Zimski športi

Pokljuka pripravljena na torkovo otvoritev biatlonskega SP

Ljubljana, 08. 02. 2021 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljši biatlonci in biatlonke so na Pokljuki že opravili uradni trening. Na torkovo odprtje pa se pripravljajo tudi organizatorji, a prireditev, ki je bila sprva načrtovana z veliko prireditvijo na promenadi Blejskega jezera, se bo zaradi pandemije covida-19 preselila na splet.

Jakov Fak bo največji adut slovenske reprezentance in glavnega trenerja Uroša Velepca (oba na fotografiji).
Jakov Fak bo največji adut slovenske reprezentance in glavnega trenerja Uroša Velepca (oba na fotografiji). FOTO: Damjan Žibert

Pokljuka se dan pred odprtjem predstavlja z vseh svojih strani. Del uradnega treninga za 337 tekmovalcev iz 38 držav je potekal v močnem sneženju, vmes se je skozi raztrgane oblake nekajkrat pokazalo sonce in osvetlilo zimsko idilo v sveži beli preobleki. Za tekmovalce je bilo v ospredju spoznavanje prog, ki so po lanski prenovi za SP dobile še nekaj zahtevnih ovinkov na spustih in s tem postale še težje, saj spuste tekmovalci običajno izkoristijo za počitek. Tudi na strelišču prvi dan res ni bilo počitka, saj so se tekmovalci in tekmovalke prilagajali na pokljuško strelišče.

V osnovi na vsakem tekmovanju res streljajo z malokalibrsko puško, pri čemer na 50-metrski razdalji v ležečem položaju ciljajo tarčo s premerom 4,5 cm, v stoječem pa tarčo s premerom 11,5 cm. A vsako strelišče ima svoje posebnosti, pa naj bo to kot, pod katerim sije sonce, ali pa smer, iz katere pogosteje vleče veter. Vse to je za zadeto tarčo ob visokem srčnem utripu še kako pomembno.

Torkova otvoritev zgolj virtualna
Organizatorji pa pripravljajo vse za virtualno torkovo odprtje ob 18. uri. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so vse aktivnosti ob Blejskem jezeru, kjer je bil načrtovan bogat spremljevalni program, odpovedali. Jasno je, kdo so glavni akterji prireditve, ki jo bo moč spremljati na spletu. V ospredju so vedno vsaj Mednarodna biatlonska zveza, domači organizatorji in domača krovna športna zveza.

Bistveni del prvenstva se bo začel v sredo ob 15. uri s tekmo mešanih štafet. Favoriti so jasni vnaprej. Predvsem Norveška, ki bo branila naslov. Dejstvo je, da so Norvežani ob normalnem nastopu nepremagljivi, že večkrat v sezoni pa so na strelišču pokleknili do te mere, da jih konkurenca lahko dohiti in prehiti. Sledilo bo 12 dni tekmovanj, v katerih bodo prireditelji razdelili 12 kompletov odličij. Žal bodo zaradi pandemije manjkali navijači. Teh je bilo načrtovanih 130.000, kar bo tudi finančni udarec za prireditelje. Manjkal bo tudi družabni del tekmovanja, ki je na vsakem biatlonskem tekmovanju pomemben sestavni del večernega pestrega dogajanja.

Thingnes Boe prvi favorit, Fak napoveduje boj za odličja
In prav gledalci so tisto, kar bodo najbolj pogrešali športniki. Vsaj v letošnji sezoni brez gledalcev so se z novimi razmerami najbolje znašli Norvežani in njihov prvi zvezdnik Johannes Thingnes Boe, ki je imel glavne tekmece v lastni reprezentanci. Najnevarnejši so bili skozi vse leto Francozi, ki so na lanskem prvenstvu v Anterselvi kraljevali v moški konkurenci, a letos v svojih vrstah nimajo več prvega zvezdnika Martina Fourcada. A tik pred svetovnim prvenstvom so se na zadnjih tekmah zadeve dodobra premešale in nevarnih je vse več nasprotnikov.

V ženski konkurenci bo imela najtežjo nalogo Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland. Ta je lani v Italiji nastopila na sedmih tekmah in osvojila sedem kolajn. V posamični konkurenci je bila zlata dvakrat in trikrat z vsemi norveškimi ekipami. Njena prva tekmica je reprezentančna kolegica Tiril Eckhoff, a so vloge favoritinj med ženskami bolj razpršene. Vsaj Švedinja Hanna Öberg in Italijanka Dorothea Wierer sta tisti, na katere lahko na veliki tekmi vedno računamo.

V slovenskem taboru so napovedali boj za odličje. Tisti, ki naj bi se boril zanj, je Jakov Fak v prav vseh posamičnih disciplinah. Sicer pa bodo Slovenci bolj ali manj lovili točke svetovnega pokala, pri čemer bodo novinci in mlajši tekmovalci zadovoljni prav z vsako, Klemen Bauer, Miha Dovžan in Rok Tršan pa lahko ob zelo dobrem nastopu računajo tudi z uvrstitvijo med dvajseterico, ob strelski ničli morda z deseterico.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
08. 02. 2021 17.46
Avstrijska ekipa ima tudi Slovenke,ki govorijo odlično naš jezik-tiho pred njimi!