Zimski športi

Orli razočarali na prvih tekmah SP: v oči bode predvsem velik zaostanek za najboljšimi

Seefeld, 25. 02. 2019 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skakalci so na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu že končali nastope na veliki skakalnici. Innsbruck zapuščajo z desetim mestom Timija Zajca na posamični tekmi in ekipnim šestim mestom. Od napovedanega boja za medalje ni bilo na Bergislu nič, v oči bode zlasti velik zaostanek, ki so ga Slovenci pridelali za najboljšimi.

Markus Eisenbichler
Markus Eisenbichler FOTO: AP

Na prvi skakalni preizkušnji SP, sobotni posamični tekmi, na kateri so Nemci z Markusom Eisenbichlerjem in Karlom Geigerjem slavili dvojno zmago, so se v finale trideseterice uvrstili trije Slovenci. Najboljši med njimi je bil debitant na SP Timi Zajc, ki je zasedel deseto mesto. Sam je bil s svojimi skoki zadovoljen, še posebej ker je imel v preteklih dneh na treningih obilo težav. Na tekmi mu je uspelo narediti dva dobra skoka in optimistično je zrl proti ekipni tekmi, za katero je jasno izrazil željo, da bi se z reprezentančnimi kolegi povzpeli na zmagovalni oder. Poleg Zajca sta v finalu nastopila še Peter Prevc, ki je stopnjeval nastope na Bergislu in končal na 16. mestu, in Žiga Jelar, ki je bil 23. Zunaj trideseterice je ostal Anže Lanišek, ki mu nikakor ni uspelo sestaviti dobrega skoka na tej napravi. Ne glede na to je selektor slovenske vrste Gorazd Bertoncelj, ki je poleg omenjene četverice na SP odpeljal še Jerneja Damjana in Anžeta Semeniča, za nedeljsko ekipno tekmo določil isto četverico, ki je skakala že na posamični tekmi.

Timi Zajc
Timi Zajc FOTO: AP

In če so Slovenci upali, da se bodo borili za medalje, je bila realnost povsem drugačna. Pred prvenstvom so v slovenskem taboru napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, Slovenci so končali prav na zadnjem mestu med njimi. Takšen razplet je bilo sicer po sobotni posamični tekmi, ko je le Prevc izdatno izboljšal svoje predstave, Zajc pa se na Bergislu na tem prvenstvu ni našel, pričakovati. Lanišek, Prevc, Jelar in Zajc so finale začeli s šestega mesta, potem ko je le Prevc v prvi seriji prikazal dober skok. Tudi finalna ni prinesla želenega napredka pri nastopih Slovencev, zaostanek se je večal iz skoka v skok, skupno so za zmagovalci zaostali kar 128,8 točke. "Z nastopi fantov na posamični tekmi smo zadovoljni. Niso bili vrhunski, a je vseeno deseto mesto Timija glede na njegove težave na treningih zelo dober rezultat. Tudi Peter je uspešno prestal svoj nastop in dosegel solidno 16. mesto, počasi stopnjuje svojo pripravljenost. Tudi Žiga Jelar je obakrat opravil soliden skok in s tem smo zadovoljni," je nastope svojih varovancev na posamični tekmi ocenil Bertoncelj. "Seveda pa z ekipno tekmo, z nastopi fantov na ekipni tekmi, ki so zasedli pričakovano šesto mesto, ne moremo biti v celoti. Od osmih skokov smo zadovoljni le z dvema, z obema Prevca, tako da nam ni uspelo presenetiti. Če bi fantje skakali tako, kot znajo, bi bil rezultat lahko precej boljši," je za STA črto pod skakalni konec tedna potegnil Bertoncelj, ki bo s svojimi varovanci SP nadaljeval v Seefeldu.

