1°C

Odpovedana tudi oba superveleslaloma, globusa Švicarki in Avstrijcu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.Š. /STA /
KOMENTARJI
1
Organizatorji sklepnih tekmovanj na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju v Švici so bili zaradi megle prisiljeni najprej prestaviti začetka tako ženskega kot moškega superveleslaloma, nato pa so obe tekmi tudi odpovedali. Mala kristalna globusa v tej disciplini sta osvojila Lara Gut-Behrami in Vincent Kriechmayr.

Vodja smučarskih tekmovanj Markus Waldner je bil tako po 11. uri prisiljen oba superveleslaloma odpovedati. Zaradi slabega vremena, megle v zgornjem delu, sneženja in velikih količin novega snega, ki so ga še danes z lopatami in teptalnikom odstranjevali s proge, niso izpeljali obeh smukov, moškega in ženskega, ki sta bila na sporedu v sredo. Enak scenarij pa se je odvil tudi danes, ko sta bila na sporedu superveleslaloma. Ker gre za finale sezone, tekem ne bodo nadomeščali.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Superveleslalomski globus je bil oddan že pred finalom v Lenzerheideju. Osvojila ga je svetovna prvakinja v tej disciplini, domačinka Lara Gut-Behrami. Švicarka letos ni pustila veliko dvomov o tem, kdo je superveleslalomska kraljica, ter je povsem upravičeno postala lastnica še tretjega superveleslalomskega globusa po letih 2014 in 2016.

Čehinja Ester Ledecka je na uvodni tekmi v Val d'Iseru bila pred vsemi, a je bila na naslednjih petih preizkušnjah v tej disciplini, vključno s tekmo na SP v Cortini d'Ampezzo, daleč najboljša Gut-Behramijeva za niz petih zmag (St. Anton, Crans Montana, Garmisch-Partenkirchen 1,2, Cortina), v Val di Fassi pa je bila druga, pred Švicarko se je uvrstila Italijanka Federica Brignone.

Brignonejeva je sicer morala predati skupno zmago, ki jo je osvojila v sezoni 2019/20. Najboljši v tej zimi sta Gut-Behramijeva in Slovakinja Petra Vlhova. Vlhova vodi s prednostjo 96 točk pred Švicarko, na roko pa so ji šle tudi odpovedi, njena švicarska izzivalka namreč ne vozi slalomov.

Lara Gut-Behrami
Lara Gut-BehramiFOTO: AP

Pri moških boj za superveleslalomski globus še ni bil odločen pred Lenzerheidejem. V najboljšem položaju je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki si je zagotovil prednost 83 točk pred Švicarjem Marcom Odermattom. In to je po odpovedi tudi "ubranil". Avstrijec je dobil superveleslaloma v Kitzbühelu in Garmischu, v Cortini d'Ampezzo pa je osvojil naslova svetovnega prvaka tako v smuku kot v superveleslalomu. Zadnji superveleslalom je pripadel Odermattu, Kriechmayr je bil tretji, s čimer se je odločitev za malenkost zamaknila. Odermatt je kandidat tudi za veliki kristalni globus. Za Francozom Alexisom Pinturaultom zaostaja zgolj 31 točk.

Slovenci v superveleslalomu niso bili del najboljše petindvajseterice. Maruša Ferk je kot najboljša Slovenka sezono v seštevku discipline končala na 29. mestu, najboljši Slovenec Miha Hrobat pa je bil 37.

Mala kristalna globusa za smukaški seštevek sta osvojila Italijanka Sofia Goggia in Švicar Beat Feuz.

Po odpovedanih superveleslalomih in smukih bodo na sporedu le še individualne preizkušnje v tehničnih disciplinah slaloma in veleslaloma. V petek je na sporedu ekipni paralelni veleslalom.