Zimski športi

Od 7. januarja v negotovosti: Pena ne bo nazaj, bo smukače prevzel kar Massi?

Ljubljana, 06. 02. 2020 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
36

Vodstvo Smučarske zveze Slovenije bo po koncu tekmovalnega leta najverjetneje zamenjalo celoten strokovni štab, odgovoren za pripravo zasedbe moških hitrih disciplin, ki je močno zaostala za pričakovanji pred začetkom tekmovalnega leta.

Zaradi osebnih razlogov se je Peter Pen odločil, da ga ne bo nazaj, pri SZS njegovo odločitev spoštujejo.
Zaradi osebnih razlogov se je Peter Pen odločil, da ga ne bo nazaj, pri SZS njegovo odločitev spoštujejo. FOTO: Miro Majcen
Sezona slovenskih tekmovalcev v hitrih disciplinah je milo rečena klavrna. Najboljša uvrstitev v smuku je 20. mesto Klemna Kosija s samega uvoda sezone v Lake Louisu, v superveleslalomu pa 16. mesto Mihe Hrobata v Beaver Creeku. V smuku je celotna reprezentanca skupno osvojila vsega 16 točk.

Bilo je 7. januarja, ko je strokovni štab ekipe hitrih disciplin s treningov v avstrijskih Mokrinah, moral na Podutiško 146, na sestanek k vodji alpskih disciplin Mihi Verdniku. Na pogovor, kjer so bili seznanjeni s svojo prihodnostjo. Ta je negotova, neuradno naj bi jim sporočili, da si lahko po koncu sezone svetovnega pokala začnejo iskati službo. Vsi, brez izjem. S Smučarske zveze Slovenije so sicer na vprašanje, povezano z odpovedjo pogodb odgovorili: "Meseca januarja so bili vsi v moški ekipi za hitre discipline seznanjeni z možnostjo prekinitve pogodbe z dnem 30. 4. 2020."

A ta možnost je postala realnost, v kolikor držijo informacije, ki krožijo v smučarskih krogih, naj bi jim položili na dušo le, naj naredijo vse, da bo končni rezultatski izplen tekmovalcev (Klemen Kosi, Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat) čim boljši, četudi nanje po končanem tekmovalnem letu ne računajo več. Ekipa, ki ima za program in vse potrebno na voljo 442 tisoč evrov, ni dosegla želenega. Zdaj pri SZS stiskajo pesti, da bi se v superveleslalomu komu od tekmovalcev uspelo prebiti na finale, kar zadeva smuk, pa si želijo, da bi tekmovalci, ki ne najdejo prave poti iz rezultatske krize, uspeli narediti karkoli za izboljšanje startne številke.

Pena ne bo nazaj
Peter Pen, ki je po letih trdega dela iz rezultatskega brezna povlekel najprej svetovnega mladinskega prvaka Boštjana Klineta, mu pomagal do dveh drugih mest (2016 - Garmisch – Partenkirchen - smuk, Hinterstoder - superveleslalom) in zmage svetovnega pokala (2017 – Kvitfjell – smuk), bi si bržčas želel, da bi v preteklosti bolj cenili opravljeno delo, da ne bi vsako sezono na novo sestavljal ekipe, iskal serviserjev, kondicijskih trenerjev itd. Zaradi osebnih razlogov se je odločil, da ga ne bo nazaj, pri SZS njegovo odločitev spoštujejo. Ne računajo pa več na vse druge, ki sestavljajo ekipo. So pa aktivni v iskanju nove zasedbe, ki bi lahko povlekla ekipo iz brezna, kar je zadnjemu uspelo Penu. Pod njegovo taktirko so namreč vsi, ki nosijo slovenski kombinezon, posegli po najboljših dosežkih v karieri. Še minulo sezono je zelo dobro kazalo tako Klemnu Kosiju, kot Martinu Čatru, a sta se oba poškodovala v najbolj neprimernem trenutku. Kosi v Bormiu, ko se je spogledoval z uvrstitvijo med deseterico najboljših, Čater na svetovnem prvenstvu v Areju, kjer je staknil poškodbo kolena.