Gorazd Bertoncelj in Timi Zajc
Gorazd Bertoncelj in Timi Zajc FOTO: Damjan Žibert

Zdaj se bodo namreč skakalci preselili na srednjo napravo v Seefeld, kjer jih posamična tekma čaka naslednji petek, v soboto pa bo na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja SP, tekma mešanih ekip. Pred njimi bodo na srednji skakalnici sicer najprej na vrsti dekleta, ki bodo SP odprla s torkovo ekipno tekmo, dan pozneje jih čaka še posamična.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
25. 02. 2019 17.41
+4
Skoki so tako specifičen šport, da nikoli ne veš kaj se ti lahko zgodi. Tukaj vas je en kup velestrokovnjakov, ki kao vse veste in znate samo obsojat. Peter je bil več let v samem vrhu, že kot mlad je bil zelo dober, tisto rekordno sezono se pa ne da ponoviti, ker take sezone noben skakalec ne more imeti več let. Vsi tekmovalci, ki so imeli v preteklih letih šampionske sezone, se zdej ne najdejo ali pa ne zmagujejo več. Dejstvo je, da ne morejo biti vedno eni in isti skakalci na vrhu. Nobenega ne branim ali pa karkoli ampak, ta poškodba Petra zelo vpliva na skoke in psiho. To ni izgovor ampak realen razlog. Gleženj ni enako gibljiv kot drugi. Gleženj je pa glavni del telesa pri skakalcih. Očitno so prehitro Petra porinili na tekme, in poškodba še ni povsem sanirana. Probajte vi skakati ali trenirati z bolečinami, boste vidli kako je to težko. Poleti je on imel še komplikacije, posledično je mogel 2x na operacijo. To spet pusti posledice v glavi ipd. Pritiski "navijačev" , novinarjev, trenerjev zelo vplivajo na psiho, pa tudi kolikor si sam narediš. Vsak športnik vam bo povedal, da psiha igra glavno vlogo v športu. Tako je v športu, enkrat si na vrhu, enkrat si na dnu. Prejšna leta smo mi razturali, ko so se Poljaki in ostali nekateri še mučili za točke. Na mlade skakalce se pa tudi preveč pritiska, en mulc pri 18 - 19. letih ne more biti še tako psihično stabilen in izkušen, sezona je dolga in naporna, forma popušča... Bedno mi je da na Zajca tako pritiskajo. Boljše je, da so mladi zdaj 10-15. pa potem nadgrajujejo uvrstitve in počasi gredo korak za korakom. Kje piše da morajo že pri tako mladih letih vse zmagat? Pri nas v Sloveniji, je pa itak že znano, da vse mlade uničijo, s preveč treningi. Vsi so vrhunski ko so mladinci potem pa pridejo poškodbe in kriza. Veliko število treningov ti nič ne pomaga, če trener in vodstvo ni pravo. Upam, da se kmalu poberejo in zaprejo kljune vsem neprivoščljivcem.
A si ti mal bogi
25. 02. 2019 11.48
+2
Plačani z davkoplačevalskim denarjem.
Spegu
25. 02. 2019 14.48
+1
A ko so rezultati pa je to samoumevno al kako?! Verjetno ti daješ soglasje, pa te iso vprašali............
poserjemsenavas
25. 02. 2019 11.20
+3
muka je gledati takšno capljanje za drugimi, so nas v preteklosti razvadili.
sestreljenijastreb
25. 02. 2019 10.32
+6
Mene niso razočarali. NASLOV ČALNKA VREDEN OBSOJANJA
sestreljenijastreb
25. 02. 2019 10.33
Iniesta
25. 02. 2019 09.51
+12
Kje je Janus, tvorec nasih najvecjih uspehov?
korintos23
25. 02. 2019 09.55
+8
uporabnica1
25. 02. 2019 17.21
Noben trener ni za vecno zato prebolite ze svojga Janusa
ti?2
25. 02. 2019 09.20
+12
Pri naših je preveč nihanja, razen pri Zajcu, ki je vedno med 10. Iz slabe moke ne moreš narediti dobrega kruha, lahko pa moko izboljšaš tako da jo zamenjaš.
korintos23
25. 02. 2019 09.55
+1
Barjan?ek2
25. 02. 2019 09.17
+21
