Zimski športi

Prevc o čustvenem slovesu: Vedel sem, da sem pri Slovencih dobro zapisan

Planica, 25. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič, Andraž Hočevar
Komentarji
35

Iskali so se superlativi, ki jih v prejšnjih dneh še nismo uporabili, vrstili hvalospevi, predvsem pa so tekle solze, ko je v nedeljo pri 226 metrih in pol še zadnjič v karieri pristal Peter Prevc. Za konec izjemne, 15 sezon dolge športne poti so mu organizatorji – in 20 tisoč navijačev – pripravili slovesnost, kot si jo šampion njegovega kova zasluži. "Iskreno, vedel sem, da sem pri Slovencih dobro zapisan," je čustveno slovo zaokrožil Prevc in nam razkril, da bo čas za popoln odmor nastopil šele v soboto.

Zaključni vikend sezone v smučarskih skokih je minil v znamenju zgolj in samo enega posameznika. Petra Prevca, najuspešnejšega Slovenca, ki se je pri 31 letih odločil, da smuči postavi v kot. Za slovo v slogu največjih je v petek pred domačimi navijači slavil svojo zadnjo, 24. zmago. 

"Veselje, olajšanje, žalost ... Kar se je štiri dni dogajalo, je res neverjetno. Imam ta privilegij, da sem na domačem terenu zaključil kariero. Kakšna čustva so, pa še sam ne vem. Malo je razbremenitve, solze na vsakih 17 minut rinejo ven. Vrtim se v tem vrtiljaku," je vidno ganjen iskal prave besede po 20-minutni zahvalni slovesnosti. 

Čeprav pravi, da ne mara presenečenj, in je pričakoval, da bo slovesnost "nekaj neverjetnega", je dobro načrtovano slovo vseeno pustilo velik pečat. 

"Ena glasbena točka je bila moja želja. To je pa to. Res je bilo čudovito gledati tolkalce oziroma plesalce v njihovem nastopu, spremljati Kreslina in Megliča na vrhu, pa še s tistimi posnetki na velikem zaslonu in glasbenimi vložki se je duša res odprla," mu je med ceremonijo, pri kateri so med drugimi sodelovali Tomi Meglič, Vlado Kreslin in Ansambel Saše Avsenika, igralo srce.

Ni ga presenetilo, saj je vedel, kako dobro je zapisan 

Dobitnik velikega kristalnega globusa, zmagovalec novoletne skakalne turneje in nosilec štirih olimpijskih medalj je konec kariere naznanil prejšnji mesec. Na vprašanje, ali je ob naznanitvi pričakoval takšno slovo, pa je brez ovinkarjenja odvrnil pritrdilno in pojasnil: "Iskreno, vedel sem, da sem pri Slovencih dobro zapisan, v športu sem dobro zapisan. Veliko sem tukaj dosegel in tudi slovo prinese s seboj svoje obveznosti." 

Reprezentančni kolegi so se mu v izteku planiške velikanke v en glas zahvaljevali za vse, kar jih je kot kapetan naučil. Za doprinos slovenskemu športu. Za izjemne uspehe, ki so motivirali ostale in bili gonilna sila vzpona trenutne generacije. Sam pa jim je bil hvaležen, da so čustva in presenečenja pustili za konec nedeljskega finala. 

Čustva so se začela pred zadnjim skokom

"Vsi so bili toliko spoštljivi, da me med tekmo niso motili, da sem lahko še zadnjič res imel celoten protokol, ritual. Da sem v tem užival. Sem človek, ki rad pozna protokol vnaprej," je povedal in priznal, da brez čustev ob zadnjem skoku vendarle ni šlo: "Ko sem šel zadnjič po stopnicah gor proti rampi, se je začelo vse skupaj in se še ni ustavilo." 

"V bistvu je sreča to, da imam za sabo skoraj 350 tekem v svetovnem pokalu. To sezono sem te izkušnje začel uporabljati in tudi zdaj sem jih, da sem spodobno opravil svojo nalogo," je dodal.

Planica 2016 bolj evforična od letošnje 

Starejši od bratov Prevc je še zadnjič v svoji karieri poskrbel, da se je minuli konec tedna v dolini pod Poncami čutila prava skakalna evforija. Nazadnje je tako bilo leta 2016, ko se je na tribunah v štirih dneh zbralo 112 tisoč navijačev. 

"Tista Planica se mi je zdela bolj evforična. Tam je bilo precej več evforije. Ali se je samo meni tako zdelo? Morda je bilo drugače, ker sem takrat zmagal," je poslovilni vikend primerjal s tistim pred osmimi leti, ko je v zrak dvignil veliki kristalni globus. 

