Zimski športi

Priljubljeni velikan s statistično najboljšo sezono v zgodovini

Ljubljana, 06. 02. 2024 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Peter Prevc velja za najbolj uspešnega slovenskega skakalca v zgodovini. O tem priča morje statističnih podatkov, ki jih lahko danes 31-letnik postavi ob bok svojemu imenu, med drugim tudi še vedno statistično najboljša sezona v zgodovini tega športa, ter priljubljenost, ki presega meje države na sončni strani Alp.

Si je 17-letni mladenič iz Dolenje vasi v Selški dolini ob tem, ko je 5. decembra 2009 postal 49. Slovenec s točkami na tekmah svetovnega pokala, kdaj predstavljal, da bo v dolgoletni karieri rušil mejnike ne le slovenskega, temveč tudi svetovnega skakalnega športa? Zagotovo. Vsak športnik ima ambicije postati najboljši in za sabo pustiti čim bogatejšo zapuščino, nič drugače ni bilo pri najstarejšem od bratov Prevc.

Peter Prevc nedvomno velja za enega najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov.
Peter Prevc nedvomno velja za enega najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov. FOTO: AP

Sezona kot nobena druga

A če je naštevanje uspehov in mejnikov v karieri ponavadi kronološko, pri 31-letniku iz Dolenje vasi ne gre mimo šampionske sezone 2015/16. Takrat se je podpisal pod še vedno statistično najbolj uspešno tekmovalno obdobje v zgodovini svojega športa.

Vsaka uvrstitev na zmagovalni oder v športu šteje ogromno, zmage še toliko bolj. Prevc je na vrhuncu svojih moči na tekmo dosegal kar 79,41 točke. V povprečju je tako na vsaki tekmi v sezoni 2015/16 zasedel drugo mesto. To je rekordna znamka v svetovnem pokalu, višja od tiste v lasti Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (2008/09), ko je v povprečju zbral 77,15 točke na tekmo.

Rekordnih je tudi Prevčevih 15 zmag in 22 stopničk na 29 tekmah zgodovinske sezone. Če je bilo še sezono prej, ki jo je z izenačenim točkovnim izkupičkom 1729 točk na podlagi manjšega števila zmag končal na drugem mestu za Nemcem Severinom Freundom, nekaj dvomov, Prevc v 2015/16 ničesar ni prepustil naključju.

Najslabši izid je zabeležil na drugi tekmi sezone v Lillehammerju (11. mesto), nato pa tekom sezone 12-krat zapovrstjo stal na stopničkah za zmagovalce. Več jih ima v tem pogledu le Finec Janne Ahonen (13).

V sezoni, ko je postal tudi svetovni prvak v poletih na Kulmu, je v Planico ob koncu sezone privabil skupaj več kot 110.000 gledalcev. In pred njimi ob glasnem prepevanju Zdravljice še dvakrat zmagal za češnjo na torti.

Skupno 2303 točke za najbolj blestečega orla tisto sezono je rekordna znamka v zgodovini svetovnega pokala. Prevc je imel obenem tudi rekordno prednost pred drugouvrščenim v svetovnem pokalu, Freund jih je zbral 1490. "Taka sezona se bo težko ponovila. To že zdaj opozarjam," je po vseh mejnikih pred slabimi osmimi leti v Planici dejal Prevc.

Peter Prevc je doživel veliko vzponov in padcev v karieri, a v športni pokoj odhaja kot velikan slovenskega in svetovnega športa.
Peter Prevc je doživel veliko vzponov in padcev v karieri, a v športni pokoj odhaja kot velikan slovenskega in svetovnega športa. FOTO: Damjan Žibert

Sezone trpljenja, a tudi dokazov, da zmore

Vedel je, da bodo naslednje sezone pod posebnim drobnogledom in pritiska ni vedno zdržal. Trpel je, tudi padal, a se vselej pobral in trdo garal, da bi se vrnil na pravo raven.

Predvsem na velikih tekmah je večkrat dokazal, da zmore, da je vedno imel v sebi nekaj posebnega za kosanje s pritiskom. Tako je pred dobrim tednom dni tudi ob odsotnosti poškodovanega prvega moža reprezentance Anžeta Laniška pomagal svojim kolegom do drugega zaporednega ekipnega naslova svetovnih prvakov v poletih.

Nenazadnje se to od tekmovalca, ki je kot prvi v zgodovini presegel mejo četrt kilometra v skokih (250 m, 14. 2. 2015, Vikersund), tudi spodobi.

Kariero bo končal vsaj s 35 zmagami v svetovnem pokalu, od tega 23 posamičnimi. Poleg je bil prav ob vseh 12 slovenskih zmagah na klasičnih ekipnih tekmah. Na večni lestvici je 12. po številu posamičnih zmag in po številu stopničk, teh se je nabralo kar 57.

Dodatnih 30 se jih je nabralo na ekipnih preizkušnjah. Kar 18-krat je stal na odru za zmagovalce doma v Planici, kjer ima sedem zmag. Z denarnimi nagradami je doslej zaslužil 1,28 milijona evrov in osvojil skupaj 10.225 točk v svetovnem pokalu.

Še vedno je sorekorder po številu malih kristalnih globusov (3) v poletih. S SP v poletih ima pet kolajn, dve posamični in tri ekipne. Na SP v nordijskih disciplinah je osvojil tri kolajne, manjka mu zlata. Morebitni zadnji nastop na SP v Planici lani pa mu je odnesel grd padec na treningu, zaradi katerega je namesto trdno na nogah v izteku domače skakalnice pristal v bolnišnici.

