Zimski športi

Po 'maratonu' slavje Geigerja, Pavlovčič s 3. mestom slovenski junak

Planica, 26. 03. 2021 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po maratonski prvi seriji druge posamične tekme svetovnega pokala v Planici se je zmage veselil Nemec Karl Geiger. Drugi je bil zmagovalec četrtkove tekme Japonec Rjoju Kobajaši, tretji pa Slovenec Bor Pavlovčič. Drugo serijo so namreč zaradi vetra, ki je ves čas motil tekmovalce in začetek prve serije prestavil za dobre pol ure, odpovedali.

Nemški smučarski skakalec Karl Geiger je zmagovalec planiške tekme svetovnega pokala, na kateri je po težavah z vetrom obveljala le ena serija. Geiger je na letalnici bratov Gorišek, na kateri je decembra osvojil že naslov svetovnega prvaka, zbral 237,3 točke. Za veselje v slovenskem taboru je s tretjim mestom poskrbel Bor Pavlovčič (225,2). Geiger je zmago slavil pred zmagovalcem četrtkove tekme, Japoncem Rjojujem Kobajašijem (227,7 točke) na drugem mestu, Pavlovčič pa je s tretjim mestom prišel do svojih tretjih stopničk v karieri.

"Super. Zagotovo sem te uvrstitve na zmagovalni oder bolj vesel kot drugega in tretjega mesta v Klingenthalu, gre le za domačo tekmo, pa še na letalnici. Po nastopu sem vedel, da sem opravil zelo lep skok, nato sem moral počakati na nastope tekmecev. A se je izšlo," je v izjavi za TV Slovenija po poletu dejal Mojstrančan.

Domen Prevc tik pod stopničkami, do točk še šesterica
Tik za njim je na četrtem mestu pristal Domen Prevc (222,8), ki je nastopil v precej težjih vremenskih razmerah. Točke so osvojili še Peter Prevc (206,8) z 11., Žiga Jelar (205,5) z 12., Anže Semenič (198,3) z 19., Lovro Kos (196,5) z 21., Cene Prevc (195,7) z 22. in Anže Lanišek (194,3) s 26. mestom. Brez točk svetovnega pokala so od Slovencev ostali Timi Zajc (185,1) na 35., Tilen Bartol (171,3) na 47., Žak Mogel (153,8) na 54., Rok Justin (148,2) na 58. in Tjaš Grilc (125,6) na 65. mestu.

Trije mušketirji: Geiger (v sredini) je premagal najbližja zasledovalca Kobajašija in Pavlovčiča (desno).
Trije mušketirji: Geiger (v sredini) je premagal najbližja zasledovalca Kobajašija in Pavlovčiča (desno). FOTO: Bobo

Zaradi težav z vetrom so morali organizatorji odpovedati kvalifikacije, zato so v prvi in edini seriji nastopili vsi skakalci s startnega seznama. Zmagovalec svetovnega pokala to sezono, Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je kristalni globus osvojil že pred prihodom v Planico, je bil v težkih vetrovnih razmerah, zaradi katerih so odpadle tudi kvalifikacije ter finalna serija, 18. uvod v planiški finale je v četrtek zaznamoval hud padec njegovega rojaka, moštvenega svetovnega prvaka iz Planice Daniela Andreja Tandeja, ki naj bi ga v petek prebudili iz umetne kome, v kateri je bil preventivno, da so zmanjšali pritisk na možgane.

Tande si je zlomil ključnico in prebodel pljučno krilo, vendar je norveški trener Alexander Stöckl dejal, da prvi zdravniški pregledi niso pokazali nobene poškodbe možganov ali vratu in da upa, da bo Tande lahko popolnoma okreval. 

