Zimski športi

Peter Žonta: Medaljo je bilo pričakovati, zlata je bila zame najbolj realna

Ljubljana, 07. 02. 2022 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji slovenski skakalec Peter Žonta je zmagoslavje slovenske mešane ekipe, ki je več kot prepričljivo osvojila zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah, spremljal v krogu družine. Kot je povedal, se je uspeha zelo veselil, čeprav se je zaradi nenavadnega števila diskvalifikacij v dogajanju večkrat izgubil.

Zmagovalna slovenska reprezentanca na mešani skakalni ekipni tekmi na OI.
Zmagovalna slovenska reprezentanca na mešani skakalni ekipni tekmi na OI. FOTO: AP

"Pri dogajanju v zvezi z opremo in diskvalifikacijami sem se spraševal, kako je mogoče, da na obeh posamičnih tekmah ni bilo nobenih težav, danes pa se je to dogajalo zelo pogosto. Verjetno so punce s temi kombinezoni na olimpijskih igrah že tekmovale, pa je bil takrat nadzor očitno bolj površen," je o razlogih ugibal danes 43-letni Ljubljančan, ki se je leta 2002 tudi sam veselil bronastega odličja na moški ekipni tekmi olimpijskih iger v Salt Lake Cityju.

Današnji uspeh slovenske reprezentance ne glede na celotno dogajanje po njegovih besedah ni popolnoma nič manjši, saj so vsi štirje nalogo opravili z odliko in bi najverjetneje do zmage prišli tudi, če ne bi bilo diskvalifikacij v vrstah njihovih največjih tekmecev. "Če bi danes ostali brez medalje, bi bil to res neuspeh. V vsakem primeru jo je bilo pričakovati, celo zlata je bila zame najbolj realna," je dejal Peter Žonta, ki je svojo edino zmago v svetovnem pokalu osvojil na novoletni turneji leta 2004 v Innsbrucku.

Verjel je tudi v Petra Prevca, ki je bil sicer po nedeljskem četrtem mestu, potem ko je za las ostal brez medalje, precej potrt. Kot je dejal Žonta, gre za velikega in stabilnega šampiona, zato se zanj sploh ni bal, da ne bi "oddelal" svojega po najboljših močeh. Bolj presenetljiv je bil zanj razplet na odru za zmagovalce pod Slovenijo. Če je Ruse celo štel med širši krog favoritov za medalje tudi brez vseh zapletov pri drugih ekipah, je po njegovem precej večja senzacija kolajna Kanade.

Moško ekipo na Kitajskem zdaj čakata še dve tekmi na veliki skakalnici, dvakratni udeleženec olimpijskih iger Žonta, ki je debitiral leta 1998 v Naganu, pa verjame, da je Slovenija tako na ekipni kot tudi na posamični tekmi še vedno v boju za medalje.

"Možnosti je veliko, že na treningih pa bomo videli, kako bo na fante vplivala sprememba naprave," je povedal Žonta, ki je dodal, da ima slovenska ekipa še nekaj rezerve v tistih skakalcih, ki morda doslej v Pekingu še niso pokazali vsega, prav vsak od četverice, ki bo dobil priložnost, pa po njegovem lahko kandidira za visoka mesta.

Peter Žonta
Peter Žonta FOTO: Dare Čekeliš
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.