Zimski športi

Odermatt še tretjič zapored prepričljivo zmagal v Adelbodnu

Adelboden, 06. 01. 2024 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
13

Švicarski alpski smučar Marco Odermatt nadaljuje svojo fenomenalno serijo veleslalomskih zmag. Tudi na četrti tekmi svetovnega pokala v tej disciplini, v domačem Adelbodnu, je bil razred zase in je zabeležil še četrto zmago, sedmo zapovrstjo v veleslalomu, tretjo zaporedno v Adelbodnu in 29. nasploh v svetovnem pokalu.

"Zelo zahtevna tekma, vesel sem, da je uspešno za mano. Prva vožnja je bila dobra, druga malo manj, a v takih razmerah, v vlažnem in deloma tudi mehkem snegu in v zelo slabi vidljivosti, mi po prednosti, ki sem si jo priboril v prvi vožnji, res ni bilo treba tvegati, da sem prišel do zame res prestižne zmage. Vsaka zmaga je lepa in sladka, a ta v Adelbodnu je zame nekaj posebnega. Je le domača tekma, res je lepo osrečiti fantastične navijače in nato opazovati, kako se veselijo," je za domačo televizijo po tretji zmagi na domačem prizorišču dejal 26-letni Švicar, ki se je po številu zmag v Adelbodnu na prvem mestu izenačil z legendarnim Avstrijcem Hermannom Maierjem. V slalomu je trikrat zmagal Maierjev rojak Marcel Hirscher.

Marco Odermatt, ki je bil na veleslalomih zadnjič poražen lani februarja v Palisadesu Tahoeju, ko ga je premagal tokrat zaradi poškodbe odsoten Avstrijec Marco Schwarz, je imel že po prvi vožnji več kot sekundo prednosti, v drugo pa je kljub nekoliko bolj zadržani vožnji zabeležil drugi čas, za 12 stotink sekunde je bil hitrejši le River Radamus, Američan je na koncu napredoval na četrto mesto.

Po razvrstitvi najboljših dveh bi tisti, ki tekme niso spremljali in so videli rezultate, zagotovo pomislili, da je šlo za superveleslalom ali smuk. Drugo mesto, sicer z velikim zaostankom za Švicarjem, od katerega je bil počasnejši za sekundo in 26 stotink, je namreč presenetljivo zasedel Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki v veleslalomu doslej še nikoli ni stal na stopničkah, do zdaj je bil njegov najboljši rezultat v tej disciplini četrto mesto, tudi tega pa je dosegel že pred časom. V zadnjih letih jih je kar nekaj zaradi napornega ritma tekem tudi izpustil.

"Kakšen dan. Nisem pričakoval takšnega dosežka. Očitno mi je pomagalo, da sem se med prazniki družil z mojo partnerico Mikaelo Shiffrin. Potem ko sem bil po prvi vožnji tretji, sem si rekel, da takšne priložnosti ne smem zapraviti. Bil sem motiviran, uspelo mi je," pa je bil v pogovoru z avstrijsko televizijo nasmejan Kilde. Po drugi vožnji je prehitel tudi drugega po prvi vožnji Avstrijca Stefana Brennsteinerja, ta je padel na 19. mesto.

Tretje mesto je z odlično drugo vožnjo, po prvi je bil šele 12., osvojil Hrvat Filip Zubčić, ki nadaljuje serijo uspehov v tej sezoni, v veleslalomski razvrstitvi je najbližje nepremagljivemu Švicarju.