Pavlovčič (na fotografiji) med petkovim poletom do končnega tretjega mesta.
Pavlovčič (na fotografiji) med petkovim poletom do končnega tretjega mesta. FOTO: Bobo
Družina Pavlovčiča, ki prihaja iz domačega kluba Rateče Planica, je vpeta v pripravo letalnice in tako je imel na tekmi brez gledalcev največ navijačev med vsemi. "Mama Petra je prišla do mene, po nastopu sva se močno objela. Očeta Martina in sestre Tise pa mi takoj po tekmi še ni uspelo videti," je pojasnil Pavlovčič. Mama je bila namreč med merilci daljav, oče in sestra pa med teptalci proge in nosilci zastav. "Zelo soliden skok sem imel danes, do neke mere sem izboljšal včerajšnji nastop. Bila je še napaka, a manjša kot včeraj. Sam doskok pa ... Vedno sem imel tu težave z desno smučko, kar se mi dogaja le na letalnici. Ne vem, kaj je razlog. Dokler je še varno, je v redu. Ni bilo nevarnosti, da padem, mogoče je bilo tako videti od daleč. Čeprav mi je zelo dvignilo smučko, sem se čutil uravnoteženega na podlago. Mogoče sem kakšno točko izgubil za slog, ampak tudi to mi ne bilo pomagalo višje na razpredelnici," je pojasnil Pavlovčič. Dodal je, da mu več kot čestitke zvezdnikov tega športa, ki jih je dobil, pomenijo tiste iz ožjega kroga, predvsem trenerjev, "ki vedo, skozi kaj smo šli in kaj smo delali za to".

Po tretjem mestu Pavlovčiča stopničke v igri tudi na ekipni tekmi
V soboto bo pod Poncami tradicionalna zadnja moštvena tekma sezone svetovnega pokala. Selektor Robert Hrgota se je po petkovi tekmi odločil, da bodo slovenske barve zastopali najprej Pavlovčič, nato Peter Prevc, Jelar ter še Domen Prevc. Kot je že večkrat poudaril, je glavni cilj njegovih varovancev skok na oder za zmagovalce.

Deseterici je bil na 11. mestu v petek blizu Peter Prevc ter na 12. tudi Jelar. 

"Včeraj je bila deseterica Slovencev s točkami pokala, danes je bila v finalu osmerica, od tega štirje skoraj med deseterico. Petru Prevcu je malo zmanjkalo do tega cilja. Bor in Domen pa sta v spremenljivih razmerah dosegla vrhunska skoka in ni nas veliko ločilo od tega, da bi imeli dva na zmagovalnem odru. Pogoji so bili zelo težki, zaradi vetra je bila le ena serija, včerajšnji padec Daniela Andrea Tadneja je tudi pustil posledice na letalnici, kjer se je res treba zbrati, da se ne naredi velike napake ter se obenem doseže vrhunski izid," je drugo posamično tekmo strnil Hrgota.

'Bor bo dobro odprl, o tem sem prepričan'
Obe tekmi, posebej pa petkova, na kateri je po odpovedi kvalifikacij zaradi premočnega vetra v edini tekmovalni seriji nastopilo vseh 67 tekmovalcev, sta po mnenju Hrgote lep obet tudi za sobotno ekipno tekmo.

"Bor bo začel, ker želim začeti udarno že v prvem skoku. V Oberstdorfu smo imeli na svetovnem prvenstvu težave v prvem skoku in potem je bilo vse težje. Bor bo dobro odprl, o tem sem prepričan. Peter je stabilen skakalec, potem bo na vrsti Žiga, na koncu pa Domen, ki je tudi uspešen te dni v Planici," je izbor ekipe pospremil Hrgota.

Pavlovčič je bil že na treningih in v kvalifikacijah najboljši v slovenski vrsti. 

Odpravil napako, zdaj mora še težavo
"Veseli me, da je odpravil napako, eno pa še naredi, a je kljub temu prišel na zmagovalni oder. Ko bo odpravil težavo, bo lahko prišel še višje na zadnji posamični tekmi. Še zmeraj je, ko zapusti odskočni pomol, preveč neučakan in prehitro preide v letno fazo, zato izgubi hitrost in višino. Potem v nadaljevanju v drugem delu ponovno pridobiva. Ko bo to odpravil, bo zelo, zelo nevaren," je selektor opozoril na težavo ta čas prvega moža ekipe, petega na prvi planiški tekmi. Osmo mesto s četrtkove tekme je s četrtim nadgradil Domen Prevc. 