Bo ekipo sestavil Andrea Massi?
Zadostna neresnost je, da nekomu poveš, da nanj ne računaš v prihodnji sezoni, 7. januarja. Pred ključnimi tekmami sezone. Pred Wengnom, Kitzbühlom, Garmisch Partenkirchnom … Če že, bi morali pri krovni organizaciji reagirati bolj zgodaj. Kar šest zaporednih smukaških ničel je zaskrbljujoč podatek, vprašanj zakaj je temu tako, je bržčas več kot odgovorov. Če bi jih trenerji poznali, bi najverjetneje že reševali situacijo, a ne gre. Vodilni predstavniki so tako v iskanju nove trenerske zasedbe, vprašanje pa je kaj lahko za sredstva, ki so na voljo, zagotovijo. Avstrijec Burkhard Schaffer je v slovenski repezentanci že deloval, pred desetimi leti do zgodovinskega 2. mesta na pokalu Hahnenkamm v Kitzbühlu pomagal Andreju Špornu. A zdi se, da bi lahko ekipo za rešitev iz krize sestavil kar strokovnjak za kondicijsko pripravo Andrea Massi. Nekdanji vodja ekipe Team to aMaze. Omenjeni je s Penom zelo dobro v preteklosti že sodeloval, potem pa prejel odpoved s strani SZS. Italijan, danes profesor športne vzgoje v italijanski Gorici, se je 25. januarja mudil v Kitzbühlu, sestankoval z Verdnikom, kaj sta se dogovorila ni znano. Le, da ostajata v kontaktu. Morda bo prav Massi pripravil načrt, kdo so tisti, ki bodo reševali moško reprezentanco za hitre discipline. Morda bo med njimi celo Mauro Pini, ki je leta 2014 pomagal do zlate olimpijske medalje Tini Maze.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Krohne
07. 02. 2020 07.14
+0
Ja ukinite že ta smuk. Še ene smukaške proge nimamo za trening, pa pričakujemo svetovne prvake. Samo, da eni lepo živijo na račun vseh ostalih športnikov, ki pač nimajo časa in denarja za nedeljska smučanja po svetu.
grikos
06. 02. 2020 18.52
-6
Pen pa je res strokovnjak,takih je pri nas veliko
batom@pinkponk.com
06. 02. 2020 18.19
+4
Tile so isti kot politiki. Vsi poskregani. Pol se pa lizejo ko je sila.
uporabnica1
06. 02. 2020 18.05
+13
Naj pride Massi, bo vsaj nazaj Kosiju vrnil upanje, naši smukači rabijo trdo roko!!
happyrainbow
06. 02. 2020 18.25
+0
JA 'feelslo' res je rabijo (trdo roko). Niso je pa navajeni, je šlo tudi brez nje. No, rezultatov res ni bilo, a dogajalo se je kljub temu! Vprašanje je - ali so jo pripravljeni sprejeti?
nebel
06. 02. 2020 18.53
+4
Bi bil ti pripravljen kar metati denar v nekaj, rezultatov ne bi bilo, še celo poslabšali bi se, pa bi še metal denar v to? Hočem reči, če niso pripravljeni poprijeti, brez lastne odločenosti, ne bo zaleglo nič in je bolje, da nehajo in se naredi naslednji rod. Če pa resnično voljo imajo, lahko z novim delovnim pristopom spremenijo še veliko.
happyrainbow
07. 02. 2020 14.53
-1
Ja, saj, saj nekako enako misliva. Hočem reči samo, da si pravzaprav vsak tekmovalec želi dobrih rezultatov – želje so različno velike. Če je zaledje dovolj veliko, trenerji lahko postavi limit pod katerega ne smeš. Ko padeš pod limit si odstranjen (zamenjan). To je dodatna motivacija. Pri nas zaledja ni, motivacija so pa izgovori trenerjev in upanje, da bo naslednjič bolje. Tekmovalci pa itak vedo, da so zraven. Cela ekipa pa ve, da za to, da bi bilo bolje niso naredili nič razen, da so denar potrošili.