Peter Prevc z otrokoma in ženo po nedeljski tekmi v Planici
Peter Prevc z otrokoma in ženo po nedeljski tekmi v Planici FOTO: Luka Kotnik

Vesel trenutka, v katerem se je znašel 

Pri 31 letih bo imel zdaj več časa, da se posveti ženi Mini in otrokoma. Tudi zaradi njiju je vesel, da se je za slovo od profesionalnega športa odločil zdaj. "Ne vem, koliko (mlajši) Oskar zares dojema. Ludvik pa se mi zdi, da je zelo ponosen in dobro ve, za kaj se gre. Vesel sem, da lahko to delim z njim." 

Kaj pa bo najtrofejnejši skakalec v zgodovini Slovenije počel v novi karieri? "Če sem se nekako bal trenutka, ko bom tukaj in se bom zazrl v prihodnost, pa ne bom vedel kam, se mi zdi, da sem ga zdaj vesel," je odleglo Prevcu, ki je našemu novinarju Andražu Hočevarju zaupal tudi, da po koncu profesionalne poti zaslužen oddih še ne bo nastopil takoj. Čakajo ga namreč razne sponzorske obveznosti, čas za popoln odmor pa bo prišel na "veliko soboto" konec tedna. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
26. 03. 2024 08.42
+2
Vse cestitke in srecno!Krasen fant, vzgojen, priden, marljiv,sportnik,discipliniran,z maniram,...vse to, pa izvira iz primarne druzine in zanj se ni za bati, je pripravljen za naprej ze od kdaj...
BrkoBrki?
25. 03. 2024 21.17
Petru lahko damo samo kapo dol in mu zaploskamo kot se spodobi za velikega šampiona. Kar pa se tiče poudarjanja tega, kako je vrhunsko vzdušje v Planici in kakšen športni praznik je to in oh in sploh pa vam lahko povem samo tole. Slovenska Planica je največji Slo pijanski praznik in ljudje tja sploh ne pridejo navijat ali pa občudovat športne dosežke ampak pridejo tekmovati v tem, kdo se ga bo bolj nacedil. Meni gredo takšni "športni" dogodki na bruhanje in enkrat samkrat me ne vidite več v Planici v soboto ali nedeljo. Raje grem v četrtek na trening ali pa v petek na tekmo, takrat kot veliko šolarjev. 100x bolj prijetno in 100x lepše vzdušje
komarec
25. 03. 2024 13.15
+3
Okoli Peterke ni bilo niti delček takega pompa kot okoli Prevca. Da bi pa kdo stopil Peterki na pomoč, ko jo je potreboval pa ga ni bilo junaka.
komarec
25. 03. 2024 13.16
+2
najseve
25. 03. 2024 11.35
+6
Peter Prevc - vzor izjemnega športnika in človeka s pravimi vrednotami, družina Prevc pa z izjemno vzgojo otrok. O takšnih ljudeh ni nikoli dovolj poročanja - da se kdo od mladih in staršev zamisli.
Ejga-Tega
25. 03. 2024 11.19
+8
Pravično je in spodobi se. Hvala Peter za vse lepe trenutke ter za krepitev narodne zavesti. Verjamem pa, da bi vsi šinfarji raje od Avsenika poslušali Ceco ali pa Danielo. Ampak ne, to je Slovenija!
Anion6anion
25. 03. 2024 11.17
-8
Vse ok. Samo ta njegova žena je pa odigrala vrhunsko teatralno vlogo. Metala se je pred Prevca kot da je ona zaslužna za vse njegove uspehe.
Pravica.
25. 03. 2024 11.46
+5
Roadkill
25. 03. 2024 11.02
+9
Torej oba naša zmagovalca velikega kristalnega globusa Primož Peterka in Peter Prevc imata ime in priimek na P. 4P
PomisliNaSonce
25. 03. 2024 09.43
+8
Po Jožetu Šlibarju je 14. februarja 2015 kot drugi slovenski skakalec postavil nov svetovni rekord s poletom dolgim 250 m in postal prvi v zgodovini, ki je preletel 250 metrov. V sezoni 2015/16 je osvojil veliki kristalni globus ter mali kristalni globus v smučarskih poletih, zmagal na Novoletni skakalni turneji ter dosegel veliko ostalih rekordov (število zbranih točk, stopničk in zmag v eni sezoni). Po izboru Ameriške športne akademije je bil izbran za ameriškega športnika meseca marca 2016, prav tako pa je končal na tretjem mestu ameriškega športnika leta 2016
yss
25. 03. 2024 09.38
-5