"Domen je v treh zadnjih serijah opravil dobre skoke, umiril se je, zanj je to zelo pomembno. Želim si, da bi bilo tako tudi jutri. Peter je bil spet brez deseterice, upam, da mu bo to končno uspelo v nedeljo. Glede na vse težave, ki jih je imel v sezoni, tudi koronavirus ga je vmes oviral, je na koncu zime napočil čas, da dobi tudi nagrado in uvrstitev v deseterico," je brata Prevc pospremil Hrgota.

Lanišku zmanjkalo skokov
Priznal je, da je bila v igri na nastop na ekipni tekmi peterica skakalcev, ostali bi se lahko prebili v ta krog le z res izjemnim poletom.

"Žiga nas je pozitivno presenetil, imel je res zelo dober skok in mu je zrasla samozavest. Me veseli, da imamo štiri močne člane in se veselim sobotne tekme. V igri za nastop je bil tudi Anže Lanišek, ki je sicer popravil napako s posamezne tekme, a je bila danes le ena serija in mu je zmanjkalo časa. Če bi bilo več skokov, bi bila mogoče tudi sestava ekipe drugačna. Žiga je imel namreč težave na ekipnih tekmah v sezoni, a je bil tokrat na res veliko višji ravni, zato sem ga uvrstil v zelo močno ekipo," je sklenil Hrgota.

Lanišek, najboljši slovenski skakalec to zimo, je bil peti Slovenec na tekmi, končal je na 19. mestu, šesti v reprezentanci gostiteljice tekme pa je bil Kos, po četrtkovi osvojitvi prvih točk v pokalu tokrat 21. med vsemi.

Koronavirus pasica nova

Izidi, Planica, druga posamična tekma:

1. Karl Geiger (Nem) 237,3 točke (232,0 m)
2. Rjoju Kobajaši (Jap) 227,7 (231,0)
3. Bor Pavlovčič (Slo) 225,2 (227,5)
4. Domen Prevc (Slo) 222,8 (223,5)
5. Robert Johansson (Nor) 218,8 (225,0)
6. Jukija Sato (Jap) 216,8 (237,5)
7. Piotr Žyla (Pol) 213,5 (239,0)
8. Markus Eisenbichler (Nem)   209,7 (223,0)
9. Daniel Huber (Avt) 208,9 (220,0)
10. Jakub Wolny (Pol) 208,1 (237,0)
11. Peter Prevc (Slo) 206,8 (216,0)
12. Žiga Jelar (Slo) 205,5 (223,0)
...
19. Anže Semenič (Slo) 198,3 (217,0)
21. Lovro Kos (Slo) 196,5 (220,0)
22. Cene Prevc (Slo) 195,7 (232,5)
26. Anže Lanišek (Slo) 194,3 (212,0)
...

- svetovni pokal, skupno (24):
1. Halvor Egner Granerud (Nor) 1557 točk*
2. Markus Eisenbichler (Nem) 1130
3. Kamil Stoch (Pol) 944
4. Robert Johansson (Nor) 855
5. Rjoju Kobajaši (Jap) 839
6. Piotr Žyla (Pol) 805
7. Dawid Kubacki (Pol) 773
8. Anže Lanišek (Slo) 757
9. Karl Geiger (Nem) 726
10. Marius Lindvik (Nor) 612
...
13. Bor Pavlovčič (Slo) 523
22. Peter Prevc (Slo) 222
26. Domen Prevc (Slo) 191
27. Žiga Jelar (Slo) 185
38. Cene Prevc (Slo) 83
46. Timi Zajc (Slo) 60
47. Tilen Bartol (Slo) 58
51. Anže Semenič (Slo) 30
62. Lovro Kos (Slo) 14
71. Jernej Presečnik (Slo) 3
...
* - že zmagovalec svetovnega pokala

