Zimski športi

Schwarzu slalomska klasika pod reflektorji, Slovencema nova ničla

Madonna di Campiglio, 22. 12. 2023 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijec Marco Schwarz je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Madonni di Campiglio v Italiji. Francoz Clement Noel je zapravil vodstvo po prvi vožnji in osvojil drugo mesto (+0,25), tretji je Britanec Dave Ryding (+0,39), ki je s 15. mesta po prvi skočil na stopničke z odlično finalno vožnjo. Slovencev ni bilo v finalu.

Olimpijski prvak v disciplini Clement Noel je dosegel najboljši čas v prvi vožnji slaloma. A mu je v finalu malček zmanjkalo za prvo zmago v sezoni, saj je bil Schwarz, šesti po prvi vožnji, tokrat boljši. Noel je poskrbel za prve francoske stopničke v sezoni.

Schwarz je z zmago prevzel vodstvo v seštevku slaloma in s 464 osvojenimi točkami tudi v seštevku zime, za osem točk je prehitel Švicarja Marca Odermatta, ki v slalomu ne tekmuje. Osemindvajsetletni Marco Schwarz je osvojil šesto zmago v svetovnem pokalu. Vse zmage ima v slalomu. To je bila prva zmaga na klasiki v Madonni di Campiglio za Avstrijca, ki tekmuje v vseh disciplinah, tudi v veleslalomu, smuku in superveleslalomu.

Tudi na drugem moškem slalomu sezone je slovenska vrsta ostala brez uvrstitve v najboljšo trideseterico. Štefan Hadalin in Tijan Marovt sta bila prepočasna za finale. Oba Slovenca sta nastopila s slabim startnim izhodiščem, a je proga dopuščala tudi tekmovalcem z visokimi startnimi številkami preboj v finale. Marovt je s številko 51 na startu zasedel 36. mesto, z zaostankom 2,25 sekunde. Za finalom je zaostal 31 stotink sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hadalin je nastopil kot 49., njegov zaostanek 3,09 sekunde pa je zadoščal za 49. mesto. Prav danes sicer mineva 30 let od legendarne zmage Katje Koren v superveleslalomu.

Svojo edino zmago v svetovnem pokalu je dosegla pri 18 letih v superveleslalomu v Flachauu 22. decembra 1993, pri čemer je zmagala s številko 66, zgolj dva dneva zatem, ko je Jure Košir kot drugi Slovenec zmagal na tekmi v slalomu za točke svetovnega pokala v Madonni di Campiglio. To je bila prva zmaga za Slovenijo kot samostojno državo v svetovnem pokalu v alpskem smučanju.

Na tem prizorišču je Bojan Križaj vpisal sedem uvrstitev na oder za zmagovalce, šest slalomskih in eno veleslalomsko, prvo slovensko zmago na tem slalomu pa je zdaj 66-letni Križaj dosegel 16. decembra 1984. To je bila zadnja tekma v tehnični disciplini za moške v letu 2023. Prihodnji teden sta v Bormiu na sporedu smuk in superveleslalom. V Lienzu pa bosta na sporedu veleslalom in slalom za svetovni pokal alpskih smučark.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozefStefan
23. 12. 2023 11.31
Ni Elana ni smuč!