Zimski športi

Eisenbichler kralj snežene kraljice, Timi in Domen tik pod stopničkami

Planica, 22. 03. 2019 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ž.L./J.K./A.H./STA
Komentarji
39

S prvo tekmo posameznikov se je začel tudi tekmovalni deli letošnje Planice. Prve zmage v dolini pod Poncami in svetovnem pokalu pa se je razveselili Markus Eisenbichler, ki je premagal Rjojuja Kobajašija in Pitora Žylo. Timi Zajc in Domen Prevc sta s četrtim in petim mestom navdušila slovenske ljubitelje letenja na smučeh.

Več videovsebin
  • Timi Zajc je bil znova najboljši slovenski skakalec na uvodni tekmi v Planici
    00:52
    Timi Zajc je bil znova najboljši slovenski skakalec na uvodni tekmi v Planici
  • Domen Prevc zadovoljen s 5. mestom na prvi tekmi v Planici
    01:04
    Domen Prevc zadovoljen s 5. mestom na prvi tekmi v Planici
  • Peter Prevc po 10. mestu na prvi tekmi v Planici
    01:15
    Peter Prevc po 10. mestu na prvi tekmi v Planici
Markus Eisenbichler je prvič v karieri zmagal v svetovnem pokalu.
Markus Eisenbichler je prvič v karieri zmagal v svetovnem pokalu. FOTO: Damjan Žibert

Svetovni prvak Markus Eisenbichler je slavil prvo zmago v svetovnem pokalu, za 6,9 točke je premagal najboljšega skakalca te zime Japonca Rjojuja Kobajašija, za 7,7 točke pa Poljaka Piotra Žylo. Na četrtem mestu je končal Timi Zajc, ki je zaostal že 22,5 točke. Najboljši Slovenec v svetovnem pokalu je v prvi seriji poletel do 240 metrov in novega osebnega rekorda, v drugi pa je pristal pri 228,5 metra. S 422,5 točke je ubranil četrto mesto, ki ga je zasedal že po prvi seriji.

Drugi skok Eisenbichlerja na petkovi tekmi v Planici, ki je Nemcu prinesel skupno zmago:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domen Prevc je v drugi seriji pristal pri 224 metrih, v prvi pri 233,5 metra, s 415,2 točke je končal na petem mestu. Peter Prevc je v finalni seriji skočil najdlje na zaključku letošnje sezone v Planici, pristal je pri 226,5 metra, s 401,5 točke je osvojil deseto mesto. Anže Semenič (371,6 točke) je bil 20., Bor Pavlovčič (354,1 točke) pa 29.

Slabši drugi skok je 'odnesel' zmago Rjojuju Kobajašiju na petkovi prvi posamični tekmi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domen Prevc: Nobenega grenkega priokusa
"Res sem zelo zadovoljen, ne glede na to, da na koncu ni bilo stopničk. Dokler bom letel tako daleč, da bom iz poleta v polet presenečal sam sebe, bo vse popolno," je po predzadnji posamični tekmi sezone od zadovoljstva sijal komaj 18-letni Zajc, ki je dosegel še en svoj cilj: poletel je do rdeče črte, ki označuje 240 metrov. Tudi petouvrščeni Domen Prevc je poudaril, da ni bilo grenkega priokusa, čeprav sta oba Slovenca pristala tik za zmagovalnim odrom.

"Zelo sem zadovoljen, saj sem naredil dva lepa soka. Seveda se da skočiti še bolje, ampak sem tudi s tem zadovoljen. Ni bilo nobenega grenkega priokusa. Užival sem. Privoščim drugim, ki so bili tokrat boljši," je po poročanju STA po tekmi razmišljal 19-letni skakalec.

Peter Prevc (desno) v izteku pozdravlja brata Domna.
Peter Prevc (desno) v izteku pozdravlja brata Domna. FOTO: Damjan Žibert

Peter Prevc prikazal 'maksimalne' skoke
Zelo zadovoljen je bil tudi njegov starejši brat Peter Prevc, ki je planiški vikend začel s povsem ponesrečenim skokom, ko se je le zahvaljujoč izkušnjam in znanju izognil padcu, zdaj pa lepo stopnjuje nastope.

"Zelo sem zadovoljen, odlično je bilo. Pristal sem na robu deseterice, to so bili danes moji maksimalni skoki, pokazal sem, kar sem sposoben, velikih napak ni bilo," je dejal štirikratni zmagovalec Planice doslej. Svoje varovance je pohvalil tudi selektor Gorazd Bertoncelj, ki je za sobotno moštveno tekmo določil isto četverico, kot je nastopila minuli vikend in zmagala v Vikersundu: Zajc, Domen in Peter Prevc ter Semenič.