Aleksander Aamodt Kilde, Marco Odermatt in Filip Zubčić
Aleksander Aamodt Kilde, Marco Odermatt in Filip Zubčić FOTO: AP

V boju za najvišja mesta v tej disciplini je tudi slovenski smučar Žan Kranjec, ki pa je tokrat razočaral. Na zahtevni progi in slabi vidljivosti, zaradi megle so obe vožnji tudi skrajšali, je bil po prvem nastopu na 27. mestu, a zaostanek za vsemi razen za Odermattom ni bil velik in marsikdo je v drugo pričakoval velik skok naprej. A mu tudi druga vožnja ni posebej uspela, pridobil je sicer šest mest, a z 21. mestom zagotovo ni bil zadovoljen, kar je po tekmi tudi priznal: "Nisem zadovoljen z rezultatom. Obe vožnji sta bili zelo podobni, druga je bila za malenkost boljša, predvsem smučanje na zadnji strmini. V obeh vožnjah sem veliko izgubljal predvsem pri prvih dveh vmesnih časih in še sam točno ne vem zakaj. Vse skupaj bo potrebno malce premisliti in nato potrenirati, da bo ponovno bolje. Težko rečem, da je bila številka ena slabša. Sigurno ni pretirano vplivalo na moj rezultat, tudi Odermatt je imel samo številko 3 in vemo, kako je šel. Predvsem je bilo krivo moje smučanje, saj nisem našel prave hitrosti."

Žan Kranjec se s startno številko 1 ni znašel.
Žan Kranjec se s startno številko 1 ni znašel. FOTO: AP

"Žan se ni znašel, čeprav je vmes zamenjal model smuči. Pogoji so bili težki, a so bili enaki za vse. V zadnjem tednu v takih razmerah nismo trenirali, oziroma ni nihče. Žan ima v teh razmerah določene težave, saj so njegove nastavitve bolj za ledene terene. Ni se znašel, matral se je. Sicer je poskušal, a izplen je tak, kot je," je tekmo komentiral trener moške reprezentance Klemen Bergant.

Drugi Slovenec na startu Štefan Hadalin se v prvi vožnji ni znašel in je s 4,51 sekunde zaostanka pristal na končnem 62. mestu, prehitel je le dva tekmovalca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frzenk
06. 01. 2024 16.34
-1
Bravo hadalin, sme mau presenetu😆
komarec
06. 01. 2024 15.38
-4
Svetovni pokal?????? Tekmuje 15 držav.
slovenka62
06. 01. 2024 15.21
+8
Žanu pač danes ni uspelo.Je dober smučar in v glavnem konstantno dosega dobre rezultate.Edini od fantov in punc.Ampak Hadalin.Nimaš res komentarja kakšne močne veze mora imet da je v reprezentanci.Fuj
St. Gallen
06. 01. 2024 15.16
+3
svicarjem bolj zaupam ze dolgo casa, razmisljajo drugace
Bigbadjohn
06. 01. 2024 14.39
+7
A v Žana ne bodo, po njegovi kamilični rapsodiji na progi, novinarji vrtali z ingenioznimi vprašanji o njegovih občutkih?
mungus
06. 01. 2024 14.24
+13
se sliši da se za Hadalina ta-veliki sponzorji kar tepejo....Hadalin pa lepo s turist sezono nadaljuje....
+11
Hadalin bo presenečenje druge vožnje.
StAnalitik
06. 01. 2024 13.19
+16
A Hadalin se vedno zganja turizem na stroske naroda?Ven iz A ekipe in to je to
fronza
06. 01. 2024 13.27
+10
Tudi jaz bi zganjal tak turizem. Pa moram vsak mesec merit vmesne čase, kam se bom uvrstil s 750,00 EUR penzije.
Sailer2
06. 01. 2024 13.00
+3
o gibanju ramen ter rok? Dobro ga glejte v palice☕
vrtnar _
06. 01. 2024 12.32
+8
on je svoja klasa,ostali so samo piceki,ki se borijo za drugo mesto
Švejk 123
06. 01. 2024 12.29
+18
Hadalin sedaj lahko za 2 sezoni podpiše, da bo smučal za Pakistan.
fronza
06. 01. 2024 13.14
+14
Ne bo, ker nimajo EUR. Bo še naprej molzel nas - Slovence, ki podpiramo SZS in njene uslužbence, ki so na nivoju amaterjev.