Malo_sutra
06. 02. 2020 17.14
-13
Jako pomemben sport.
DeBill
06. 02. 2020 16.27
+9
Pen in Massi sta bila odličen tandem. In ko so Massija odpustili, so naredili Penu medvedjo uslugo. Pa zakaj zaboga so menjali zmagovalnega konja. Torej, postavijo Massija, ta pa vzame Pena in gremo dalje.
DeBill
06. 02. 2020 16.29
+13
Letos se vidi, da so naši vozili "prestrašeni". Poza nazaj, noge mehke pa na notr, nobene agresivnosti na progi kot lani, ko so se metali na glavo. Takoj vidiš po položaju telesa kako gre in letos je zgledalo slabo.
brat od pepetovga brata
06. 02. 2020 16.13
+0
Kaj pa ce bi kaksneg avstrijca naturalizirali..
Bofur
06. 02. 2020 16.20
+12
da se naleze od naših balkanskih navad :)) Škoda Avstrijca. Slovenija nima ne otrok, ne tekmovalcev, ne smučišč, ne infrastrukture za smuk. Pač nimamo. Ilka in Tina sta bili izjemi. Prav tako Jerman, Šporn, Kline je imel prebliske v dveh sezonah. ko je zmagal in bil na štengah. Zdaj pa stagnira. Trening tereni za smuk so v Avstriji, Italiji, Franciji, Švici in čez lužo. Ne v Sloveniji.
krtaksn
06. 02. 2020 17.10
+10
Ce je dnevna karta 33e bodo tesko se kakega otroka nasli ki bi zastopal. Ase
Bofur
06. 02. 2020 16.09
+9
Saj teh smukačev ni petdeset v Sloveniji. Dejansko štirje fantje v Sloveniji vozijo smuk in ena dama. Torej Ilka, Čater, Kline, Kosi, Hrobat. In to je to. To je vse. V ozadju med mladinci je samo še eden, ki bi lahko bil v hitri ekipi, Rok Ažnoh, mladinski olimpijski podprvak v superveleslalomu. In, ko Čater, ki je še najbolj redno v zadnjih dveh sezonah osvajal smuk točke, ni v formi (koleno), se sesuje celotna piramida kot hišica iz kart. Kosi se ni opomogel po tistem padcu v Bormiu, ki je pustil hujše posledice na psihi. Tako da ne vem če je sploh primeren kandidat za smuke. Pri Čatru ne vemo, kaj je dejansko z njegovim kolenom. Kline ima druge prioritete (družina), Hrobat pa bi lahko bil tudi v ekipi za tehniko. Saj to ni od danes na jutri. Že prejšnja sezona 2018/19 je bila porazna s stališča moškega smuka. Mislim pa, da je glavni problem v bazi. Fantje so kondicijsko šibki, poletne priprave so očitno prešpricali. Ne vem, zakaj je lahko Kranjec dosegel najboljšo stopnji kondicijske priprave (moč, vzdržljivost), in to brez pomoči Massija.
bmwgs
06. 02. 2020 16.07
+4
Nikoli nismo bili nevem kako dobri v smuku , zadjih mogoče deset petnajt let pa je viden napredek , sedaj je mogoče prišla malo kriza mogoče ni pravega kadra za napredek , bi pa bil italijan vredo rešitev ampak na dolgi rok v enem mesecu ne more naredit čudeža.
Unionko
06. 02. 2020 15.56
+27
Tri smuke pred koncem pa res ni kaj reševati, Massi naj jih raje kondicijsko pripravi, s treningi do onemoglosti, za naslednjo sezono!
DeBill
06. 02. 2020 16.29
-2
Pa Petra vzame v ekipo pa smo tam kjer smo bili lani, ko so bili rezultati.