Bertoncelj: Prvi trije so bili suvereno boljši
"Timi in Domen sta bila odlična, Peter tudi, Anže pa soliden, čeprav ima še precej več v nogah. Čestitke Boru za točke," je uvodoma tekmo ocenil glavni trener, ki prav tako ni obžaloval zamujenih stopničk, saj je bila prva trojica danes preprosto korak pred tekmeci: "Ne, grenkega priokusa ni. Prvi trije so bili suvereno najboljši. V prvi seriji jim je nekoliko pomagalo nižje zaletno mesto, saj so dobili več dodatnih točk. Timi je imel po koncu enak zaostanek kot po prvi seriji."

Pred moštveno tekmo je Bertoncelj dejal, da so fantje sposobni tudi zmagati, a jih čaka velika borba. "Jutri je nov dan. Brezhibno moramo opraviti polete. Vsak mora optimalno skočiti in potem se lahko zgodi zmaga. Stopničke so realne, ampak moramo skakati brez napak. Poljaki so zelo močni, tudi Nemci imajo močno ekipo. Avstrijci in Norvežani, ki imajo težave, lahko presenetijo. Japonci imajo dva zelo dobra skakalca. Borba bo."

Rjoju Kobajaši je po nekaj slabših zadnjih tednih spet ujel "pravo" formo.
Rjoju Kobajaši je po nekaj slabših zadnjih tednih spet ujel "pravo" formo. FOTO: Damjan Žibert

Eisenbichler 'noro vesel' zmage, ki jo je dolgo časa čakal
V ospredju je prvo zmago svetovnega pokala v karieri slavil Eisenbichler, ki je v dvoboju za zmago premagal Japonca Kobajašija. Po tekmi je povedal, da je "noro vesel".

"Dolgo sem čakal to zmago, večkrat se mi je za las izmuznila, zdaj pa sem jo le dočakal. Če sem iskren, mi pomeni ravno toliko, kot zlata kolajna na svetovnem prvenstvu. Smučarski poleti so namreč nekaj posebnega," je dejal 27-letni nemški skakalec, ki ga je do zmage ponesla glasba avstralskih rockerjev AC/DC. V posebnem seštevku tekmovanja Planica 7, zmagovalec bo prejel 20.000 švicarskih frankov (17.810 evrov) denarne nagrade, je Eisenbichler za 1,4 točke prevzel vodstvo pred Japoncem, na tretjem mestu je slovenski adut Zajc, ki pa zaostaja že za 30 točk.

Ob koncu sezone se v Planici odloča še boj za mali kristalni globus za točkovanje poletov. Tudi tu je po štirih od skupno petih tekem Eisenbichler prevzel vodstvo, Zajc in Domen Prevc sta na sedmem oziroma osmem mestu.

Timi Zajc.
Timi Zajc. FOTO: Damjan Žibert

Zajc zadovoljen, za konec tedna računa na stopničke
Čeprav je Zajc, najboljši slovenski skakalec te zime, zgrešil stopničke, je bil po tekmi s svojim nastopom zelo zadovoljen, v prvi seriji je z 240 metri dosegel tudi nov osebni rekord, rdeča črta je bila njegov cilj.

"Res sem zelo zadovoljen, ne glede na to, da na koncu ni bilo stopničk. Če bi me že včeraj pred tekmo kdo o tem vprašal, niti najmanj nisem pomislil na stopničke," je STA citirala Zajca. "Dokler bom letel tako daleč, da bom iz poleta v polet presenečal sam sebe, bo vse popolno. Mislim, da ne bi bilo smiselno imeti stopničk v glavi. Za nameček prejšnji teden nisem bil ravno v formi in je bilo vprašanje, kako se bom znašel na letalnici. Ta vikend imam bolj pred očmi, kako daleč bom letel, kot pa, kateri bom."

'Nekaj neverjetnega'
O izjemnem prvem poletu je dejal, da je bil naravnost neverjeten. "Polet mi je zelo dobro uspel. Tudi razmere v zraku so bile še kar v redu, res nekaj neverjetnega. Zadnjo rdečo črto sem zdaj dosegel, do 250 metrov pa je še kar nekaj prostora," je v smehu dejal Zajc in dodal: "Mogoče mi bo tudi to uspelo."

