Zimski športi

Pred letošnjim Pokalom Vitranc posebna navodila za obiskovalce

Kranjska Gora, 06. 03. 2020 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranjska Gora nestrpno pričakuje karavano alpskih smučarjev, ki se bodo sredi marca merili na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. Obiskovalci so na smučarski spektakel v Kranjsko Goro toplo vabljeni. Brezplačno je ogled tekem možen z večjo slovensko zastavo. Bo pa letošnje tekmovanje potekala v znamenju zdravstvenih navodil.

Kranjska Gora je sredi februarja že gostila tekmi za Zlato lisico, ki so ju prestavili z mariborskega Pohorja.
Kranjska Gora je sredi februarja že gostila tekmi za Zlato lisico, ki so ju prestavili z mariborskega Pohorja. FOTO: Damjan Žibert

Kranjskogorski organizatorji pozorno spremljajo dogajanje v državi in neposredni soseščini in bodo ravnali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ministrstva za zdravje ter Mednarodno smučarsko zvezo, ki je 59. tekmovanju za Pokal Vitranc že v četrtek prižgal zeleno luč. Za varnost in zdravje obiskovalcev in udeležencev tekmovanja ter preprečevanje širjenja okužbe bodo poskrbeli z različnimi ukrepi. Namestili bodo razkuževalnike, dodatne toaletne prostore ter šotor za posebno medicinsko ekipo za obiskovalce.

Za tekmovalce bodo uredili ločene koridorje z zadostno varnostno razdaljo, v hotelih, kjer bodo nameščeni tekmovalci, bo veljal poseben režim. Obiskovalci se sami odločajo, ali se bodo množičnih dogodkov udeležili, je na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori dejal Srečko Medven, generalni sekretar organizacijskega komiteja. Organizator skladno s priporočili NIJZ odsvetuje obisk množičnih dogodkov vsem, ki kažejo znake obolenja, starejšim osebam in kroničnim bolnikom, saj so zaradi svojega stanja bolj dovzetni za nalezljive bolezni.

'Tekmovalce in gledalce bomo čim bolj ločili'
"Vabljeni so vsi, ki nimajo povišane telesne temperature, ne kašljajo, da se prepreči širitev virusa," je dodal Medven. "Pomembno je, da pridemo v Kranjsko Goro in odidemo iz Kranjske Gore zdravi. Vsem obiskovalcem želimo, da uživajo v tekmi in uživajo v okolju, ne želimo pa, da pride do prenosa virusa, ki nam dela težave pri organizaciji. Tekmovalce in gledalce bomo čim bolj ločili, da ne bi prišlo do prenosov virusa. Zdravstvena služba in promet bosta organizirana po posebnem režimu," je dejal vodja komisije za zdravstvo pri OK Pokala Vitranc Matej Andoljšek.

"Virus je v državi, bili so pozitivni testi, na srečo še ni bilo večjega izbruha, Naše vodilo, je, da na Pokalu Vitranc preprečimo prenos ali izbruh. To je naš osnovni moto," je dejal Andoljšek. V tem trenutku si nihče ne želi, da bi tekma potekala brez obiskovalcev ali da bi jo odpovedali, pa je dejala Irena Grmek Košnik z NIJZ. Za zdaj takšni scenariji niso predvideni.

V primerjavi z drugimi državami je situacija v Sloveniji 'dobra'
"Upamo, da do takšnega razpleta dogodkov ne bi prišlo, se je treba držati osnovnih higienskih predpisov in zdravstvenih navodil," je dejala. "Epidemiološka situacija je v Sloveniji, v primerjavi z drugimi državami, dobra, obvladujemo zadeve, zato je dobro, da bi tekmovanje izpeljali. Nam strokovnjakom seveda izpeljava tekem predstavlja izziv. Treba pa je upoštevati vsa strokovna navodila, objavljena na spletni strani NIJZ. Obisk množičnih dogodkov se odsvetuje vsem, ki kažejo znake obolenja, starejšim in kroničnim bolnikom, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni. Zdravi ljudje se nimajo ničesar bati, seveda pa bo treba slediti navodilom organizatorjev," je še omenila predstavnica nacionalnega inštituta.

Nemoteno bosta potekala v petek, 13. marca, Grubin memorial, v soboto zvečer Q-Max Party koncert z Janom Plestenjakom in Nino Pušlar. Odpovedali pa so sobotni after party oziroma zabavo v dvorani Vitranc.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
06. 03. 2020 20.51
+2
Bomo vidl kok pametnih ljudi bo ostalo doma. Tisti ki pridejo lahko pa vsi fašejo virus.
laycan
06. 03. 2020 20.19
+4
Zdravje, mora bit na prvem mestu, ne pa. Pohlep. Italijani so odpovedali nekaj časa telmovanj, tudi skoki so odpovedani, ne mi pa saj ni panike samo da je🤑🤑🤑
gullit
06. 03. 2020 18.42
+4
Zdravje mora biti na prvem mestu. Tekme morajo biti brez gledalcev da ne ogrozimo nedolžnih življenj.
uporabnica1
06. 03. 2020 18.03
-4
Zanimivo, ko je bila tekma v Avstriji prejšni vikend, se nihče tu ni jezil, ker so tekmo izvedli z gledalci. Pa je tam ravno tako koronavirus, ker se pa tu gre za našo tekmo, pa so organizatorji nori, butasti in neodgovorni...
ecnarf
06. 03. 2020 13.16
+7
tekma naj bo brez gledalcev, vsak jo lahko gleda brez skrbi doma
uporabnica1
06. 03. 2020 14.01
+0
Planico je težko izvesti brez gledalcev..
robi1971
06. 03. 2020 12.45
+4
Pa saj pravijo, da alkohol v ogromnih količinah uniči virus. Torej v Planici virusa ne bo oziroma ne bo preživel. Govorim seveda za soboto in nedeljo, petkov trening , ki ga obiščejo otroci ne šteje.
haad
06. 03. 2020 12.36
+9
Zakaj enostavno S.Medven in M.Andoljšek ne rečeta da se jima gre za denar ne pa za zdravje.
Krematorij666
06. 03. 2020 12.08
+14
Pohvalno, skrb za tekmovalce in dobiček je bistvo tega športa...navijaška raja pa naj se okuži in mizi ostale naokoli...da ne govorim o Planici kjer lahko zaradi guzve v stoje zanosiš kaj šele fašeš kakšen virus...
uporabnica1
06. 03. 2020 14.03
-1
V Planici Italijanov ne bo, ker svojih skakalcev nimajo. Upam, pa da bolni in tisti ljudje, ki so dopustovali na nevarnih območjih ne pridejo na Gorenjsko, menda niso res tako neumni, da bodo šli rinit v to gužvo. Tist, ki je bil prej v Italiji ali kje drugje, naj ne hodi v KG in Planico