Zimski športi

Parisu smukaška klasika v Val Gardeni, Hrobat 22.

Val Gardena, 16. 12. 2023 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Dominik Paris je zmagovalec smukaške klasike za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Val Gardeni. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je na drugem mestu zaostal 44 stotink sekunde. Zmagovalec četrtkovega skrajšanega smuka, Američan Bryce Bennett (+0,60), je bil tokrat tretji. Miha Hrobat je bil najboljši Slovenec na 22. mestu.

Miha Hrobat, ki je tekmo začel kot 29. na startu, se je predstavil v boljši luči kot na četrtkovem smuku s superveleslalomskega starta, ko je bil 25., ter na superveleslalomu dan kasneje.

Kranjčan je v petek ostal brez točk. Za drugi najboljši dosežek na smukih v Val Gardeni, potem ko je bil na lanski izvedbi 19., je Hrobat zaostal 1,75 sekunde za zmagovalcem preizkušnje.

Hrobat je bil po tekmi prepričan, da mu je "še kar nekako uspelo". "Ne glede na moje ne tako dobre 'drsalne' sposobnosti je 22. mesto še kar dober rezultat."

"Proga je sicer postajala počasnejša, primerilo pa se mi je tudi nekaj manjših napak, ampak sem se vseeno nekako izvlekel, zadovoljen sem, da sem se pobral po petkovem razočaranju in zelo slabem rezultatu," je dodal.

Člani slovenske smukaške ekipe se odpravljajo domov, pred Bormiem pa konec prihodnjega tedna pričakujejo trening veleslaloma na politem, trdem terenu. "Bormio bo spet čisto drugačna tekma, temačen, leden, 'razrukan', kar meni malo bolj ustreza kot Gardena, ki je malo bolj ravninska pa lahka," je prepričan Hrobat.

Martin Čater je bil daleč od dobitnikov točk.
Martin Čater je bil daleč od dobitnikov točk. FOTO: Damjan Žibert

Čater in Naraločnik daleč od točk

Na progo Saslong sta se pognala še dva Slovenca, Martin Čater in Nejc Naraločnik, ki pa nista končala v trideseterici, ki osvoji točke.

Čater je bil z zaostankom 3,65 sekunde 53., Naraločnik, njegov zaostanek je znašal 4,04 sekunde, pa je tekmo končal na 56. mestu.

Trener slovenskih smukačev Aleš Gorza je bil navdušen po klasičnem lepem smuku z vrha v Gardeni, zanj je to eden lepših smukov v svetovnem pokalu, več pa je pričakoval od varovancev, vsaj eno uvrstitev v top 15.

"Na koncu smo lahko zadovoljni z nastopom Mihe, malo mu je zmanjkalo, dve ali tri desetinke, pa bi bil na tistem 15. mestu, kar smo si zadali za cilj pred tekmo. Ampak tudi 22. mesto ni slab rezultat, lahko gradi na tem naprej."

"Martin je žal napravil eno večjo napako, tudi v zgornjem delu je bilo že kar težko z visokimi startnimi številkami in potem se ti mora res vse 'poklopiti', da lahko računaš na dober rezultat. Gardeno zapuščamo s solidnimi občutki. Mislim, da smo na marsikaterih odsekih pokazali dobre vožnje, je pa treba to sestaviti v celoto in potem bodo tudi mesta višja," je razmišljal Gorza.

Karavana se bo po Gardeni preselila v bližnjo Alta Badio, kjer bosta v nedeljo in ponedeljek na sporedu veleslaloma, tudi s Slovencem Žanom Kranjcem na startu.

Paris je postal komaj tretji Italijan s smukaško zmago v Val Gardeni po Kristianu Ghedini in Herbertu Planku. Veselil se je 22. karierne zmage v svetovnem pokalu, 18. smukaške.

Po zmagi v Gardeni je prvi favorit v Bormiu na zadnjih moških tekmah v letu 2023, kjer je 34-letni Paris rekorder Stelvia s šestimi smukaškimi zmagami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petarda10
16. 12. 2023 18.18
+1
stran vrzen denar
SlepiSlovenc
16. 12. 2023 16.13
+3
Kdo je Miha Hrobat?
Podlesničar
16. 12. 2023 16.11
+3
Kje je pa Kosi?
Sailer2
16. 12. 2023 17.11
+2
odpira turistično društvo s sloski trenerji
Sailer2
16. 12. 2023 16.00
+6
Paris je sedaj izenačen z Eberharterjom na 3. mestu večne lestvice smukaških zmag. Vodi še vedno Franz Klammer s 25imi!
Podlesničar
16. 12. 2023 15.43
+2
Iz tega Hrovata še bo nekaj
Panter 63
16. 12. 2023 15.50
+1