Zimski športi

Dan s slovenskimi alpinci: razmere z ledenika bi si želeli v dolini

Schnastal, 04. 11. 2022 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
11

Na 3202 metrih nadmorske višine, na ledeniku Val Senales, je slovenska reprezentanca našla prostor za vrhunski trening v zadnjih dveh sezonah. S pridom izkoriščajo dobro utrjen trening poligon, na katerem se jim priključujejo mnogi. V zadnjih dneh tudi smučarski genij Marco Odermatt. Več o dogajanju na zadnjem trening kampu slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah nocoj v športnem delu oddaje 24ur.

Ko začne zvoniti budilka krepko pred 6. uro zjutraj, ni lahko zapustiti tople postelje. Alpski smučarji druge možnosti nimajo, veseli morajo biti, da sploh najdejo primerne pogoje za treninge. Na nižje ležečih smučiščih snega ni, za dobre pogoje pa je treba ujeti prvo gondolo. V dolini Senales (Schnastal) na Južnem Tirolskem ta odpelje trenerje, zadolžene za postavitev prog, krepko pred 7. uro, tekmovalce 15 minut čez sedmo. Dobro jutro, nas pozdravi Žan Kranjec, tekmovalec, ki se zaradi svoje skromnosti težko primerja z najglasnejšimi na gondoli. To so domačini Italijani, sploh Sofia Goggia, ki svoje oboževalce že v jutranjih urah na socialnih omrežjih razvaja s številnimi objavami, najbolj zabavne pa sodijo v kategorijo "Ciao fans", v katerih z njenim serviserjem Barnabasom Greppijem – Babijem (nekoč je skrbel za pripravo smuči Žana Kranjca in Štefana Hadalina) pozdravljata sledilce in jim zaupata kakšno anekdoto.

Sofia Goggia med snemanjem serviserja Barnabasa Greppija, s katerim navdušujeta sledilce na družbenih omrežjih
Sofia Goggia med snemanjem serviserja Barnabasa Greppija, s katerim navdušujeta sledilce na družbenih omrežjih FOTO: 24ur.com

"Pred treningom še imamo 15 minut časa za kavo," ob prihodu gondole na 3202 metra nadmorske višine pove Kranjec, ob prihodu v menzo na vrhu smučišča pa je moč videti prizore primerljive s tekmo. Elita, pripravljena na trening, že razteguje elastike in izkorišča prosta mesta v jedilnici za ogrevanje. Razumljivo, saj ogrevanje na prostem ni prijetno. V dolini živo srebro v jutranjih urah kaže krepko prek 10 stopinj, na ledeniku je hitro pod lediščem. Ob 8.30 pa na sceno stopi veleslalomska sekcija. Dobro uro zatem izjemno zahtevno in dobro utrjeno strmino prepustijo slalomistom.

Tudi najboljši na svetu se je pridružil Kranjcu

Borba za dobre uvrstitve na tekmah svetovnega pokala alpskih smučarjev se je tradicionalno začela v Söldnu. Navdušil je Kranjec, športnik iz Vodic, ki je zaostal le za najboljšim smučarjem minule zime Marcom Odermattom, Švicarjem, ki pooseblja genialnost na belih strminah, ne glede na disciplino, v kateri se pojavi na startu. Neustrašnost na najzahtevnejših prizoriščih tekem bi ga lahko minulo sezono drago stala na progi, a vedno znova se mu je tveganje izplačalo. Izplen je bil sanjski, Švica ima dobitnika velikega kristalnega globusa.

Žan Kranjec (v sredini) je navdušen nad razmerami za trening v Val Senalesu.
Žan Kranjec (v sredini) je navdušen nad razmerami za trening v Val Senalesu. FOTO: 24ur.com

A se ob vseh naravnih danostih, ki jih imajo njihovi tekmovalci, in vseh sponzorskih vložkih v alpsko smučanje zaljubljenih Švicarjev soočajo s podobnimi težavami kot alpska karavana, pomemben del katere so tudi Slovenci. Pogoji za treninge: Snega ni. Ledeniki ponujajo bistveno manj kot v preteklosti, globalno segrevanje je naredilo svoje, ledeniki izginjajo. In ravno v iskanju vrhunskih pogojev za trening se zgodi, da se najboljši alpinci srečajo na isti progi. "Lepo je videti na startu treninga veleslaloma pet od deseterice najboljših veleslalomistov svetovnega pokala," je zadovoljen ugotavljal glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant, ki je ob prvi violini slovenskega alpskega smučanja, Kranjcu, ob progi lahko videl drveti v cilj Švicarja Odermatta, Gina Caviezla, svetovnega podprvaka Luco di Aliprandinija in Francoza Mathieuja Faivreja: "Eni na treninge prihajajo, da testirajo material, ohranjajo občutek in trenirajo tisto, kar jim še manjka do optimalne vožnje, spet drugi, da si pocelijo rane s prve tekme v Söldnu. Brez dvoma je konkurenca na treningih dobrodošla."