Zajc je dokazal, da se je z lepotico bratov Gorišek, na kateri nastopa prvič v karieri, takoj dobro ujel, saj je do zdaj vse, kar si je začrtal, tudi dosegel: "To je zelo dobro. Ne glede na to, da sem proti koncu sezone malo popustil, se nimam za pritoževati. Ta vikend moram še dobro oddelati, pa bo vsega konec."

Če se 'poklopi', je možna tudi 'magična meja' 250 metrov
Mladi skakalec je dodal, da je pravi čar letalnic lovljenje daljav. "Saj to je čar letalnice, da kam poletiš. Magična meja 250 metrov je še kar daleč, pa tudi razmere se ti morajo 'poklopiti'. A če narediš pravi skok, je tudi to mogoče. Komaj čakam jutri, ko bo tekma zjutraj in bo malo več sonca ‒ spet bo zame nor dan. Neke prave želje po 250-metrski znamki nimam, ampak vsakič, ko dosežeš rekord, imaš novo motivacijo, da poletiš še dlje."

Pred sobotno moštveno preizkušnjo se strinja, da je z reprezentančnimi kolegi Domnom in Petrom Prevcem ter Anžetom Semeničem ‒, selektor Gorazd Bertoncelj je določil, da bo nastopila ista četverica kot minuli konec tedna v Vikersundu, ko je Slovenija zmagala ‒, med favoriti.

"Smiselno je računati na stopničke jutri. Prejšnji teden smo pokazali, da smo lahko tudi na prvem mestu. Če štirje dobro poletimo, nam lahko uspe," je sklenil Zajc, ki je v petek na smučeh prečrtal še eno številko in zapisal novo ‒ 240.

Najboljši trije na prvi tekmi v Planici: Rjoju Kobajaši, Markus Eisenbichler in Pitor Žyla.
Najboljši trije na prvi tekmi v Planici: Rjoju Kobajaši, Markus Eisenbichler in Pitor Žyla. FOTO: Damjan Žibert

Planica, posamična tekma, izidi:

1. Markus Eisenbichler (Nem) 445,0 točke (238,5/233,0 m)
2. Rjoju Kobajaši (Jap) 438,1 (242,0/220,0)
3. Piotr Žyla (Pol) 437,3 (242,0/234,0)
4. Timi Zajc (Slo) 422,5 (240,0/228,5)
5. Domen Prevc (Slo) 415,2 (233,5/224,0)

