Zimski športi

K Tandeju in Primožu Rogliču so stekli isti ljudje

Kranjska Gora, 24. 03. 2022 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler, N.M.
Komentarji
21

Zlom ključnice, predrto pljučno krilo in štiri možganske krvavitve, zaradi česar se je tudi boril za življenje. “Vedeli smo le, da je hudo, ker je zaradi hudega udarca ob tla izgubil zavest že takoj po padcu in se je tudi brez zavesti prikotalil do vznožja skakalnice,” se Marko Kopavnik prav na istem mestu spominja lanskoletnega grozljivega padca norveškega skakalca. Daniel Andre Tande se je letos vrnil v Planico in se zahvalil tistim, ki so mu lani prvi priskočili na pomoč. Načelnik Gorske reševalne službe (GRS) Rateče pa je za 24ur.com spregovoril o tem, kako je bilo takrat in kaj sami pravzaprav sploh počnejo tukaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg Kopavnika so k Tandeju stekli še Miha Rožič, Sašo Tempfer in Matevž Stranig. Ob skakalnici je za padce tekmovalcev namreč vedno zadolžena štiričlanska ekipa gorskih reševalcev. Namenjeni so za prvo oskrbo skakalca, slačenje opreme in čelade ter pomoč anesteziologu in zdravniški ekipi, nato pa še za prevoz s skakalnice. “Moja naloga je, da spremljam in da zaznam napako tekmovalca oziroma stvar, ki pripelje do padca. Da spremljam padec in tekmovalčevo obnašanje ob padcu, ali je pri zavesti ali ne. Padec se lahko zgodi zaradi skakalčeve napake, vetra, morda napake na opremi, razlika pa je med padcem, ki se zgodi takoj ob začetku leta, in pa padcem, do katerega pride ob doskoku. Gre za različen mehanizem poškodbe in zato ob prihodu na kraj dogodka tudi sporočim glavnemu zdravniku, kaj je s tekmovalcem in kaj potrebujemo,” pojasnjuje sogovornik, medtem ko si senči oči in gleda navzgor. Tudi med najinim pogovorom pogleda ne umakne.

Stoji tik ob ograji in če se karkoli zgodi, je prvi, ki steče v skakalnico. V prvem hipu ga spremlja še eden od gorskih reševalcev in član zdravniške ekipe, največkrat anesteziolog ali pa diplomirani reševalec. “Osnovna oskrba je naprej ugotoviti, ali je skakalec pri zavesti. Če je, ga povprašam po imenu, ali ve, kje je, kaj ga boli. Nato je treba poskrbeti za glavo in za to, da se ne premika več. Ko pridejo zraven še ostali, mu je treba namestiti opornico, ga naložiti na nosila. Večinoma je treba skakalce obračati, poskrbeti za celoten pregled, ugotoviti, kje je najhujša poškodba,” opisuje.

Kopavnik spremlja dogajanje na letalnici.
Kopavnik spremlja dogajanje na letalnici. FOTO: Tina Hacler

Spomni se tudi padca Primoža Rogliča

V primeru Tandeja tega niso vedeli: “Vedeli smo le, da je hudo, ker je zaradi hudega udarca ob tla izgubil zavest že takoj po padcu in se je tudi brez zavesti prikotalil do vznožja. Treba je bilo preveriti življenjske funkcije in poskrbeti zanj, zadeva je bila bolj resna kot običajno,” pravi Kopavnik, ki je v svoji karieri videl že kar nekaj padcev. V vlogi reševalca ob vznožju planiških skakalnic namreč stoji že 21 let, medicinsko znanje pa sproti pridobiva in obnavlja na usposabljanjih v okviru GRS-ja. Pri koliko padcih je pomagal, ne šteje, poleg Tandejevega pa se nazorno spomni le še enega – padca Primoža Rogliča iz časov, ko je imel namesto kolesarskega še oblečen skakalni dres. “Padci so se večinoma srečno končali, tudi kakšen delavec na skakalnici kdaj pade, zastavonoša,” našteva.

“Tako hud padec pa se zgodi mogoče enkrat na deset let, s tako težkimi poškodbami in s takimi posledicami. Čeprav je fant, glede na to, kar sva danes govorila, iz sebe naredil mali čudež. Ga pa razumemo, da se je odločil, da letos ne bo več letel,” se v mislih vrne k norveškemu športniku. “Smo pa veseli, da je prišel v Planico, da ga vidimo tukaj, in v čast nam je, da fant razume, da je bilo zanj dobro poskrbljeno vse do Ljubljane. Da je tudi to odločalo o tem, kako bo on danes. In danes je dobro, spet je vrhunski, kar je dokazal že tudi z zmago. Verjetno bo prihodnje leto celo spet letel tudi tukaj,” pravi Kopavnik.

Rateški gorski reševalci so tisti, ki že vrsto let prvi hitijo k padlim na skakalnici.
Rateški gorski reševalci so tisti, ki že vrsto let prvi hitijo k padlim na skakalnici. FOTO: Tina Hacler

Hvaležnost skakalnega šampiona

Helikopter je v Planici sicer ves čas tekmovanja. “Namenjen je za urgentni prevoz do kliničnega centra in za poškodbo, kot je bila Tandejeva, je to zagotovo nujno potrebno,” pojasnjuje. V takem primeru je tekmovalec s skakalnice najprej prepeljan v ambulanto na prizorišču, kjer človeka poskušajo stabilizirati do te mere, da je sploh pripravljen na prevoz: “Nima smisla, da ga samo vržeš v helikopter in greš, tam je namreč določene stvari težko početi,” poudarja pomen zdravniške oskrbe pred transportom.