Čeprav po šampionski sezoni 2015/16 Peter Prevc ni več našel poti nazaj na sam svetovni vrh, je v zadnjih sezonah v vlogi kapetana slovenske reprezentance skrbel za kaljenje novih rodov našega skakalnega športa.
Čeprav po šampionski sezoni 2015/16 Peter Prevc ni več našel poti nazaj na sam svetovni vrh, je v zadnjih sezonah v vlogi kapetana slovenske reprezentance skrbel za kaljenje novih rodov našega skakalnega športa. FOTO: AP

Zlata kolajna na OI eden izmed zadnjih vrhuncev

Eden vrhuncev zadnjih let je za Prevca prišel leto dni prej na OI v Pekingu 2022. Tam je z mešano ekipo postal olimpijski prvak in dopolnil zbirko iz Sočija 2014, ko je bil na obeh posamičnih tekmah srebrn in bronast. Za nameček je na ekipni tekmi fantov osvojil še srebro. Prvič je na OI nastopil kot golobradi mladenič že leta 2010 v Vancouvru in tam zabeležil sedmo mesto.

Vseh uspehov in dosežkov je v Prevčevi karieri enostavno preveč, da bi jih bilo moč v kratkem prispevku našteti v nekaj strnjenih vrsticah. Zdi se, da je na vsaki skakalnici nekaj dosegel. Statistično to skorajda drži, saj je na stopničkah v vseh tekmovanjih na najvišji ravni stal kar na 39 različnih napravah, tako pozimi (32) kot poleti (7).

Vse to kaže na konstantnost, ki jo je držal skozi celotno kariero. Postopoma je napredoval do nenadkriljivega orla v sezoni 2015/16 ter nato v poznejših letih večkrat ostajal blizu najboljšim. Zadnjo zmago v svetovnem pokalu je dosegel 9. marca 2020 v Lillehammerju, tudi to sezono pa je 13. skakalec zime.

Peter Prevc je med drugim osvojil tri olimpijske kolajne, med katerini je tudi ena zlata z olimpijskih iger v Pekingu leta 2022, ko je kot pomemben del mešane ekipe z dekletoma Uršo Bogataj in Niko Križnar ter kolegom iz moškega dela slovenske reprezentance Timijem Zajcem pokoril vso konkurenco.
Peter Prevc je med drugim osvojil tri olimpijske kolajne, med katerini je tudi ena zlata z olimpijskih iger v Pekingu leta 2022, ko je kot pomemben del mešane ekipe z dekletoma Uršo Bogataj in Niko Križnar ter kolegom iz moškega dela slovenske reprezentance Timijem Zajcem pokoril vso konkurenco. FOTO: AP

Več kot zgolj odličen športnik

A številke so le del zgodbe. Peter Prevc je s svojim vzorom nad skakalnim športom navdušil številne mlade nadobudne športnike in združil slovensko športno javnost ter navijače. Ti so se ne le na tekmah, temveč tudi na posebnih dogodkih, sprejemih vselej drenjali, da bi od blizu videli svojega šampiona. Spoštovanje je požel tudi od tekmecev skozi različne generacije, s katerimi se je boril na tekmah.

Od predsednika Boruta Pahorja je leta 2016 prejel zlati red za zasluge, zavoljo izjemnih športnih dosežkov, prispevka k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdiha mladim.

Vselej je deloval miren in preudaren, še bolj po rojstvu dveh otrok, ko osredotočenost na skoke ni bila več med najbolj pomembnimi stvarmi.

Koliko je bil kriv, da je za skoke "okužil" tudi svoja mlajša brata Ceneta in Domna ter sestro Niko, ni povsem jasno. Je pa zagotovo velik del razloga, da bo priimek Prevc še mnoga leta prisoten v svetovnem pokalu, tudi ko bo sam svojo pot uradno sklenil konec marca v Planici.

Velika verjetnost je, da že po koncu sezone ne bo edini član družine z velikim kristalnim globusom. V skupnem seštevku svetovnega pokala vodilna sestra Nika namreč utegne spisati še dodatno poglavje v bogati zapuščini že tako sijajne skakalne dinastije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sencina
06. 02. 2024 19.36
Srecno Pero.Pa Stareta zezdej pogresam.
Rock8
06. 02. 2024 17.57
+1
Pero,ti si kralj,spoštovanje..srečno naprej
BauBau1
06. 02. 2024 16.44
+1
Car si in želim ti vso srečo!
iskriv
06. 02. 2024 13.47
+5
Bravo Pero MIŠICA , hvala za vse , kar si nam prinesel !
obožeobože
06. 02. 2024 13.23
+4
Ne bom pozabil njegovih 250m v Vikersundu! Cela bajta se je tresla tako smo noreli od veselja!
televizija2000
06. 02. 2024 15.39
+1
Jaz pa tiste poezije v Planici 2016. Sem bila tam
tornadotex
06. 02. 2024 13.17
+2
Končno bo tudi jedel lahko, kar si bo poželel...Osebnostno neverjetno dober človek....vse naj,srečno...
Clio1979
06. 02. 2024 12.09
+4
hvala za vse...veliki PERO MIŠICA...poklon iz dna srca...
Bofur
06. 02. 2024 11.28
+5
Veliki dobrodušni velikan, poklon. Zdaj bo pa končno lahko normalno kosilo pojedel in pol pice, pa sestri bo lahko svetoval na njeni poti do velikega kristalnega globusa
ivan z Doba
06. 02. 2024 11.17
+5
jutri bolje bo
06. 02. 2024 09.58
+18
Čestitke, ponosni...