Zimski športi

Shiffrinovo presenetila hitrost, Lindsey se primerja s Hulkom

Are, 05. 02. 2019 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mikaela Shiffrin je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Areju začela z najhitrejšo vožnjo superveleslaloma in svojo prvo zlato kolajno na največjih tekmovanjih v hitrih disciplinah. Trem naslovom slalomske svetovne prvakinje je dodala še superveleslalomskega.

Vonnova (na fotografiji) po prihodu v cilj v Areju.
Vonnova (na fotografiji) po prihodu v cilj v Areju. FOTO: AP
Na novinarski konferenci po torkovi tekmi je Vonnova poskrbela za smeh med zbranimi, ko je na vprašanje o tem, kaj bo prva stvar, ki jo bo storila po prihodu domov, odgovorila, da njene besede ne bi bile primerne za javnost. S tem je zelo jasno namignila na "vroče druženje" s fantom P. K. Subbanom, ki jo je med njenim javnim nastopom v domovini spremljal prek mobilnega telefona ...

"To je noro!" je bila po poročanju STA ena prvih izjav Mikaele Shiffrin, s katero je Američanka opisala razplet tekme. Zadnji superveleslalom v tej zimi pred Arejem v Garmisch-Partenkirchnu je dobila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu presenetljivo osvojila naslov svetovne prvakinje, še preden je zmagala v svetovnem pokalu. Do prvih zmag v svetovnem pokalu je prišla šele v letošnji sezoni. Tokrat superveleslalom ni bil po meri Avstrijk. Najboljša od severnih sosed je bila Schmidhoferjeva, a šele na enajstem mestu.

Na treh superveleslalomih v tej zimi pred Arejem je slavila Shiffrinova, v Val Gardeni pa je superveleslalomsko tekmo dobila Ilka Štuhec. In prav Američanka je bila tista, ki je bila najhitrejša na najbolj pomembni tekmi sezone. Zanimivo, da Shiffrinova ni nastopila v ponedeljek na smukaškem treningu, čeprav je bila na startu. Raje je najboljše prihranila za današnjo tekmo, na kateri je pobrala smetano in postala komaj druga Američanka po Lindsey Vonn s superveleslalomskim zlatom na svetovnih prvenstvih. Shiffrinova, ki je v Are prišla s sijajno popotnico kar trinajstih zmag v svetovnem pokalu v tej zimi ter po mariborskem dvojčku za Zlato lisico, ima z velikih tekmovanj že šest kolajn, ob štirih naslovih svetovne prvakinje še dve olimpijski zmagi, slalomsko in veleslalomsko.

Shiffrin: To je svetovno prvenstvo, če hočeš zmagati, moraš biti agresiven
"Tega nisem pričakovala. Ne vem, kako bi vse to opisala. Razlike so bile res majhne, od Sofie (Goggie) sta me ločili le dve stotinki, Corinne (Suter) je bila le pet stotink zadaj. Imela sem srečo z razmerami. Ne vem, kaj bi povedala," je bila 23-letna Američanka osupla, da je bila lahko tako hitra na tej smukaški progi, na kateri pred letošnjim prvenstvom še ni tekmovala.

Štuhčeva (na fotografiji) bi lahko v igri stotink v torek hitro skočila tudi na zmagovalni oder.
Štuhčeva (na fotografiji) bi lahko v igri stotink v torek hitro skočila tudi na zmagovalni oder. FOTO: AP

"Vedela sem, da je bila Sofia pred mano zelo agresivna in hitra, vedela sem tudi, da je bila zelo hitra Corinne. Ampak to je svetovno prvenstvo. Če hočeš zmagati, moraš biti agresiven, vedela sem, da moram, če sem želela biti hitra, veliko tvegati. Ob tem bi se zahvalila ekipi, trenerjem, ki so si res dobro ogledali progo, tako da sem vedela, kje je najhitrejša linija, vedela sem, kje bo šla zmagovita linija. Ampak vseeno ni bilo lahko, saj je bila tekma res zahtevna," je še povedala Američanka, ki je v Areju izenačila redek podvig na svetovnih prvenstvih.

