Zimski športi

Peter Pen v prihodnje odet v avstrijske barve

Maribor, 05. 05. 2020 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
1

Novi trener ženske ekipe hitrih disciplin pri Avstrijski smučarski zvezi je Mariborčan Peter Pen. Nicole Schmidhofer in druščino bo skušal popeljati tja, kjer so nekoč že bila. 46-letnik je trener, ki je Boštjanu Klinetu pomagal do zadnje slovenske smukaške zmage v moški konkurenci.

Stephanie Venier je bila minulo sezono svetovnega pokala kot najboljša avstrijska smukačica šele sedma v seštevku discipline. Na osmem mestu ji je sledila Nina Ortlieb, deveta je bila najboljša smukačica sezone 2018/19 Nicole Schmidhofer. Bistveno lepša je bila rezultatska podoba tekmovalk naše severne sosede v superveleslalomu, kjer se je svetovna prvakinja iz St. Moritza Schmidhoferjeva ob koncu skrajšane sezone veselila tretjega mesta v seštevku discipline, sledili pa sta ji Venierjeva in Ortliebova.

Peter Pen je pred vrnitvijo v Sloveniji deloval pod okriljem Hrvaške smučarske zveze, kjer je do zgodovinskih stopničk na kombinaciji v Wengnu, popeljal Natka Zrnčića Dima.
Peter Pen je pred vrnitvijo v Sloveniji deloval pod okriljem Hrvaške smučarske zveze, kjer je do zgodovinskih stopničk na kombinaciji v Wengnu, popeljal Natka Zrnčića Dima. FOTO: Miro Majcen

A to je za zmag lačne Avstrijce premalo. Temeljite analize glavnih trenerjev so pokazale, da je bilo napak ogromno, da je možnosti za izboljšave veliko, da imajo vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev dovolj, da se Švicarjem oddolžijo za poraz v pokalu nacij. Njihovi največji alpski tekmeci so namreč po 30 letih osvojili prestižno lovoriko. A zdaj jim bodo Avstrijci skušali vrniti udarec, in to s slovensko pomočjo. Vlogo trenerja za hitre discipline pri dekletih prevzema Peter Pen. Mariborčan, ki je do zmage svetovnega pokala popeljal Boštjana Klineta, ki je prenekaterega tekmovalca slovenske moške reprezentance hitrih diciplin popeljal do rezultata kariere. A sredi minule sezone se je iz zgodbe na Podutiški 146 umaknil. Potreboval je čas za temeljit razmislek, želel je delati z mladimi tekmovalci, bil zelo blizu sklenitve dogovora za delo na nižjem reprezentančnem nivoju, kjer bi gradil bazo za prihodnje sezone.

Boštjana Klineta je Pen popeljal do prve moške smukaške zmage po Andreju Jermanu. Zgodilo se je v Kvitfjellu na Norveškem.
Boštjana Klineta je Pen popeljal do prve moške smukaške zmage po Andreju Jermanu. Zgodilo se je v Kvitfjellu na Norveškem. FOTO: AP

Potem pa je prišel klic severnih sosedov. Klic, ki ga kot smučarski trener težko zavrneš, saj je delati pod okriljem Avstrije v smučarskem svetu nekaj največjega. Nicole Schmidhofer in druge reprezentantke se bodo z novim trenerjem na snegu predvidoma srečale 9. maja, ko naj bi uradno začele s snežnimi treningi, čeprav se zdi, da so mnoge med njimi že naredile kakšen zavoj na belih strminah v sklopu priprav na novo tekmovalno leto. Pen naj bi bil zadolžen zgolj in samo za ekipo hitrih disciplin, glavni trener omenjene reprezentance pa bo Florian Scheiber, ki je na položaju nasledil Rolanda Assingerja.

Delo se začenja
S sprostitvijo korona ukrepov lahko v Avstriji takoj začnejo z delom. Tekmovalke čaka najprej testiranje na koronavirus, nato pa trening kamp. Z organizacijo snežnih treningov ne bodo imeli težav. Na voljo imajo dovolj ledenikov. Od Moelltala, Hintertuxa, Kaunertala, Soeldna in drugih območjih, kjer je vrhunska vadba v tem trenutku mogoča. Zdi se, da bo Pen delal z vsemi reprezentantkami z izjemo Anne Veith, ki bo tudi v prihodnje delala s svojim trenerjem. Mariborski trener bo po sokrajanu Filipu Gartnerju in glavnemu trenerju tehničnih disciplin pri dekletih Janezu Slivniku, šele tretji Slovenec, ki bo deloval v avstrijski reprezentanci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
06. 05. 2020 08.05
-1
Peter BRAVO-ŽLICA TI JE PADLA V MED!Pozdravi malo Ano(sedaj Veit)pa druge(nekatere znajo tudi slovensko),PA POKAŽI ONIM,KI SEDIJO V PISARNAH NA SZS,KAKO TO GRE NA TERENU-ČE JE DENAR IN PRAVI MATERIAL!LAHKO JE KRMARITI,KO JE MALHA POLNA,SE SLIKATI Z VISOKOUVŠENIM SMUČARJEM,A HUDIČ VZAME ŠALO,KO NE GRE.MASSI?JA GOSPOD IMA IZKUŠNJE KOT KOLESARJI V ITALIJI-NE POVEM KAJ MISLIM-NE PUSTI SE J--PERO!