Zimski športi

Pred kranjskogorsko Zlato lisico še veliko neznank

Kranjska Gora, 12. 02. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kranjska Gora z odprtim srcem in široko odprtimi rokami pričakuje žensko smučarsko karavano svetovnega pokala, ki bi se morala na 56. Zlati lisici ustaviti v Mariboru, a se je zaradi okoliščin, na katere mariborski organizatorji niso imeli vpliva, še osmič preselila na Gorenjsko. Sklepni del sezone spremljajo vprašanja, na katera še ni odgovora.

Mikaela Shiffrin (na fotografiji) z družino žaluje po nenadni smrti očeta Jeffa.
Mikaela Shiffrin (na fotografiji) z družino žaluje po nenadni smrti očeta Jeffa. FOTO: AP

Ključno vprašanje je, kdaj se bo karavani svetovnega pokala alpskih smučark znova pridružila najboljša med njimi Mikaela Shiffrin, ki je po tragični smrti očeta Jeffa Shiffrina odpovedala vse tekmovalne obveznosti ter se vrnila domov v Združene države Amerike. Američanka nikoli ni skrivala, da se je v Sloveniji vedno zelo dobro počutila. Štiriindvajsetletnica je dobila tri zaporedne seštevke Zlate lisice. Če ne bi bilo družinske tragedije, bi letos v Kranjski Gori lovila še peto lisičkino kombinacijo.

Pred petimi leti je prvič zmagala na Zlati lisici v slalomu ter bila prva tudi v seštevku z veleslalomom. Tudi pred tremi leti je bila nepremagljiva na lisičkinem slalomu in je drugič v karieri dobila še lisičkin seštevek. Leta 2018 je bila lisica v Kranjski Gori, ko ni bilo nobenih dvomov o zmagovalki lisičkine kombinacije. Shiffrinova je zmagala tako na veleslalomu kot tudi na slalomu za popolni niz. Lanska lisička je bila posebna po tem, da je bila mariborska postaja zadnja pred odhodom karavane na svetovno prvenstvo, ki je bilo v Areju na Švedskem.

Z novo pričesko do novih zmag, nato na letalo z Ilko
Shiffrinova je v Mariboru res uživala. Z Mamo Eileen je na priporočilo Mariborčanke Ilke Štuhec v mestu ob Dravi obiskala frizerja Tadeja Kaubeja, ki ji je uredil nove pramene. Z novo pričesko je še četrtič dobili lisičkino kombinacijo, na veleslalomu se je prvič zgodilo, da sta si smučarki na Zlati lisici prvo mesto razdelili. Ob Shiffrinovi je bila na vrhu tudi Slovakinja Petra Vlhova, ki je imela v štajerski prestolnici glasno navijaško podporo. Na slalomu pa je bila Američanka sama na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Na domači tekmi tokrat poleg ameriške zvezdnice ne bo niti najboljše slovenske smučarke zadnjih let Ilke Štuhec (na fotografiji).
Na domači tekmi tokrat poleg ameriške zvezdnice ne bo niti najboljše slovenske smučarke zadnjih let Ilke Štuhec (na fotografiji). FOTO: AP

Takoj po podelitvi nagrad so najboljše že odletele proti Švedski. Pokrovitelji so najboljšo slovensko smučarko Štuhčevo na pot po drugo zlato odličje v smuku na svetovnih prvenstvih poslali z zasebnim letalom, ki je z mariborskega letališča odletelo že dve uri po razglasitvi zmagovalk slaloma v ciljni areni Zlate lisice. Štuhčeva je s seboj vzela eminentne sopotnice, kraljico Pohorja Shiffrinovo, tretjo na slalomu Švicarko Wendy Holdener in italijansko prijateljico Federico Brignone.

Najbolj napeto bo v veleslalomu
Po enem letu v Kranjski Gori skoraj zanesljivo ne bo dveh potnic iz tega letala za Are, Shiffrinove, ki skupaj z mamo in bratom Taylorjem žaluje za očetom, ter Štuhčeve, ki vse sile usmerja v hitre discipline, v katerih je s šestim mestom na smuku v Garmisch-Partenkrichnu končno dobila tako želeno potrditev o dobrem delu in formi. Na poligonu v Podkorenu pa bosta zagotovo Holdenerjeva in Brignonejeva, ki bosta ob pričakovani odsotnosti Shiffrinove med glavnimi favoritkami ženskega tekmovanja pod Vitrancem.

