Zimski športi

Oestbergova in Klaebo osvojila veliki kristalni globus, Lampičeva najboljša Slovenka

Quebec, 24. 03. 2019 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg je prvič osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu smučarskih tekačic. Med tekači je bil skupno, tako kot v prejšnji zimi, najboljši Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki je slavil na zadnji tekmi sezone v kanadskem Quebecu na 15 km v prosti tehniki.

Osemindvajsetletna Ingvild Flugstad Oestberg je na zasledovalni tekmi na 10 km v prosti tehniki zasedla tretje mesto, za zmagovalko, Švedinjo Stino Nilsson, je zaostala 15,1 sekunde. Druga je bila Norvežanka Therese Johaug (+12,9), najboljša tekačica sezone na razdaljah, ki je v tem točkovanju po sobotni tekmi s skupinskim startom, kjer je bila druga za Nilssonovo, drugič v sezoni priznala poraz.

Najboljša Slovenka je bila Anamarija lampič.
Najboljša Slovenka je bila Anamarija lampič. FOTO: Damjan Žibert

Anamarija Lampič je bila kot najboljša Slovenka 22. (+2:51,2), Eva Urevc je bila 42. (+5:15,2), Katja Višnar pa 55. (+7:33,5) med 70 tekmovalkami v cilju.

Lampičeva je po sobotnem 20. mestu danes v samem ciljnem delu izgubila dve mesti, Urevčeva je tri pridobila, Višnarjeva pa za eno mesto nazadovala. Vse tri so za Nilssonovo, ki je bila v petek prva že v sprintu, drugi dan izgubile po skoraj dve minuti.

Na 25. mestu skupnega seštevka je končala najboljša slovenska tekmovalka zime Anamarija Lampič (317), na prvih treh mestih so se zvrstile Oestbergova (1654), Rusinja Natalija Neprijajeva (1431) in Johaugova (1322).

Norveško slavje v moški konkurenci

Johannes Hoesflot Klaebo je z zmago dokončno osvojil tudi skupno prvo mesto. Drugi na 15 km zasledovalno v prosti tehniki je bil Kanadčan Alex Harvey z 2,8 sekunde zaostanka, tretji pa največji tekmec Klaeba v sezoni, Rus Aleksander Bolšunov (+2,9). Edini slovenski predstavnik Miha Šimenc je bil 54. (+6:36,8) in kljub podvojenem zaostanku glede na Klaeba obdržal sobotno uvrstitev na tekmi s skupinskim startom.

Med tekači se je do zadnjega bil ogorčen boj za skupno zmago, v začetku preizkušnje pa je bil v veliko boljšem položaju Klaebo, ki je v začetku obdržal nekaj nad 15 sekundami prednosti iz sobotne tekme pred Rusom, ki je bil na predzadnji tekmi zime sedmi. A je Bolšunov Norvežana ujel, nato pa v zadnjem delu tudi povedel. Sredi tekme se jima je povsem na čelu pridružil še Harvey in na koncu se je ta trojica spopadla za zmago, saj so bili ostali več kot minuto za njimi.

Klaebo je upravičil vlogo favorita v sprintu, napadel je v zadnjem vzponu, le desetinka pa je ločila Bolšunova in Harveyja. Klaebo je tako na najlepši način zaključil sezono, v kateri je osvojil še tri naslove svetovnega prvaka in postal tudi zmagovalec novoletne turneje. Bolšunov pa je po štirih srebrnih medaljah s SP v Seefeldu ponovno osvojil drugo mesto, trikrat drugi in tretji pa je bil že na predlanskih olimpijskih igrah v Južni Koreji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.