Tande se je danes prišel zahvalit tudi pilotom in ostalim sodelujočim. "Vem, da bi bil brez njih sedaj pokopan nekje na Norveškem. Sanjsko je, da sem lahko tu, da sem jih spoznal in se jim zahvalil za odlično opravljeno delo. Ko veš, da pri tekmah sodelujejo takšni fantje, je seveda precej lažje tekmovati," je dejal v zahvali vsem, ki so pomagali ob njegovi nesreči. Lani je v Planici grdo padel prav na četrtkovi poskusni seriji in se po zlomu ključnice, predrtemu pljučnemu krilu in štirih možganskih krvavitvah tudi boril za življenje. Hitra zdravniška pomoč je klinično mrtvega skakalca na licu mesta z defibrilatorjem oživila, nato pa ga je helikopter prepeljal na nadaljnjo zdravljenje v Ljubljano. Nesrečnega Norvežana so po treh dneh umetne kome stabilizirali in ga po tednu dni že premestili na rodno Norveško, kjer je še dva tedna ostal na zdravljenju, nato pa se je začel počasi vračati celo v sam tekmovalni vrh.

Njihova oprema najprimernejša

Gorski reševalci so sicer v Planici prisotni že več kot 50 let. Dežurni so tudi pri gledalcih, pa zaradi žičniške naprave, ki vozi na vrh skakalnice, zaradi skakalnice same, zaradi osebja na njej. “Ni samo tradicija, verjetno je del naše opreme najprimernejši za to, saj se predvideva, da tekmovalec lahko ne bi prišel vse do točke padca, do te spodnje črte, zato bi morali mi navkreber. V takih primerih, ko so težave z naletom zaradi sonca in vsega, če bi se padec zgodil tam gor, je na taki mehki skakalnici zelo malo verjetno, da bi tekmovalec prišel do izteka. Ampak raje si sploh ne predstavljam kaj takega,” Kopavnik zmaje z glavo.

“Poskušamo čim manj menjati ekipo, ker so fantje že vajen in vedo, kaj je njihova naloga. Da vedo, kakšen je sistem tekmovanja, da ne odhajajo s prizorišča in ne gledajo deklet na tribunah, ampak ves čas spremljajo tekmo,” se posmeji. Tisti, ki so zadolženi za gledalce, pa na prizorišču ostanejo še po samem koncu prireditve. “Razdeljeni so po trojkah, združijo se še z medicinskimi tehniki in ekipo Rdečega križa na terenu. Tistih 10 ali 12 reševalcev, odvisno od dneva in gostote gledalcev, pa ostane vse dokler policija ne reče, da je prizorišče pregledano in da nihče ni ostal pozabljen,” zaključi še sam.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
25. 03. 2022 19.25
+0
Kaj pomaga, da so vsi skakalci na vrhu na kupu, če pa so v skupnem sestevku bolj od zadaj, kaj pomaga zdaj dobro skakati, ko je konec vsega, ko pa so prej slabo skakali.
pepe vas ma rad
25. 03. 2022 11.19
+1
Kmalu bo treba resevat nase fante v uniformah…
bob0802
25. 03. 2022 10.36
+5
Gorski reševalci in ostale reševalne službe zi zaslužijo veliko spoštovanje
taurus111
25. 03. 2022 10.03
-15
Sedaj je čas, da se prepove aadrenalinske športe, Kdo bo plačal reševanje ?
slovenka62
24. 03. 2022 21.16
+9
bobii
24. 03. 2022 20.37
+26
BRAVO Tande! BRAVO Ekipa ki ga je rešila!
Arhaist12344
24. 03. 2022 20.22
-12
A maske majo pa proti mrazu al kako?
ArseneLupin
25. 03. 2022 08.12
+11
Mickay
24. 03. 2022 20.18
+9
Kdaj bo intervju s Slovenskimi RESTANTI ? Sam prašam. ? .Če je glava nora celo truplo trpi ?? Baje je izlet za restante zastojn.
neverminder
24. 03. 2022 20.17
-12
Maska ... zunaj! Bravo fantje! Čestitke za oprane možgane!
mackon08
24. 03. 2022 21.26
+16
neverminder ja ti oprani možgani rešujejo življenja za razliko od tvojih , ki so samo za vzorec.
ArseneLupin
25. 03. 2022 08.13
+6
Kruha ti lejko dam, pameti ti ne mrem! Ka si ti pametnejši od vse zdravstvene stroke? Si ravno prišel iz Maya?
Blue Dream
24. 03. 2022 20.13
-10
pa saj to je bila njihova zadolžitev na tekmi
Blue Dream
24. 03. 2022 20.26
+7
kar ni mišljeno nič slabšalno. samo dejstvo pač njihovo delo
Dinho8O
24. 03. 2022 20.03
-11
Ce ne bi bili oni, pa bi bil kdo drug.
Militos
24. 03. 2022 19.56
-9
In nekateri v maskah ...
Militos
24. 03. 2022 20.52
+4
Minuse talajo ovce, ki v maskah vozijo avto.
mackon08
24. 03. 2022 21.27
-1
Militos če si ti brez maske ne pomeni, da si pameten daleč od tega.
dark horse
24. 03. 2022 21.53
+2
Mačkon še tri si nabij na nos za zihr 🤣
Betuul
24. 03. 2022 19.54
+25
Po okrevanju se je 🦅orlič dobro dvignil ! Andre Tandeju želimo dolgih in zmagovalnih skokov v planici pod poncami 2022
Betuul
24. 03. 2022 19.56
+23
in 🦅andre se je zelo prijazno in hvaležno odzval do reševalne ekipe !