Na ledeniku v Val Senalesu na približno 3200 metrih nadmorske višine so razmere za trening dobre, čeprav je v dolini prijetna jesen. Naprave za zasneževanje delujejo vseskozi, gondola je polna predstavnikov belega cirkusa, otroci množično zasedajo trening poligon, predstavniki svetovnega pokala imajo dobre možnosti na progi, primerni za izkušene. Zdaj si vsi skupaj želijo snežnih padavin tudi na nižje ležečih smučiščih. "Veseli smo dobrih pogojev za trening. Napovedane so snežne padavine v Val Senalesu, kar pomeni določene težave, saj bo treba proge znova pripraviti in jih na novo polivati. Po podatkih, ki jih imamo, naj bi na Pass Thurnu razgrnili snežne zaloge minule sezone, v Livignu, kjer smo lani trenirali, pa zaradi energetske krize in visokih stroškov naj ne bi pripravljali prog pred 1. decembrom. Jasno je, želimo si snega na nižje ležečih terenih," zaključi Bergant, ki se kot tekmovalci zaveda, da bo brez snega težko izpeljati tekme, kaj šele izvajati dobre treninge, potrebne, da bi lahko tudi na naslednjih preizkušnjah krojili razplet na vrhu.

Štefan Hadalin slalomski kamp ocenjuje z oceno zelo uspešno, pri delu pa mu pomaga tudi Dušan Blažič.
Štefan Hadalin slalomski kamp ocenjuje z oceno zelo uspešno, pri delu pa mu pomaga tudi Dušan Blažič. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kobansko
05. 11. 2022 09.40
+0
Že dolgo nismo smučarski narod, saj je smučanje postalo predrago za veliko žepov. Menim, da so prispevki, glede na doseženo previsoki in da so potratno porabljeni. Tudi naša smučišča so prenizko in preveč izpostavljena klimatskim spremembam. ADIJO SMUČANJE.
burekkafana78
04. 11. 2022 20.36
Kakšen Odermatt genij😂 Še vedno je pa najhitrejši Marcel pa ga že ni par sezon...😂
burekkafana78
04. 11. 2022 20.46
+1
pa da se razumemo, pač si lahko 20-30 let nazaj lažje treniral kot pa danes, začetek Septembra si bil že lahko na ledenikih v Italiji ter Avstriji, danes lahko samo sanjaš oz. moraš na južno poloblo kjer pa ni isti sneg...ter tudi drugače je ali treniraš doma ali pa v tujini in to se odraža na celotnem alpskem smučanju! Kar mislim povedati je, da so še par let nazaj bolj atraktivno zgledali na dilah kot pa danes, s tako vožnjo kot jo ima Odermatt v veleslalomu kjer je najboljši dandanes bi še 5 let nazaj komaj prihajal med top 10!
devlon
04. 11. 2022 16.01
Mio56
04. 11. 2022 15.20
+1
A tanasi so sli na trening...al le pogledat kaksne razmere so na vrhu in k je slabo vreme lepo v hotel na toplo?? K po temu so znani! Drgac pa tudi Sofia zelo malo objavlja za javnost! Sploh pa ne v casu pred in med treningi!
SAKOSAKO
04. 11. 2022 15.05
+7
Zima naj ostane kar na ledenikih!!!
PomisliNaSonce
04. 11. 2022 14.40
+6
Sneg bo...samo ne prehitevat. Kasnej se uačne mraz usedat, dlje bo trajalo. Da se izognemo pomladanski pozebi
gr rg
04. 11. 2022 14.25
+0
Glede na to, da bo čedalje manj tekem v živo, bi morali te predstave ukinit.
bebest
04. 11. 2022 14.21
+4
Alpsko smučanje bo žal kmalu le še spomin, saj tekem ni mogoče organizirati niti na ledenikih, kaj šele drugje...
vrtnar01
04. 11. 2022 14.10
+7
le kdo bi take razmere v želel v dolini? mogoče popovci,drugi zihr ne
PomisliNaSonce
04. 11. 2022 14.36
+5
Res je tole nekej, kar nima nobene veze z realnostjo. Za vsakodnevno življenje pa res ne želimo nič podobnega, kar tukej pravljočarijo. Mraz je samo za vladarja koristen