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
26. 03. 2021 19.53
+4
Čestitke tako Boru za domače stopničke kot ostalim fantom za lepe in dolge skoke , nekaj podobnega smo si želeli že decembra a se ni izšlo , držim pesti da bodo razmere jutri stabilnejše in verjamem da nas naši fantje lahko tudi jutri razveselijo s kakšnimi stopničkami ...
Betuul
26. 03. 2021 19.47
+2
🦅 ja jata slo 🦅 je izjemna!🥉🦅Bor-u izjemne čestitke! Vsem🦅 in celotni slo ekipi vesel večer, trenerju 🦅 hvaležne čestitke za bronaste stopnice 🥉🦅
Realni
26. 03. 2021 19.30
+3
Evo, napredujemo do zmage. Bor, cestitke .
Sajuz
26. 03. 2021 19.22
-1
v šiški se nav več skakalo? na cesto?
mojcd
26. 03. 2021 18.56
+1
Zmagovalec svetovnega pokala to sezono, Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je kristalni globus osvojil že pred prihodom v Planico, je bil v težkih vetrovnih razmerah, zaradi katerih so odpadle tudi kvalifikacije ter finalna serija, 18. uvod v planiški finale je v četrtek zaznamoval hud padec njegovega rojaka, moštvenega svetovnega prvaka iz Planice Daniela Andreja Tandeja, ki naj bi ga v petek prebudili iz umetne kome, v kateri je bil preventivno, da so zmanjšali pritisk na možgane. KDO RAZUME TA STAVEK Z DEVETIMI VEJICAMI?
Booooooooooring
26. 03. 2021 18.29
+0
peter in žiga imata prevelika nihanja za jutrišnjo ekipno ampak upam da se motim. spoštujem to da se je odločil na podlagi današnjih rezultatov samo glede jelarja nisem 100% prepričan.
uporabnica1
26. 03. 2021 18.36
+5
Pero je kapetan in je vedno pomemben za ekipno. Za Jelarja nisem ziher tudi jaz ne ampak te dni res dobro skače precej bolje od Laniška :)
Booooooooooring
26. 03. 2021 18.59
+2
feelslovenia, drži pa nič slabega nisem mislil. od izbranih me samo jelar skrbi čeprav do sedaj videno je prikazač solidne polete.
uporabnica1
26. 03. 2021 19.02
+1
+7
Še dobr,da imamo Planico in naše majstre...👏👏👏pubeci
uporabnica1
26. 03. 2021 18.18
+6
Če bi bila danes ekipna bi zmagali. Jutri moramo po zmago!💪
lustracija
26. 03. 2021 18.17
+6
Bravo pubeci, zelo lep rezultat. 💛
natmat
26. 03. 2021 18.14
+8
Bravo naši fantje
Potouceni kramoh
26. 03. 2021 17.46
+19
Vsaj nekomu v SLO za zaploskat.Bravo naši sportniki.
uporabnica1
26. 03. 2021 17.45
+19
Če bi Domen imel vzgonc bi priletel na parkirisce, res je mojster letenja. Oba s Petrom najslabsi veter ampak sta skakala vrhunsko! Bravo Bor in ostali
gregggegg2
26. 03. 2021 18.05
+4
koncno so nasli mal forme, kr paše gledat tole v Planici, škoda pa da nam rekorda ne pustijo
Mister iks
26. 03. 2021 17.34
+8
Bravo Geiger lisjak
Papinjan
26. 03. 2021 17.30
+9
pojtrarara
26. 03. 2021 17.29
+15
Bravooo fantje... Škoda mi je,da ni še Domen na stopničkah... bi si zaslužil. Kljub temu super ste!
Anticripstoned
26. 03. 2021 17.25
+12