2020 21.06
+1
Avstrijca sta se dns na Orfu ze kr zgražala, ker ni nobene zmage. Na nemškem Eurosportu, pa tudi ne pričakujejo nič drugega, kot vsaj enega ce ne dveh na stopnickah ob koncu Novoletne turneje. Naš pa rece "če bo vsaj eden med top 10, po več kot Odlicno" 🤦🏼‍♂️
Mađioničar
29. 12. 2020 20.18
-2
Pjebi lahko greste sami probat....kavč majstri
NejkoSLO
29. 12. 2020 20.58
+2
Težko bi se sam, kot amater spustil po tem hribu "na glavu" . Oni se lahko, sej jim je posu, anede?
NejkoSLO
29. 12. 2020 18.43
-7
Nevem no. Čemu se dones vsi veselite? Pač, a ker je najboljši Slovenc 9.? Lepo vas prosim
mojcd
29. 12. 2020 18.21
+2
Dokler bomo izjemno zadovoljni z deseterico ne bo vrhunskih rezultatov....
NejkoSLO
29. 12. 2020 18.43
+2