Zimski športi

Prvo zlato v Oberhofu Norvežanom

Oberhof, 08. 02. 2023 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tekma mešanih štafet na 4 x 6 kilometrov je odprla biatlonsko svetovno prvenstvo v Oberhofu. Na njej so se zlata veselili Norvežani, srebro je pripadlo Italijanom, ki so zaostali 11,6 sekunde, bron pa Francozom (+55,9). Slovenci Lena Repinc, Polona Klemenčič, Miha Dovžan in Rok Tršan so bili 12. s 3:09,6 minute zaostanka.

Slovenija ni bila v ospredju.
Slovenija ni bila v ospredju. FOTO: AP

Norvežani Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Roeiseland, Sturla Holm Laegreid in Johannes Thingnes Boe  so prvi junaki prvenstva v Oberhofu. Norveška zasedba je bila že pred tekmo v vlogi favoritov, to pa je tudi upravičila.

Na zadnjo predajo so prišle praktično skupaj Norveška, Italija, za katero so tekmovali Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Didier Bionaz in Tommaso Giacomel, ter Francija, ki so jo zastopali Julia Simon, Anais Chevalier-Bouchet, Emilien Jacquelin in Quentin Fillon Maillet.

Boe je kmalu za nekaj sekund pobegnil najbližjima zasledovalcema, a je prvo streljanje poskrbelo za zanimivo končnico tekme. Boe in Fillon Maillet sta namreč zgrešila po tri strele in čeprav sta jih tudi popravila, je Giacomel izkoristil njuno zamudo na strelišču in prevzel vodstvo.

Boe je nato v teku hitro izničil šest sekund zaostanka za Italijanom, Francoz pa je že zaostal za skoraj pol minute. Na zadnjem streljanju sta vodilna oba zgrešila po eno tarčo, a napako takoj popravila.

Norvežan je nato do cilja upravičil vlogo favorita in hitro strl odpor Italijana, medtem ko so Francozi zdržali tretje mesto, čeprav je Fillon Mailllet zgrešil prihod v cilj in se moral vrniti na pravi del proge. Pred četrtovurščeno Avstrijo je zdržal dobre tri sekunde prednosti.

Norvežani so še četrtič zapovrstjo dobili preizkušnjo mešanih štafet na svetovnih prvenstvih, za Boeja pa je bil to skupaj 13. naslov svetovnega prvaka. Prav norveški as, tudi dobitnik petih zlatih olimpijskih odličij, ki je v svetovnem pokalu dobil 11 od 14 posamičnih preizkušenj, bi lahko na tem SP spisal zgodovino in kot prvi osvojil kolajne v vseh sedmih preizkušnjah.

Slovenska ekipa je nastopila nekoliko oslabljena, saj v ekipi zaradi bolezni ni bilo Jakova Faka in Anamarije Lampič. Začela je tako Repinc in predala kot deseta brez zgrešene tarče, Klemenčič je nato izgubila eno mesto ob dveh popravah, Dovžan je moral štirikrat popravljati in je zdrsnil na 12. mesto med 26 ekipami, to pa je na koncu z zgolj eno popravo zadržal Tršan.

Tekmovanja na SP se bodo nadaljevala v petek s sprintersko preizkušnjo deklet, v soboto pa bo moški sprint.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
08. 02. 2023 18.27
+0
Nasi pajaci pa med zadnjimi.bols da si sluzbe poiscete