Zimski športi

Odermatt na vrhu, Kranjec vnovič brez vrhunskega rezultata

Alta Badia, 20. 12. 2021 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Alta Badii v Dolomitih je bil na sporedu drugi veleslalom v dveh dneh za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev. Švicar Marco Odermatt, najhitrejši že na prvi progi, je prišel do nove zmage. Edini Slovenec na Gran Risi Žan Kranjec je osvojil dvanajsto mesto. Slovenec je v nedeljo končal na 13. mestu. Čeprav je šesti veleslalomist sezone, pa je izgubil mesto v elitni startni sedmerici, preizkušnjo je začel kot deveti na startnem seznamu. Madonna di Campiglio bo v sredo gostila moški slalom pod žarometi, za konec leta pa bosta v Bormiu moška smuk in superveleslalom 28. in 29. decembra.

Žan Kranjec drugega veleslaloma v Alta Badii po dolgem času ni začel v elitni sedmerici najboljših veleslalomistov na svetu. 

Odermatt prepričljivo vodi v seštevku discipline s 380 točkami, drugi Kristoffersen zaostaja 167 točk. Kranjec je šesti (128).

Imel je številko devet, na progo pa se je podal odločen, da si hitro pridobi nazaj status elitnega kategornika. Na izjemno specifični snežni podlagi je imel edini slovenski predstavnik zopet nekaj težav. Vožnja ni bila povsem tekoča, a rezultat prvega teka je bil veliko boljši od včerajšnjega. Kranjec je po polovici tekme zasedal šesto mesto z odličnim izhodiščem za napad na zmagovalni oder. V prvi vožnji sta bila praktično razred zase Švicar Marco Odermatt in Italijan Luca De Aliprandini, ki sta nastopila s številkama ena in dve. Švicar je bil od Slovenca hitrejši za +1,37, od Italijana pa za +0,18. Že tretji Nemec Alexander Schmid je za Odermattom zaostajal +0,86, kar je Kranjcu dajalo odlične možnosti za napad vsaj na tretje mesto, a veliko smučarjev je imelo tudi zelo majhen zaostanek za našim tekmovalcem in tudi v drugo je preostala zgolj opcija popolnega napada.

Marco Odermatt
Marco Odermatt FOTO: AP

Kranjec je v drugo poskušal storiti vse, da bi v četrti vožnji na letošnji progi Gran Risa vendarle našel prave občutke, a žal neuspešno. Tudi tokrat je njegova prednost pred takrat vodilnim Avstrijcem Manuelom Fellerjem hitro začela kopneti, čeprav ni naredil nobene vidnejše napake. Kranjec se enostavno ni uspel prilagoditi na zahteven sneg in je konstantno izgubljal čez celo progo. Ob prihodu v cilj je zasedel sedmo mesto, nakar so ga prehiteli vsi smučarji do konca in tekmo je zaključil na 12. mestu. V cilju je nemočno skomignil z rameni, a ni dvoma, da bo Kranjec že na naslednjem veleslalomu zopet ciljal na najvišja mesta. Na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb, spremenile so se zgolj razlike. Švicar Marco Odermatt je tudi v drugo smučal kot po tirnicah in konkurenco pregnal za sekundo in eno stotinko. Italijan De Aliprandini je pred Nemcem Schmidom uspel zadržati dve stotinki prednosti za drugo mesto.

'Ni dvoma, da sem si želel več'

"Rezultat zelo podoben kot včeraj, tudi sama tekma se je odvijala zelo podobno. V prvem teku je bilo nekaj pozitivnega v vožnji, storil sem tudi kakšno manjšo napako. Veliko se je poznalo tudi na številkah in za prvo vožnjo ne morem reči, da je bila slaba. V drugi vožnji pa sem pač poskusil, ampak mi je nekaj zmanjkalo. Ni dvoma, da sem si želel več, ampak jutri je nov dan. Treba je dobro analizirati, kaj je šlo narobe in potem dalje," je iz Italije sporočil Kranjec.

Klemen Bergant
Klemen Bergant FOTO: Damjan Žibert

Najpomembnejša tekma bo februarja

"To je dejstvo, da se Žan tukaj ni znašel. Mogoče samo danes v prvi vožnji, da je imel nekaj odsekov zelo dobrih. Drugega teka se ni lotil tako, kot bi se lahko, je pa dejstvo, da se na taki podlagi on ne počuti tako dobro, kot bi se lahko. Se ne počuti zelo suverenega in se zelo 'matra'," pa je ocena slovenskega trenerja Klemna Berganta.

Žan Kranjec
Žan Kranjec FOTO: Damjan Žibert

"Žan je malce hendikepiran s podlago, saj bistveno bolje funkcionira, če je več vode, če je bolj ledeno. Šlo je za agresiven sneg, suh sneg. Tukaj ima tudi Žan potem povsem drugačne nastavitve. Vseeno je to treba vzeti v zakup in je iz tekme potrebno vzeti maksimum. Danes sem prepričan, da bi v drugem teku lahko smučal boljše. Vseeno je bil 12., 13. in čaka naš še polovico tekem v svetovnem pokalu, kot tudi tista najpomembnejša v februarju. Pred nami je še veliko priložnosti," je dodal Bergant.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mpavlov
20. 12. 2021 19.49
+1
Na žalost je na progi v primerjavi z njegovimi konkurenti vozil s premalo koncentracije in brez prave odločnosti, da bi dosegel boljši čas. Iz tega je razvidno, da ni dobro pripravljen in bo rabil še kar nekaj tednov, da bi prišel do forme iz preteklega leta.
Pepe Bolcev
20. 12. 2021 15.55
-3
Seveda Dante. To velja samo za sportnike cepljenje v Sloveniji. Zan pa ni bil v Sloveniji cepljen. Kot ze receno.
Dante69
20. 12. 2021 15.02
-4
Kot že rečeno, če je cepljen je na žalost njegovih vrhunskih rezultatov konec.
Unionko
20. 12. 2021 14.52
+0
Po dolgem času Žan štartal zunaj elitne sedmerice, če bo šlo tako naprej, bo kmalu zunaj trideseterice!
Miha60
20. 12. 2021 18.26
-1