Zimski športi

Zaradi premočnega vetra odpovedana ekipna tekma, finalni dan sezone bo prinesel dve preizkušnji

Planica, 27. 03. 2021 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Žirija finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici je zadnjo ekipno tekmo sezone zaradi premočnega vetra odpovedala. Na letalnici bratov Gorišek sta nastopili dve skupini skakalcev; Slovenija je vodila pred Avstrijo in Poljsko, nato pa se je veter vse bolj krepil in po polurni prekinitvi je žirija tekmo dokončno odpovedala. Organizatorji tekmovanja v Planici so po odpovedi našli rešitev za odpadlo tekmo, saj jo bodo izvedli zadnji dan sezone. Najprej bo na sporedu ena serija ekipne tekme, kasneje pa še veliki finale sezone z najboljšo trideseterico uvrščenih v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Domen Prevc
Domen Prevc FOTO: Damjan Žibert

Vetrovne razmere  v Planici niso dopustile izvedbe ekipne tekme, ki je bila prekinjena po dobri polovici nastopajočih, ko je vodila Slovenija. Dve skupini skakalcev sta se spustili po zaletišču letalnice. Bor Pavlovčič je nastopil kot prvi v slovenski vrsti in pristal pri 220 metrih, kolikor sta poletela tudi Japonec Naoki Nakamura in Norvežan Halvor Egner Granerud. Vse je v prvi skupini z 236 metri preskočil Daniel Huber in priboril Avstriji prvo mesto pred Norveško, Slovenijo in Japonsko. V drugi skupini je za domačo reprezentanco nastopil Peter Prevc (202,5) in četudi je po nastopu zamahnil z roko, so bile razmere precej zahtevnejše, tekmo je motilo vrtinčenje vetra, tako da je Peter Prevc Slovenijo popeljal v vodstvo pred Avstrijo in Poljsko. Nato je tekmo prekinil veter, po polurnem premoru so jo organizatorji sicer skušali nadaljevati, a so jo po dveh nastopih, ko se je veter spet okrepil, dokončno odpovedali.

Spodaj v doskočišču so se slovenski skakalci simbolno poslovili od Roka Justina, ki je pod Poncami končal kariero. Zdaj bodo imeli skakalci zadnji dan tekmovalnega dela sezone še eno priložnost na moštveni tekmi, sledi pa še zadnja posamična s 30 najboljšimi skakalci svetovnega pokala.

Tomaž Šušteršič
Tomaž Šušteršič FOTO: Miro Majcen

Organizatorji zaradi odpovedi  ob resen prihodek

Generalni sekretar organizacijskega odbora Planice Tomaž Šušteršič in Italijan Sandro Pertile, vodja tekmovanj za svetovni pokal smučarjev skakalcev, sta že takoj po prekinitvi in potem odpovedi današnje ekipne tekme dejala, da obstaja možnost, da bi v nedeljo v program zadnjega dne sezone 2020/21 umestili obe tekmi. "Danes smo morali odpovedati tekmo, vreme je po uspešno izpeljali poskusni seriji tako ponagajalo, da je bilo nemogoče izvesti vsaj eno tekmovalno serijo. Začeli smo, vendar je pihal premočan in zelo spremenljiv veter. Vedno je na prvem mestu varnost tekmovalcev in zato smo se tako odločili, čeprav to seveda ni korak, ki smo si ga na finalu želeli," je dejal Pertile. Jutro in zgodnje dopoldne sta v dolini pod Poncami obetala lep dan. "Ko smo zjutraj pogledali skozi okno, smo videli prihod lepega sončnega dne. A sonce je prineslo tudi veter in ta je odpihnil tekmo. Organizatorji na to ne moremo vplivati, to je tveganje pri športih na prostem, obenem pa je na prvem mestu, da so poleti varni," je pojasnil Šušteršič. "Edini resni prihodek, ki nam je ostal na tekmah brez gledalcev, so televizijske pravice. Tako odpoved ene tekme na finalu pomeni četrtino manj prihodkov v okrog 1,5-milijonskem proračunu, To bi bil velik udarec. Poskušali bomo nadomestiti tekmo in obe zadnji zime pripraviti v nedeljo. Med deveto in 12. uro imamo še možnost, da bi spravili pod streho obe tekmi, četudi z eno serijo ekipne," je še dejal Šušteršič.