Presenečena tudi Goggia
Postala je druga tekmovalka v zgodovini z zlatima kolajnama v dveh tako ločenih disciplinah, kot sta superveleslalom slalom. Edina s tem dosežkom pred Shiffrinovo je bila domačinka, Švedinja Anja Pärson, ki je slalomska svetovna prvakinja postala leta 2001, superveleslalomska pa ob dveh priložnostih v letih 2005 in 2007 v Areju. Letošnja sezona je bila sezona velikih vrnitev, ob Štuhčevi, ki se je zmagovito po poškodbi vrnila v Val Gardeni, je izjemno vrnitev pripravila Italijanka Sofia Goggia, ki je zaradi poškodbe izpustila dober del sezone, a je bila že na prvi tekmi v tej zimi na progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu na stopničkah. In na stopničkah je tudi na svetovnem prvenstvu. Pred dvema letoma na SP v St. Moritzu je bila tretja na veleslalomu, za prvo kolajno na SP. Lani v Pjongčangu je zmagala na olimpijskem smuku.

"Presenetil me je rezultat, nisem pa presenečena nad tem, kako smučam. Mislila sem, da bom peta, sedma, ampak ne, da bom osvojila kolajno," je STA prenesel izjavo Goggie. Smejalo se je tudi Švicarki Corinne Suter, ki je svojo prvo kolajno oziroma svoje prve stopničke osvojila na svetovnem prvenstvu. Natanko pred šestimi leti na superveleslalomu na SP v Schladmingu je padla in se huje poškodovala, takrat je bila na mehkem snegu najhitrejša Tina Maze. In padla je tudi danes. Gre za ameriško zvezdnico Vonnovo, ki je na svojem poslovilnem prvenstvu.

Vonnova bo vztrajala do konca
Vedela je, tako kot pred šestimi leti, da ji lahko le z največjim tveganjem uspe, a je končala v zaščitni mreži, potem ko se je zaletela v vratca. Na srečo se tokrat ni poškodovala in bo svojo zadnjo tekmo, ki bo tudi zadnja tekma njene kariere, odpeljala v nedeljo, ko bo v Areju smuk, na katerem bo še drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku napadala Štuhčeva.

"Za mano je nekaj zelo težkih tednov. Nisem pričakovala, da se bodo stvari obrnile tako, kot so se. Ampak v Cortini sem spoznala, da moram sprejeti položaj, saj moje telo ne dela več tako, kot bi si želela. Nisem pa želela končati kariere v Cortini, ampak tukaj na svetovnem prvenstvu, kjer sem leta 2007 osvojila dve srebrni kolajni, lani pa sem zmagala na smuku na finalu sezone svetovnega pokala," je dejala rekorderka med ženskami po številu zmag v svetovnem pokalu (82).

"Če odštejem ta padec danes, upam, da bo v nedeljo bolje. Tukaj se počutim kot doma. Upam, da bo moja zadnja tekma, moj zadnji smuk, najboljše možne slovo. Počutim se dobro, moji koleni sta dobri, oziroma sta takšni, kot sta bili pred padcem. Vem, da me bo že kmalu vse bolela, ampak vem, da bo v nedelja super, vem, da bo dobro," je dejala Vonnova.

Na družbenih omrežjih je posrečeno dodala: "Če te tegobe naredijo močnejšo, potem sem v tem trenutku že Hulk ..."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njen nastop so podrobno analizirali pri NBC, za ameriško televizijo pa je povedala, da je želela v torek tvegati vse, in da tik pred padcem ni dobro videla po snežni podlagi navzdol:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
05. 02. 2019 20.25
+3
Za smučanje mogoče njeni sklepi niso več,ampak ko se vžge mašina ,sklepi delujejo kot dobro podmazan stroj.
happyrainbow
05. 02. 2019 19.48
+9
Vsakemu športniku prej ali slej zagori rdeča lučka. Žal se je to zgodilo tudi Vonovi. A Lindsey je in še nekaj časa bo No.1 !
nnanna
05. 02. 2019 19.42
+4
linsey, ne rini z glavo skozi zid!
StAnalitik
05. 02. 2019 18.19
-4
A je mislila kot Hulk,da je tako zelena od zavisti ?
ich123
05. 02. 2019 17.54
-4
Tud Šifrinka bo enkrat tam kjer je danes Vonovka, tako pač je !!
graf
05. 02. 2019 17.43
+32
Vonnovi so zdravniki že pred 5 letimi rekli da po toliko operacijah njeni sklepi niso več sposobni prenesti takih obremenitev za tekmovanje v svetovnem pokalu , ima srečo da ni končala na vozičku ...
Le vkup uboga gmajna
05. 02. 2019 17.53
-12
Hmmmm...ja,ja...se spomnim ja tistega dneva. Ti si bil tisti vampasti pleško v ozadju.
Kliko7
05. 02. 2019 18.15
-1
ElanFun
05. 02. 2019 17.18
+5
Za neke je še pa vseeno dobra ! tik,tak..