Seznama kandidatk za najvišja mesta s tem nikakor ni konec. Pet že izpeljanih veleslalomov je postreglo z zelo zanimivi boji. Uvodoma v Söldnu je eksplodirala novozelandska najstnica Alice Robinson, ki je dobila preizkušnjo pred izkušenima Shiffrinovo in Francozinjo Tesso Worley. Killington je postregel z ameriško pravljico z italijanskim pridihom, na prvem in drugem mesto sta bili Marta Bassino in Federica Brignone, Shiffrinova tretja. Brignonejeva je nato ob vrnitvi v Evropo dobila veleslalom v Courchevelu, Shiffrinova pa je prvo veleslalomsko zmago sezone le dočakala tik pred koncem leta v Lienzu.

Hrovatova najbližje na paralelnem slalomu
Sestriere je 18. januarja ustoličil dve zmagovalki Vlhovo in Brignonejevo. Shiffrinova je bila tretja. Pet ženskih slalomov v tej zimi je bilo v znamenju dvoboja Shiffrin-Vlhova. Shiffrinova je dobila prva tri (Levi, Killington, Lienz), Vlhova pa zadnja dva (Zagreb in Flachau). Brignonejeva je v seštevku zime zaostanek za skupno vodilno Shiffrinovo pred Kranjsko Goro zmanjšala na 145 točk. V slalomskem seštevku po petih slalomih od devetih vodi Shiffrinova, ki pa ima zgolj 80 točk prednosti pred prvo izzivalko Vlhovo. V seštevku veleslaloma pa Brignonejeva po petih veleslalomih od devetih vodi s prednostjo 61 točk pred Shiffrinovo.

Po dveh tretjinah sezone je za zdaj za edine slovenske stopničke poskrbel Žan Kranjec, s tretjima mestoma na veleslalomih v Söldnu in Alta Badii ter z zmago veleslalomski klasiki v Adelbodnu. V ospredju pri ženskah v tehničnih disciplinah sta Meta Hrovat in Tina Robnik. Hrovatova je bila s četrtim mestom na paralelnem slalomu v St. Moritzu najbližje stopničkam. Domačinka iz Podkorena je bila še šesta na veleslalomu v Sestrieru, na slalomu in veleslalomu v Lienzu je bila deseta in 11., deseta je bila tudi na veleslalomu v Killingtonu.

Na vrhu ostala legendarna Vreni Schneider
Robnikova je v tej zimi najvišje posegla z osmim mestom na paralelnem veleslalomu (Sestriere), na specialnem veleslalomu pa je bila najboljša takoj na začetku z 11. mestom v Söldnu. Ana Bucik je edino uvrstitev v prvo deseterico v tej zimi na najvišji ravni vpisala na paralelni tekmi, na specialnem slalomu je bila najvišje 18. Maruši Ferk v svetovnem pokalu v tej zimi ne gre po načrtih in se za točke za svetovno startno lestvico bori na tekmah nižjega ranga od Evrope do Koreje. V ozadju čakata na svojo priložnost Klara Livk in Neja Dvornik.

Najuspešnejša tekmovalka na lisičkinih tekmah je še vedno Švicarka Vreni Schneider z osmimi posamičnimi zmagami, šestimi slalomskimi in dvema veleslalomskima, ter sedmimi dobljenimi kombinacijami. Eno zmago manj ima Švedinja Anja Pärson, ki je na lisici dobila pet slalomov in dva veleslaloma. Nato sledi že Shiffrinova s šestimi zmagami na Zlati lisici in štirimi lisičkinimi kombinacijami. Najuspešnejši Slovenki na domačih ženskih tekmah svetovnega pokala sta Mateja Svet in Tina Maze, vsaka s po tremi zmagami. Tako Svetova kot Mazejeva (2013) sta dobili tudi kombinacijo, Svetova dvakrat (1988, 1990). Seštevek lisice je dobila tudi Urška Hrovat (1997).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
12. 02. 2020 18.13
+5
Mika trenutna snežna kraljica pogrešali te bomo☹
boris senica
12. 02. 2020 14.45
+5
Kje pa piše kdaj se bo Mikaela vrnila? Bomo videli.
AS1983
12. 02. 2020 10.39
+4
Se strinjam z napisanim, ob odsotnosti shiffrin bo zelo napeto predvsem v sobotnem veleslalomu