Skoki so specifičen šport v katerem je pomebno veliko detaljev. Minili so časi Nykenena, ko je bil lahko rahlo vinjen ali neogret in v smislu pridel videl zmagal pometel z konkurenco. Danes je že sama psiha skakalcev tako načeta da morajo imeti vse pošlihtano praktično od nogavic naprej. En dres za trening en dres za tekmo in podobne stvari. Težko se je po uspehih vrniti kar je izkusilo veliko velikih skakalcev od Shlinezaverja in podobnih vrhunskih skakalcev, ki jih sedaj nikjer ni. Zakaj je tako, je težko pojasniti zato bi bili bolj merodajni psihologi. Ali bo Prevc P. še kdaj tako dober kot je bil, je praktično nemogoče napovedati, mu pa verjetno vsi želimo , da bi se vrnil na pota stare slave. Psiha je hudičevo zapletena stvar.
MiroF
25. 02. 2019 09.12
+16
Ko bodo tile pobči začeli nazaj poslušati starše in se nehali nastavljati kameram, pa tekmovati med sabo kdo bo boljši sponzorski avto vozu, bodo pa zopet nizali rezultate, duh je ušel iz stekleničke takoj ko se pojavijo sponzorji s prevelikimi zahtevami in apetitom. Kot rečeno popči pa pamet je pa problem, dokler še ima mama zadnjo besedo še gre pol je pa konc......
MiroF
25. 02. 2019 09.09
+9
Ma kaki orli !!! To so navadni vrabči.....
hotchilipoper
25. 02. 2019 08.50
+0
Žalostno,da ne bomo izvedeli resnice
mallonge
25. 02. 2019 08.47
+1
Komaj se je pojavil Timi, so ga že uničili. Šport mora biti zaradi udbovskih kadrov. To je to!
korintos23
25. 02. 2019 09.56
+4
Tebi je Udba veliko poškodbo na možganih naredila.
Mich Diam
25. 02. 2019 08.46
+4
Se bojim, da Timi Zajc nima razčiščenih pojmov v tem športu. Po zmagi v svetovnem pokalu je njegov apetit prehitro segel po medalji na SP, a ni bilo nič iz tega. Res je še mlad in ravno to je nevarno, da bo skrenil na nepravo pot!
Manandi
25. 02. 2019 08.27
+15
Odkar sta izvedla revolucijo Kranjec in Tepeš, je vse narobe namesto da bi upokojili Kranjca in Tepeša so Janusa odslovili se ve zakaj ??
uporabnica1
25. 02. 2019 17.20
Dej ne nabijaj, nobene revolucije ni bilo. Padat je zacelo ze pod njegovim vodstvom
apodgra
25. 02. 2019 08.25
+27
Naši "Orli" imajo sodoben skakalni poligon in idealne pogoje za treninge. Namesto boljših rezultatov , dosegajo vedno slabše rezultate. Imamo preveč slabo strokovno vodstvo ali pa naši fante treningov ne jemljejo preveč resno. Človek ne verjeti, da je lahko skakalec še pred dvema letoma , bil na samem vrhu skakalnega športa, danes pa se bori za uvrstitev v finale . Kaj je pozabil skakati ali pa je imel takrat veliko srečo. Tudi drugi skakalci po poškodbi imajo nekaj težav , ampak vsi hitro vrnejo na staro formo.
uporabnica1
25. 02. 2019 17.25
Ni skakalca ki bi bil skos na vrhu, nevem kako ti ni jasno, da nemores bit vedno na vrhu. Tudi Stoch je imel krizo, pa se je vrnil. Zdaj pa spet ni prepricljiv, ker take sampionske sezone nemores imeti vec let. Padci so sestavni del sporta, saj niso stroji no ampak sam ljudje!
uporabnica1
25. 02. 2019 17.29
Ogromno skakalcev ima podobne tezave, niso samo nasi tisti. Poglej Forfanga nobene poskodbe nima pa tudi med top 10 vec ne pride, vceraj oz predvcerjasnim je bil malo boljsi drugace tudi skos niha. Kraft je v formi in ni. Tande se je tudi mucil se pred poskodbo kolena, Norveska ma krizo ze celo sezono. Freund se ni mogel vrniti po poskodbi, zdaj se je pa spet poskodoval. Hajbek je tudi ze vec sezon slab, vcasih mu pa celo rata dobrr skok. Nas ni imel srece res ampak je bil v formi in se je takrat pac vse poklopilo
Hellsrael
25. 02. 2019 08.23
+17
Janusa nazaj.... perotu je odklenkalo zal
Mich Diam
25. 02. 2019 08.47
-2
uporabnica1
25. 02. 2019 17.20