6. Simon Ammann (Švi) 411,6 (234,5/238,0)
7. Dawid Kubacki (Pol) 405,5 (222,0/230,0)
8. Johann Andre Forfang (Nor) 405,4 (230,0/221,5)
9. Karl Geiger (Nem) 404,7 (227,0/226,0)
10. Peter Prevc (Slo) 401,5 (225,5/226,5)
...
20. Anže Semenič (Slo) 371,6 (219,0/217,5)
29. Bor Pavlovčič (Slo) 354,1 (201,5/211,0)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manandi
22. 03. 2019 20.47
+0
Djedi rušijo, kapo dol, rasturajo pa imajo manj minut kot tista, ki molita tri prste v zrak praznujeta v Srbijanski republiki Banja luki, dni na naslovnici in nista v zadnjem letu za Slovenijo naredila ničesar ??
Tamara1984
22. 03. 2019 20.28
+5
Vsaka vam čast fantje!
uporabnica1
22. 03. 2019 19.33
+2
24 ur na sliki je Peter z Zajcem ne Domnom
korintos23
22. 03. 2019 20.04
+2
uporabnica1
22. 03. 2019 20.20
+1
Vidi se na sliki, Domen je imel stevilko 33 ne 34
degenos
22. 03. 2019 18.35
-19
sej so bli celo sezono zanič ..razen kakega pribliska ???!!
uporabnica1
22. 03. 2019 18.55
+19
Je potrebno iskati vsako dlako v jajcu? V drugem delu sezono so pokazal napredek in dvignili formo, Timi je pa celotno sezono že konstanten. Ne vem kaj je tu zate zanič
periot22
22. 03. 2019 20.50
+1
smajser1
22. 03. 2019 18.35
+9
Cestitke nasim! Super! Samo mi pa sodniske ocene oz kriteriji ne grejo iz glave iz ne razumem kako lahko dajo oceno od 17-19,5.. pa se za veliko cisto povprecnih skokov so dajali 19-ce in vec... kdo bi razumel
uporabnica1
22. 03. 2019 18.21
+3
Nekateri ste hoteli Bertonclja "odstaviti" in češ da je letošnja sezona katastrofalna in ista kot lansko leto. Primerjava sezon: 2017/18 : Najbolje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu: Peter Prevc, 15. mesto, niti enega med top 10, samo v seštevku poletov smo imeli Petra med top 10 in sicer na 8. mestu. Planica 2018: 1. tekma: Robert Kranjec 10.mesto pa celo sezono ni tekmoval, Tepeš 12. , Peter 15. , Semenič šele 30. 2.tekma: Peter 8. , ostali od 17.mesta naprej Število stopničk v sezoni: 3 posamične, 2 ekipne ( od tega nobene ekipne zmage ) Sezona 2019: Najmlajši Timi Zajc je najbolje uvrščeni Slovenec, na 9.mestu, Domen Prevc na 14.mestu, v seštevku poletov: Timi 7. , Domen 8. pa še lahko napredujeta po lestvici, če v nedeljo ponovno letita daleč. Pa še Semenič 15. v seštevku poletov. Planica 2019: Prva tekma: 3 tekmovalci med top 10 (4. , 5. ,10.) , Semenič 20., Pavlovčič 29. Jutri pa tudi pričakujemo ekipne stopničke, v nedeljo pa vsaj tri tekmovalce med top 10. Število stopničk v sezoni: 4 posamične stopničke od tega dve posamični zmagi (dveh mladincev), 2x ekipne stopničke: od tega ena ekipna zmaga. Pa jutri bodo še tretje ekipne stopničke, v to ne dvomim. Pa ste govorili da je Janus najboljši in da ga potrebujemo. Letošnja sezona je že boljša od lanske. Peter se je vrnil, izhodišče za naslednjo sezono bo pa zelo lepo, skoke nadgrajuje in če bi bil letos zdrav, bi bil dober že na začetku
Mister iks
22. 03. 2019 18.41
+0
Ja res Pero skoke postopoma nadgrajuje. To je tako kot da bi jaz tri leta govoril v službi da čakam boljše občutke, delovna vnema se mi vrača, čutim da prihaja moj čas, nimam sreče, itn. A misliš da bi palilo? No ja v javnemu sektorju morda, drugje pač ne. Štengeeeeeeee
sodelujem
22. 03. 2019 18.50
-1
A to je Bertoncljev dosežek???......!!!!!
uporabnica1
22. 03. 2019 18.51
+2
Daj Arnantes tu sploh ni primerjave. Imel je poškodbo gležnja, 2x je mogel na operacijo zaradi komplikacij, izpustil ves del priprav in pozno začel trenirat, sedaj pa je spet zraven, to je velik plus za njegovo psiho, in velika motivacija za naprej. Če bi ti skoke razumel bi vedel, da če gleženj ni isto gibljiv, ne more biti počep dober in posledično skok ni dober. Sedaj je te težave odpravil in se je vrnil, njegovo veselje vse pove.
Mister iks
22. 03. 2019 18.55
-2
Njegovo veselje je narejeno. Vesel je takrat ko kupiš šal ali kapo od njega. A smo tako naivni?
Mister iks
22. 03. 2019 18.56
-2
uporabnica1
22. 03. 2019 18.58
+5
Haha kakšne imaš no. Peter je iskreno vesel, ker je naredil napredek, vsi ga vidimo, samo vi jamrači /hejterji ga ne.
