Zimski športi

Prijatelja, med pripravami tekmeca, med sezono pa podpornika

Celje, 09. 05. 2020 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Deskar na snegu Tim Mastnak in alpski smučar Martin Čater sta v času karantene začela skupne kondicijske priprave, garala na gorskem kolesu, dvigovala uteži, trenutek za sprostitev pa našla v tenisu, kjer pa ni manjkalo tekmovalnosti. Dan z našima olimpijcema je preživel novinar 24UR Matic Flajšman. Več v športnem delu oddaje.

Vrhunski športniki se v času, ki jim onemogoča popolne treninge, dosledno izpolnjevanje zastavljenih poletnih programov, ne morejo pritoževati nad vremenom. Od 13. marca naprej je le redko deževalo, temperature se vzpenjajo, sprememb na tem področju, ni na vidiku. Tega se še kako dobro zavedata svetovni podprvak v deskanju na snegu (paralalni veleslalom) Tim Mastnak in alpski smučar, specialist za hitri disciplini in alpsko kombinacijo Martin Čater. Celjana po rodu, maksimalno izkoriščata ponujene pogoje, medtem, ko znoj na kondicijskih treningih prelivata vsak na svojem delu Slovenije, eden v Ljubljani, drugi v domačem kraju, vselej najdeta ničkoliko priložnosti, da trenirata skupaj.

Martin Čater in Tim Mastnak sta od konca omejitve prečkanja občinskih meja, še bistveno več časa na kolesu.
Martin Čater in Tim Mastnak sta od konca omejitve prečkanja občinskih meja, še bistveno več časa na kolesu. FOTO: Damjan Žibert

Sama sicer to kar počneta, označujeta za popoldansko rekreacijo. Hribe v okolici knežjega mesta izkoriščata za gorsko kolesarjenje, dober kolesarski smuk, da zadostita potrebi po adrenalinu, odvečno energijo pa nato praviloma 'kurita' še na teniškem igrišču. “Rada igrava,” se na to temo pošali 27-letni Mastnak, ki se zaveda, da je v najbolj neprijetnem času sezone, še kako pomembno, da se ob vadbi pošteno nasmejiš. “Pri tenisu to ni poseben problem. Se trudiva, so pa najini dvoboji precej izenačeni. Poraženca pa čaka čiščenje igrišča,” je dodal deskar na snegu, ki upa, da se meje v kratkem odprejo, da najde možnost kakovostnega treninga na bližnjih avstrijskih ledenikih. Upa, da si tekmeci ne bodo nabrali prevelikega naskoka do meseca decembra, ko se začenja svetovni pokal. Kilometre na snegu je namreč, sploh v trenutnih razmerah, praktično nemogoče nadoknaditi. Verjame, da ne bo potrebe, saj pričakuje, da se bo življenje kmalu vrnilo v normalne tirnice.

Martin Čater v tenisu uživa, a kot sam priznava: "Za dobro igro bo potrebnega še veliko treninga!"
Martin Čater v tenisu uživa, a kot sam priznava: "Za dobro igro bo potrebnega še veliko treninga!" FOTO: Damjan Žibert

Jaz mislim, da bodo prve naše tekme na sporedu meseca novembra. Res škoda, da nismo po koncu sezone imeli še nekaj dni, da bi lahko ostali na snegu, kot to praviloma naredimo, a smo se prej lotili kondicijskih priprav. Najprej doma, uredil sem si manjši fitnes, danes pa že delamo bolj intenzivno,” pravi 29-letni Čater, ki je prve smukaške točke v karieri osvojil na pokalu Lauberhorn v Wengnu. Bilo je 18. januarja 2014. Od takrat je nanizal nekaj vrhunskih rezultatov, zdaj pa si želi konstante. “Garal bom, da bi bil že na prvi tekmi sezone, verjamem, da bo to v Lake Louisu, pripravljen, kot je potrebno. Da bom lahko pokazal, česa sem sposoben. Če ne začneš, kot je potrebno, je potem bistveno težje,” dodaja tekmovalec, ki priznava, da so treningi v družbi prijatelja Mastnaka nekaj najboljšega, kar je prinesel ta čas. Ob prelivanju znoja namreč ne manjka smeha.

Tisti z ledeniki v prednosti

O tem, da bosta na sneg stopila kasneje, kot tekmeci iz Avstrije in Švicarji, ju ne skrbi. Enostavno na to nimata vpliva, omejitve, ki vladajo je potrebno spoštovati. Da bi bilo jutri lažje, da bi vsi ostali zdravi. “Vedno je bilo tako. Avstrijci, Švicarji, Italijani, le izkoriščajo prednosti, ki jih imajo. Ko pride obdobje dela v enakih pogojih pa pride do izraza tudi, da smo jim lahko konkurenčni. Verjamem, da takoj, ko se ponudi možnost, bomo na snegu,” pravi Čater, Mastnak pa dodaja, da ga skrbi le eno dejstvo, a upa, da temu ne bo tako: “Žal nimamo ledenikov. Upam, da se stvari v kratkem obrnejo. Izgubiti mesec dni snega, v boju s tekmeci, bo težko nadoknaditi. Tega si ne želim, če se zgodi se bom primoran prilagoditi, ampak upam, da bomo na snegu kar najhitreje. Avtodom je pripravljen!”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NPCL
09. 05. 2020 13.09
-6
Ne vidm dneva k bo nacionalni sport po novem šah
hell cat
09. 05. 2020 12.23
-4
Bormio 2019. Trije od stirih smukacev nocejo startati. Med tem tremi je tudi Čater. In njemu se dela sedaj reklama..... Lepo vas prosim no.
hell cat
09. 05. 2020 12.09
-8
Reklamni material...nic druzga
poper00
09. 05. 2020 17.23
hell cat
09. 05. 2020 17.36
poper00
09. 05. 2020 18.57
+1