Po polovici pozneje odpovedane prve serije, ko sta skočila Bor Pavlovčič in Peter Prevc, je Slovenija vodila pred Avstrijo in Poljsko. Je pa res, da so bili pogoji nekaterih tekmovalcev, ki so med poleti dolgo čakali na nastope, zelo slabi in tekmovanje zato neregularno. "Res upam, da bo v nedeljo tudi ekipna tekma. Žal mi je današnje odpovedi, ker sva s Petrom pripravila lepo izhodišče, bili smo vodstvu. Želel sem si, da bi izvedli vsaj eno serijo, pa žal ni šlo. Med mojim nastopom je bilo še dobro, normalno sem lahko skočil, ni bilo še premočnega vetra. Potem pa je bil močnejši, veliko je bilo tudi sunkov vetra," je pojasnil Pavlovčič, domačin in najboljši slovenski letalec na finalu sezone. "Napravil sem korak naprej tudi danes, kar je lepa spodbuda za nedeljo in se veselim jutrišnjega dne. Danes sem imel veliko boljša skoka kot prejšnje dneve. Previden sem bil le, da ne bi storil napake, ker je bil to vendarle nastop za ekipo. Zato bom šel lahko jutri odločno in samozavestno v tekmo," je dodal Pavlovčič, tretji in peti na prvih dveh posamičnih planiških tekmah. "Nekje v sebi sem sredi dopoldneva malo občutil, da bi lahko odpovedali tekmo, vendar moraš biti kljub temu 50-odstotno pripravljen spodaj pod letalnico, da greš potem lahko na vrh in pozneje začneš nastop. In pripravljen moraš biti, dokler tekme uradno ne odpovedo. To je lahko psihično kar zahtevno. Vsi pa si želimo, da bi bilo v nedeljo drugače," pa je sklenil Peter Prevc.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grega2455
27. 03. 2021 19.20
Ni mi jasno zakaj ljudje ki so cepljeni z drugim odmerkom cepiva ne morejo na prizorišče? Ovce pa pravijo da bo drugo leto boljše, to so pravili tudi lani Marca.
User792410
27. 03. 2021 14.32
+1
Škoda, ker naši so se začel ravno "ogrevat"! Definitivno pa mora biti varnost tekmovalcev na prvem mestu in ponesrečen polet (spet) Norvežana v drugi skupini, kateremu ni dosti manjkalo, da bi končal kot rojak Tande je bilo najbrž zadostno opozorilo žiriji, da se, glede na nepredvidljive vremenske razmere, ni več za igrati z zdravjem tekmovalcev.
Mister iks
27. 03. 2021 14.16
-3
Mene skrbi kako bodo to tekmovalci prenesli. Da ne bo prenaporno za njih, po dolgi mukotrpni sezoni. In potem kratke počitnice do novembra. Kako lahko zmotejo tak hud tempo??
dostje2020
27. 03. 2021 13.56
+2
Najbolj pomembna je varnost skakakcev. Srečno vsem jutri
blade90
27. 03. 2021 14.36
-1
vrtnar01
27. 03. 2021 13.08
-2
Se ve ,Janša je kriv
User792410
27. 03. 2021 14.24
+3
On je kriv samo za butle, ki mu slepo sledijo!
Mamatijeata
27. 03. 2021 12.58
+4
Jaz pravim, da je res po svoje škoda, da je ekipna tekma danes odpadla, po drugi strani, pa je kar prav, da je odpadla, saj je varnost vseh na prvem mestu, vendar pa so Nemci res nepošteni, da kar tako želijo, da tekma odpade. Sicer so Slovenci do odpovedi vodili in bi verjetno tudi Jelar in Domen Prevc poletela krepko prek 200m, vendar če pač nista mogla opraviti poleta, se je pač treba sprijazniti.
pojtrarara
27. 03. 2021 13.09
+0
saj zato pa ker so njihovi relativno slabo skakali in niso bili na vrhu, zato so hoteli odpovedati tekmo nemci, ne zaradi spremenljivih pogojev... to je samo njihov izgovor. Včeraj se je tudi ena serija vlekla ob takih spremenljivih pogojih, ampak kers ta Eisenbichler in Geiger imela srečo in dobro natrofila na pogoje jim je pasalo, samo dokler so imeli drugi večjo nesrečo je zanje vse ok in naj tekma velja.
Stajerc22
27. 03. 2021 12.28
+8
Kakšna karma za RTV ker tekem slovenske nogometne reprezentance ne prenašajo.
Armando
27. 03. 2021 12.24
+2
Tole letos je pa cista pusiona
PoredniPubec
27. 03. 2021 11.56
-7
ne vem zakaj ne more veljat ena serija v ekpini tekmi... kar nekaj...
pojtrarara
27. 03. 2021 12.02
+8
če še ene serije niso do konca izpeljali... tretja runda je bila šele začeta
pojtrarara
27. 03. 2021 11.55
+8
Škoda res, čeprav se strinjam,da je varnost na prvem mestu. mi gredo pa na živce predvsem nemci, ker so izjemno neeefer, ko njim gredo spremenljive razmere na roke in imajo njihovi prednost od takih razmer - takrat veselo skačejo in podpirajo tekmo - tako je bilo včeraj... takrat naj tekma kar velja ,saj so njihovi zmagali ane... kaj pol če so drugi žrtev spremenljivih razmer...ko je pa obratno pa protestirajo... dvolično... škoda,d a niso prej začeli s tekmo, glede na to,da so vedeli kakšna je napoved, lahko bi že ob devetih začeli in bi bila ena serija pod streho.
Cvetko75
27. 03. 2021 12.33
-4
Ja, vsi drugi so res zgledni, le Nemci so dvolični. Bravo pojtrarara 🤣🤣🤣
Petarda10
27. 03. 2021 12.46
+0
ker druge ekipe so pa rekle ja skakali bomo pa tudi ce se kdo polomi ane? ti si sele en
pojtrarara
27. 03. 2021 13.12
+3
@cvetko ja nemci so dvolični- zato ker so protestirali v resnici, ker niso bili na vrhu, saj je bilo včeraj enako isto dolgo se je vlekla ena serija, razmere so bile zelo različne med tekmovalci, ampak dokler so njihovi najboljši nabasali na srečne dobre razmere - je bilo nemcem vse ok in jih ni prav enako vetrovno stanje in spremenljivost nič motilo. zato so dvolični.
uporabnica1
27. 03. 2021 16.09
+1
Sej Nemci pa Norvezani ce bi vodili ne bi spokal, ko so slabi pa jamrajo :))