Mister iks
22. 03. 2019 19.03
-1
Morda se ne razumeva. Želim mu dobre skoke jutri in ostalim našim. Pozdrav tudi Tebi
Mister iks
22. 03. 2019 19.04
-1
saturnsky23 saturnsky23
22. 03. 2019 17.58
-9
Dej Muri, ekrat pokliči tega Stareta, naj ti pove, če gdo iz Evrope prenaša tole druženje, iz sveta zagotovo nobeden, seveda ga vprašaj, ko bo trezen. Ti vzemi samo na primer en El Casiko, ki je lokalna interna, ne meddržavna zadeva, boš videl, da je miljardna gledanost. Planica nas samo nas zadovoljuje, povečuje nam v nas sindrom majhnosti.
notrajnc05
22. 03. 2019 19.55
+1
murinar
22. 03. 2019 17.33
+26
Hej kritiki Planice ; ali ne veste kaj je ta šport ali ste pa priseljenci ! Bolj drugo !
saturnsky23 saturnsky23
22. 03. 2019 17.48
-19
Dej, dej, To spada k rekreaciji. Angleži bi rekli_Toosleping, ko je čas spanja. Šport je nogomet, rokomet, košarka. Drsanje je v kotu za vse dežele sveta. Pri nas, pardon, pri Gorencih, edino tam je nekaj vredno, ker drugega ne znajo, odnosno, še niso odkrili.
štrekeljc
22. 03. 2019 18.00
-6
Murinar, pijančevanje ni šport. Ali morda zate je?
saturnsky23 saturnsky23
22. 03. 2019 17.21
-16
Neč ni to skakanje. Če si tam nič ne vidiš. Pardon. če ga zvrneš dva X dva, ali več, potem pa res nekaj vidiš. Še vedno živi rek Josipa, ki nas je zdresiral: Vi to tamo Slovenaci, budite skijaši. Dejmo se že enkrat otrest te Kužnosti.
Mister iks
22. 03. 2019 17.11
-6
Štengeeeeeeeeeeeee
brabusednet
22. 03. 2019 17.01
+0
Rekorda pa nikjer pa tako vreme ugodno.Žirija je podkuplena,da ne pusti dolge skoke.
Mister iks
22. 03. 2019 17.14
+16
Ja podkupljena japajade. Kdo jo bo pa podkupil?? Kod da to koga briga
DAEMONIUM
22. 03. 2019 16.54
-3
Ja no, dve leseni medalji pa smo le dobili. Ampak to pa se tudi nikoli ni zgodilo da je v cetrtek vec gledalcev kot pa v petek. Vceraj jih je bilo 20.000 danes pa le 13.000 oz tako malo jih v petek se nikoli ni bilo. Da je uboga bera gledalcev se je videlo tudi po komentatorjih, ki stevila gledalcev sploh niso omenjali, kamera pa je uporno kazala le polne tribune in le bezno stojisca, kjer so povsod zevale praznine!
degenos
22. 03. 2019 16.42
-32
škoda dnarja za planico !!
NeukrotljiviNoj
22. 03. 2019 16.38
+2
Planica je praznik vseslovenskega narodnega pijančevanja kjer nas rezultati ne zanimajo ampak le pjača in ta nam veselje vrača.
AtleticoSLO
22. 03. 2019 17.28
+10
Mislim, da se pijančevanje saj malce umika, če že nič drugega so vstopnico podražil, saj zato da tisti ki zgago delajo in fehtajo, ne morjo na prireditev kar se mi zdi čisto, ok, ---- le čudno je da moramo kupit karto, da imamo lahko mir, hhaah za Planico se mora kupiti tudi mir....pa čestitke vsem našim, jutri pa po zlato..(pa prav vesel sem da so končno podrli tisti grdi RTV-jev dom… pogrešam le še dodatne travnate tribune v isteku ter tribune v desenm izkopanem delu ob doskočišču ala Holmenkollen. Bi bilo še lepše za spremljati Nimi jasno zakaj tega ne naredijo ko pa so v načrtu uprizorjene...Pa še enkrat čestitke našim za danes in še za ves vikend!!!
JackSparrovwvw
22. 03. 2019 16.35
+30
Tipično Slovenija. Planica je pojem poletov v zgodovini in svetovnih rekordov, pa niti pisniti ne smemo. Da ne bi slučajno kdo v Planici postavil svetovni rekord.
Ahmed Bajsi
22. 03. 2019 16.28
+54
Trije med 10. Gremo na ZLATO ekipno !
xxdrgregoryhouse
22. 03. 2019 16.23
+39
jutri pa spet na zmago
Anticripstoned
22. 03. 2019 15.31
+46
Žirija je nižala nalet in s tem onemogočila Zajcu boj za zmago...sredi Slovenije
Petarda10
22. 03. 2019 16.48
+17
A se ti ne zdi da je z visjega naleta lazje skociti dlje kot pa iz nizjega? No pa so zyla, eisenbichler in kobayashi iz nizejega naleta preskocili vse za 15-20 metrov kaj potem ni fer?
Anticripstoned
22. 03. 2019 21.54
+2
če so dobri pogoji je en nalet neopazen pri hitrosti. dobiš pa full točk zaradi nižjega naleta
puspan
22. 03. 2019 15.22
+5
Eisenbichler si ni zaslužil drugega mesta, samo njegov do skok se enkrat poglejte.
vrtnar01
22. 03. 2019 16.26
+20
sicer pa njegova prva zmaga in to in si jo popolnoma zasluži !