Tole je šlo rahlo čez rob. Slovenci častimo športnike in prav je tako, samo, ko pa to postane euforija, je pa preveč. Vsi športniki, ne glede na rezultate so navadno skromni ljudje, navajeni odrekanja in trdega dela in verjamem, da jim spodbuda publike veliko pomeni, samo, ko mediji zgodbo napihnejo do te mere, verjamem, da tudi njim ni prav predvsem zato, ker bo čez 14 dni druga novica dneva in bo ves ta pomp pozabljen. Bravo Peter in vsi Prevci !
PomisliNaSonce
25. 03. 2024 09.46
+7
Od marsikoga se nismo primerno poslovili zarad napačnih prioritet v preteklosti, a marsikej lahko v sedanjosti in prihodnosti popravimo še. Z manj alkohola, in več takšnimi iskrenimi trenutki
Kreden2
25. 03. 2024 09.12
+3
Nazadnje sem videl, da so samo za enega človeka plesal in risal like po zemlji, ter vihtel zastave pred več kot 45imi leti. Je pa res, da takrat ni blo mogoče kupit karte na glavni tribuni za 95 evrov. Ne gre za to, da si Pero ne zasluži, ampak gre za princip in mero dobrega okusa. Tako individualizirat uspeh državne reprezentance, naroda z eno osebo zna za marsikoga predstavljat rahel problem. Tako angažiranje tako organizacijskih, kot finančnih sredstev presega uspehe sicer enkratnega športnika, ki pa je vendarle samo ena oseba. Tina je odpeljala zadnjo vožnjo, pomahala v slovo in dala par intervjujev. Ne vem, upam da gre samo za iskreno slovo in ne za nek nenavaden projekt. Pero ne se pustit zavest in ne jemlji zares tiste knjige, ki si nam jo zadnjič pokazal, da jo breš. V politiki bo v glavnem razočaranje, tako na tvoji, kot na naši strani. Raje ostani bivši športnik.
komarec
25. 03. 2024 09.06
+3
Vse v redu in prav, Prevc si zasluži pozornost ob odhodu, ampak ves ta kraval je na nek način degradacija nekaterih športnikov, ki imajo tudi izjemne dosežke in so v svetovnem vrhu, pa o njih ni kaj dosti medijskega pompa. Konec koncev Prevc to ni delal zastonj.
Skinwalker
25. 03. 2024 09.05
+10
Bravo čestitke
matdej
25. 03. 2024 08.53
+11
Kapo dol Petru!Vse dobro v prihodnosti!
2fast4
25. 03. 2024 08.52
-3
Pretiravati pa ne rabite...
Roadkill
25. 03. 2024 08.52
+6
Se ne spomnem da bi pri Primožu Petrki tak cirkus zganjali
Roadkill
25. 03. 2024 08.56
-1
moj najljubši slovenski skakalec vseh časov btw
MajaZzz
25. 03. 2024 09.20
-7
Konec kariere ko si zapit in brez uspehov nas ne zanima.
Roadkill
25. 03. 2024 09.32
+6
Nič ni zapit.Človek ima pač Rock 'n Roll lajfstajl, ti pa se drži svoje šablone
Roadkill
25. 03. 2024 08.43
-8
Uredu vendar te kolektivne histerije ne razumem
lokson
25. 03. 2024 08.45
+6
Jaz jo tudi nisem, ko ste cele dneve skakali po LJ.
luna.3
25. 03. 2024 08.41
+13
S svojo preprostostjo in uspehi si je vse-kakor zaslužil "slovo", kakršno so mu pripravili. Želimo mu uspehov tudi v nadaljnji poti, predvsem pa veselja in sreče s svojo mlado družino. Srečno Peter in hvala za vse lepe trenutke, ki si nam ji delil med svojo športno kariero.
devlon
25. 03. 2024 08.36
-10
Rusi so res živali... ne moreš tako delat z osumljenci, katerim ni dokazana krivda.
Oliguma
25. 03. 2024 08.35
-14
Malo pretiravate..in iz človeka, delate..mediji..nekega serijskega 20 letnega zmagovalca..ki to ni. LJjudje ga imajo pač radi..ker je preprost fant in to je vse..ne morajo se pa skoki meriti z ostalimi športi..skoke spremlja peščica držav v svetu.
komarec
25. 03. 2024 08.57
+0
Ja, ko je Jelko kot strokovni komentator večkrat izjavil, ko je prišla na vrsto zadnja deseterica skakalcev, da so to "najboljši letalci na svetu" a od deseterice so štirje Avstrijci, dva Slovenca, dva Norvežana, en Japonec, en Nemec. V skokih tekmuje 15 držav in temu nekateri pravijo svetovno prvenstvo.
Ula_
25. 03. 2024 08.58
+10
in Slovenija je med peščico. Zato je za nas Pero legenda.
komarec
25. 03. 2024 08.21
+4
Tega je pa že malo preveč in je na meji dobrega okusa. Nisem prepričan da to Petru in njegovi družini paše. Imel sem priložnost se spoznati s Petrom, pa mislim, da mu ta kraval ni ravno glih pri srcu.