Zimski športi

Pinturault zmagal v Lechu za jubilejno 30. zmago v svetovnem pokalu

Lech, 27. 11. 2020 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec edine tekme v paralelnem veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v sezoni 2020/21. Slovenci niso nastopili v glavnem delu tekmovanja. V Lechu oziroma Zürsu na avstrijskem Predarlskem je Štefan Hadalin osvojil 17. mesto, Žan Kranjec je bil 25., Martin Čater pa 57.

Alexis Pinturault je v finalu ugnal Henrika Kristoffersena.
Alexis Pinturault je v finalu ugnal Henrika Kristoffersena. FOTO: AP

Finalni obračun za zmago je postregel z zvezdniškim dvobojem. Pinturault, ki je bil v rahli prednosti po prvem finalnem obračunu, je v drugo za 11 stotink sekunde ugnal Norvežana Henrika Kristoffersena. V malem finalu je boj za tretje mesto dobil Nemec Alexander Schmid.

V četrtek so paralelno tekmo opravile alpske smučarke. Zmagala je Slovakinja Petra Vlhova, ki je s tretjo zmago sezone še utrdila vodstvo v seštevku zime. Edina Slovenka, ki se je od slovenske osmerice na Predarlskem uvrstila v glavni del tekmovanja, je bila Tina Robnik, ki je svoj nastop končala že na prvi oviri v osmini finala za končno 11. mesto.

Meta Hrovat je bila prepočasna za izločilne boje na 21. mestu (+0,88), Neja Dvornik je bila 32. (+1,16), Ana Bucik 43. (+1,51), Maruša Ferk pa je slovenske nastope sklenila na 51. mestu (+1,86).

Gre za edini posamični paralelni preizkušnji v sezoni 2020/21. Tako kot na drugih tekmah prvih 30 dobi točke za svetovni pokal.

Na moških paralelnih veleslalomih so zmage slavili Kjetil Jansrud (2015), Cyprien Sarrazin (2016), Matts Olsson (2017), Marcel Hirscher (2018), Rasmus Windingstad (2019) in Loic Meillard, ki je bil najboljši letos februarja. Med zmagovalci paralelnega veleslaloma pa je od petka še Pinturault, ki je pred osmimi leti zmagal na mestni paralelni tekmi v Moskvi. Francoz je osvojil še 30. zmago v svetovnem pokalu in je daleč najboljši Francoz. Pinturault ima zmage v šestih različnih disciplinah v svetovnem pokalu.

Naslednji teden, v soboto in nedeljo, bosta v Santa Caterini v Italiji na sporedu še specialna moška veleslaloma.

Časa za obžalovanje ni, tekme si sledijo ena za drugo
"Sigurno sem si želel boljši rezultat, vendar je v paralelni disciplini neka specifika, vsaka malenkost mora biti na vrhunski ravni. Enostavno nisem mogel najti nekaj več, da bi se lahko boril za višja mesta, ampak moram dati glavo gor, že čez teden dni nas čaka veleslalom in treba se je čim bolje pripraviti," je dejal Kranjec, ki je uvodni veleslalom sezone v Söldnu končal na sedmem mestu. Februarja pa se je v paralelnem veleslalomu prvič boril v četrtfinalu.

Hadalin na 17. mesto gleda kot na soliden rezultat: "Žal se za večerne finalne boje ni izšlo, kljub vsemu sem dobil dobre občutke in lahko grem optimistično v sezono. S prikazanim sem zadovoljen, mi je pa žal za tisto nekaj več, kar bi pomenilo večerne nastope. Korak je pozitiven in gremo dalje."

Čater pa se je veselil zanj začetka tekmovalne sezone: "Poskušal sem se preizkusiti v paralelni preizkušnji, vendar pa bo treba še veliko treninga. Je pa za mano prva tekma, s katero sem spet dobil malo tistih tekmovalnih občutkov, ko se začne v trebuhu dogajati, in led je prebit."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
29. 11. 2020 20.08
Pinturo zna letos končno dobiti veliki globus
Walter Pravicek
28. 11. 2020 09.18
+1
Ta smučar je že leta v špici v cirkusu svetovnega pokala.Francoz,vojak!Bravo!