Zimski športi

Konec olimpijskih sanj: risi brez možnosti proti vikingom

Oslo, 27. 08. 2021 23.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
5

Slovenska hokejska reprezentanca je v Oslu na Norveškem odigrala drugo tekmo olimpijskega kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na zimske olimpijske igre v Pekingu. Po uvodnem porazu proti Danski s 3:4, je tudi tokrat morala priznati premoč skandinavskim tekmecem. Norveška je bila boljša s 7:4 in končala slovenske olimpijske sanje. Za preboj v Peking se bosta v zadnjem krogu udarili Danska in Norveška.

Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar FOTO: Damjan Žibert

Slovenci so se pred obračunom z Norveško zavedali, da bi morali po rednem delu karseda visoko premagati Norvežane, Danci pa bi morali v zadnjem krogu izgubiti proti domačinom, da bi lahko upali na tretjo zaporedno uvrstitev na ZOI. Do matematičnih izračunov v nedeljo vendarle ne bo prišlo, saj je upanje na Peking 2022 splahnelo po slabem začetku prve ter koncu druge tretjine varovancev Matjaža Kopitarja. Tudi drugi obračun v Oslu se je začel s slovensko izključitvijo po vsega treh sekundah, ko se je na klop usedel Jan Drozg. Za razliko od Dancev dan prej pa Norvežani tega niso izkoristili. So pa podobno kot Danci hitro prišli do vodstva treh zadetkov po izrazitem pritisku v prvi polovici prve tretjine.

Domačini so povedli v sedmi minuti, ko je odbit plošček Martin Roeymark poslal mimo Gašperja Krošlja. Vsega minuto kasneje je po tem, ko so Norvežani znova stisnili Slovence v lastno tretjino, po strelu od daleč vodstvo povišal Christian Kaasastul. Tudi očitna jeza selektorja Matjaža Kopitarja po hitri minuti odmora ter zamenjava v vratih, Krošlja je zamenjal Luka Gračnar, ni pomagala. Norvežani so s hokejistom manj na ledu na začetku desete minute zadeli za 3:0. Vnovič je slab začetek prebudil rise, ki so v vsega petih minutah znižali zaostanek na 2:3. Najprej je gnečo ter pokritost norveškega vratarja Henrika Haukelanda z močnim strelom izkoristil Blaž Gregorc, 80 sekund kasneje pa je po lepi podaji Anžeta Kopitarja zadel še Robert Sabolič. V drugi tretjini je Norveška vzpostavila prednost dveh zadetkov, potem ko je sodniška dvojica dosodila kazenski strel. Hladnokrvno ga je izkoristil Mats Zuccarello, nekdaj dolgoletni član New Yorka zdaj pa hokejist Minnesote Wild v ligi NHL.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domačini so imeli še naprej več priložnosti, a bi lahko Slovenci znižali ob igri z igralcem več na ledu. Priložnosti so ostale neizkoriščene, ob koncu tretjine pa so dvakrat udarili Norvežani oziroma njihov drugi napad. Na začetku 39. minute je zadel Mathis Olimb, 89 sekund kasneje pa še Mats Rosseli Olsen. Norvežani pa vseeno niso mirno pričakali konca tekme, saj so risi po vsega štirih minutah znižali na 4:6. Najprej je z drugim zadetkom na tekmi po igri s hokejistom več na ledu zadel Sabolič, le 45 sekund kasneje pa je natančno pod prečko meril še Kristjan Čepon. Kopitarjevi varovanci so imeli v 47. minuti znova priložnost z igralcem več na ledu, a so domačini ustavili vse slovenske poskuse. Nato so znova prevzeli nadzor nad dogajanjem in pritiskali proti vratom Gračnarja. Posledično je bilo slovenskih priložnost za spremembo izida vse manj, za nameček pa so Norvežani v 56. minuti dosegli še sedmi zadetek prek Kaasastula in končali slovenske olimpijske sanje.

Izid, olimpijske kvalifikacije, skupina F, 2. krog:   
Norveška - Slovenija 7:4 (3:2, 3:0, 1:2)
Roeymark 7., Kaasastul 7. 56., Olimb 10. Zuccarello 25. M. Olimb 39. Rosseli Olsen 40.; Gregorc 13., Sabolič 14., 45., Čepon 46.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
28. 08. 2021 18.53
-3
Dedeki niste vi vec za v elito
dannyer
28. 08. 2021 12.25
+4
Sem pričakoval naiso igrali 2020 čisto nobene tekme. pol so imeli nek iziv so dobro igrali samo kaj ko je turnir odpadel. in s tem smo izgubili priliko za preboj v elito. po lpa še nič motivacije al ipriprave za uigranost. se je videlo. lahko bi tudi kakega tujega hokejista pripeljali ga naturalizirali kot to delajo drugi kanadčanov je kar neki. pa nič pol pa še niti enega trenerja ne najdejo ki ima pojmao eliti. in tu je razultat. naši bi lahko zmagali če bi bili malo bolj pripravleni
serumresnice
28. 08. 2021 10.40
+0
Malo več zmagovite miselnosti in oba Kopitarja upokojiti, ker od slave se ne zmaguje in je treba tudi kaj pokazati! Na splošno pa razočaranje.
apodgra
28. 08. 2021 09.04
+1
Vedno smo preveč optimistični z našimi napovedmi in pričakovanji-V dveh dneh smo dobili odgovor , kam spadamo. Najbolj me sem razočaran nad igro našega NHL zvezdnika Kopitarja . Nič ni pokazal zvezdniškega , zelo malo je bil viden in nič kaj izstopajoč. Nobena dodana vrednost naši ekipi.
moare
28. 08. 2021 08.31
+2
b skupina bo kar primerna za naše ostarele rise.