mallonge
06. 02. 2020 15.44
+13
To ni šport. Zmaga tisti, ki ma jajca. Naši so brez njih!
DeBill
06. 02. 2020 16.30
+6
Tretja Švica
06. 02. 2020 15.43
+24
Massi bi bil nespameten, če bi šel zdajle požar gasit, sezona je itak zavozena, za naslednjo bi se pa že lahko pogovarjal.
klempas666
06. 02. 2020 16.03
+9
Saj Kolko sem jaz razumel iz tega članka, je bolj govor o naslednji sezoni.. Ta letošnja je itak zafurana do konca
Mauzahecmauzares
06. 02. 2020 15.36
+33
Bo Massi vpeljal garanje in rezultate pa mu bodo lenuharski funkcionarji zavidali..
Neznate
06. 02. 2020 16.00
+26
Massi je že delal z ekipo smukačev in v tisti sezoni so bili vsi trije vedno v točkah, vsaj eden pa redno med 10-15 ali višje. Videlo se je, da so telesno izjemno pripravljeni. Seveda je spakiral kovčke, ker so funkcionarji takšni kakršni pač so. Žalostno
DeBill
06. 02. 2020 16.31
+6
ja, tisto leto si videl, da jim malo manjka v tehniki. metali so se na glavo močni kot biki. na delih "za noge" so bili vedno najhitrejši.
DeBill
06. 02. 2020 16.31
+6
zdaj pa ne vidiš nič ker nič ni, ne moči ne tehnike
uporabnica1
06. 02. 2020 18.07
+8
Kovčke je moral spakirati, ker je na sestanku javno izpostavil težavo SZS, oni pa seveda tega niso hoteli priznati naglas, čeprav so potiho vedeli, da ima Massi prav. Če hočeš narediti red, te odslovijo. To je slovenska logika....
bikoborec69
06. 02. 2020 15.24
+6
Za egzote ni to pravi šport. Ta denar bi se lahko porabil res koristneje.
mobi7
06. 02. 2020 15.23
+27
Vodstvo Smučarske zveze Slovenije bo po koncu tekmovalnega leta najverjetneje zamenjalo celoten strokovni štab.....................Pametna poteza...Treba je zamenjati tudi vse smučarje z novimi, morda bo potem še kakšen rezultat...!
Le vkup uboga gmajna
06. 02. 2020 16.56
+8
Zamenjati je trena kompletno SZS. Sami neki bivši športniki se šlepajo na njej, ker izobrazbe itak nima noben, vsa čast Tini in Miklavcu, vaditelj smučanja pa je v Sloveniji lahko vsak, ki zna smučat.
MrKrmar
06. 02. 2020 15.09
+32
Popolnoma pravilno, ti tekmovalci ne zaslužijo, da se jih financira.
bik123
06. 02. 2020 15.05
+16
tale pen je zadnja leta delal predvsem na lastni kilazi, ne na tekmovalcih
DeBill
06. 02. 2020 16.33
+7
veš da, če mu jih je massi natreniral, so peljali dobro. jih je lahko tehnično dobro pripravil zdaj se mu pa pred vsemi skoki pokakajo, teški fogli so "na plug", dolga linija se konča daleč pod vrati, ... vse to je posledica pomanjkanja moči.
Sputnik
06. 02. 2020 14.52
+33
če so zadovoljni s tem da pridejo sploh med 30 pol nimajo kaj počet v športu
Rožice cvetijo
06. 02. 2020 14.30
+42
Morda je pa potrebno zamenjati tekmovalce. Ali nimamo nobenih mladih upov zadaj?
DeBill
06. 02. 2020 16.35
+8
nimamo, dandanes je baza sestavljena iz otrok, ki jim starši to lahko privoščijo in se jim zdi smiselno. včasih smo smučali po klubih vsi, ki smo to hoteli.
Rožice cvetijo
06. 02. 2020 19.15
+4
Tudi včasih so tekmovalno smučali samo otroci staršev, ki so imeli denar.