Zimski športi

Žiga Jelar: V Planici sem tako užival, da nimam besed

Planica, 27. 03. 2022 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Končana je sezona smučarskih skokov, finale v Planici je ponudil veliko veselja tudi slovenskim skakalcem. Tokrat se je na stopničke uvrstil Peter Prevc s tretjim mestom, prvič v zgodovini pa je imela Slovenija tri skakalce med najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slovencem je malce zmanjkalo do zmage v pokalu narodov, Avstrijci so bili na koncu boljši za 47 točk.

Žiga Jelar z malim kristalnim globusom
Žiga Jelar z malim kristalnim globusom FOTO: AP

Kapetan reprezentance Peter Prevc je za konec sezone v Planici trikrat stal na zmagovalnem odru. Za zaključek planiškega praznika, na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala je bil na stopničkah, zasedel je tretje mesto. "Zadnja tekma sezone je bila res izjemna, vsi fantje smo leteli zelo daleč. Rekorda pa žal ni bilo, čeprav sem ga bil sposoben," je dejal v prvi izjavi. 

Kot najstarejši v ekipi pri 29 letih se je ozrl tudi proti naslednji sezoni, v kateri bo Planica gostila odmevno prireditev, svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. "Krila za naslednjo sezono imam že kar nekaj časa odprta, hitro moramo narediti načrt, kaj nam je letos zmanjkalo. Naša največja naloga pa je, kako tempirati formo," je še za TV Slovenija dejal najstarejši od bratov Prevc.

Mali globus za najboljšega letalca je osvojil Žiga Jelar z desetimi točkami naskoka pred reprezentančnim kolegom Timijem Zajcem. "Prvi polet sem šel na vse ali nič, v finalu pa sem skušal to ponoviti, pa sem imel prenizko parabolo leta. Ne vem, jaz sem te dni v Planici tako užival, da res nimam besed. Verjetno se še ne zavedam, kakšne stvari nam uspevajo, ampak sem pa hvaležen, da sem bil del te zgodbe," je dejal Jelar, ki so ga nato na odru za zmagovalce oblile tudi solze sreče.

"Današnji skok bi ocenil s prav dobro, 4. Globus mi je spolzel iz rok, Žiga je bil bistveno boljši. Sem pa zelo vesel, da sem dobil Planico 7. Z ekipo skupaj delamo odlično, kar se kaže tudi v naših rezultatih. Slovensko smučarsko skakalno ekipo bogatijo res dobri smučarski skakalci. Zelo sem vesel, da sem lahko del nje. Imamo odlične trenerje, tako da se naslednje sezone lahko zelo veselimo," pa je dejal Timi Zajc.

Prvič v zgodovini je imela Slovenija tri skakalce med najboljšo deseterico svetovnega pokala. Najboljši Slovenec je bil Anže Lanišek (936) na sedmem mestu, Zajc (711) je bil osmi, Cene Prevc (657) pa deseti.

"Noro! kaj naj rečem? Danes sem res užival. Šel sem na polno, šel sem z užitkom, skušal sem se sprostiti, kolikor se le da. Ko sem videl, da gre daleč, sem si rekel le: 'Ne pozabi na telemark!' Lepa sezona je za mano," je dejal Lanišek in glede pokala narodov, ki so ga Slovenci končali na drugem mestu, dodal: "Škoda, zmanjkalo nam je 47 točk, ampak drugič jih bo treba prej nabirati, če hočemo kaj več. Na koncu smo pokazali res vrhunske skoke, vrhunsko formo. Upam, da drugo leto to vsi skupaj še dvignemo na višjo raven."

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: AP

V pokalu narodov so Slovenci končali na drugem mestu, do zadnje tekme so celo bili boj za zmago z Avstrijci, ki so bili na koncu sezone boljši zgolj za 47 točk in se veselili prve tovrstne lovorike po osmih letih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3