Zimski športi

Prevc: Roglič? Poosebljena potrditev, da je potrebno vztrajati

Kranj, 29. 05. 2023 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan, Matic Flajšman, STA
Komentarji
6

Slovenski smučarski skakalci so v tradicionalni trening bazi v Kranju začeli s pripravami na novo sezono. Naši orli, ki imajo za sabo izjemno skakalno sezono, se, kakopak, vprašanjem o svojem nekdanjem sotekmovalcu in tudi prijatelju Primožu Rogliču niso mogli in tudi niso želeli izogniti. Zgovoren je bil njegov nekdanji "cimer", sedaj pa smučarski selektor Robert Hrgota.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Smučarski skakalci o Primožu Rogliču
    02:59
    Iz 24UR: Smučarski skakalci o Primožu Rogliču
  • Peter Prevc o Primožu Rogliču
    00:27
    Peter Prevc o Primožu Rogliču
  • Anže Lanišek o Primožu Rogliču
    00:47
    Anže Lanišek o Primožu Rogliču
  • Robert Hrgota o svojem nekdanjem 'cimru' Primožu Rogliču
    01:31
    Robert Hrgota o svojem nekdanjem 'cimru' Primožu Rogliču

Ni skrivnost, da je bil kolesarski as Primož Roglič, ki je v nedeljo postal prvi Slovenec z zmago na italijanski pentlji, dolga leta smučarski skakalec. Še naprej je s skakalci tesno povezan, ti so zanj navijali tudi v odločilni sobotni etapi na Višarje, kjer je zlomil tekmece in odločil Giro. Že zgodba o tem, kako se je njegov nekdanji reprezentančni sotekmovalec Mitja Mežnar znašel ob pravem mestu na pravem času, ko se je Rogliču med vzponom snela veriga s kolesa in mu je pomagal nadaljevati dirko, je naravnost filmska. Ob Mežnarju je bil na delu poti, ki je bila sicer zaprta za navijače, še en nekdanji skakalec Matevž Šparovec. Tudi nekdanji sošolec Rogliča, zdajšnji selektor skakalne reprezentance Robert Hrgota je šel na Višarje v živo spodbujat svojega prijatelja. "Mislim, da je Primož dobil tisto željo, da je dobil svojo Planico, če je že kot skakalec ni mogel doživeti v taki meri, jo je tukaj na Višarjah definitivno. Kolesaril je v morju slovenskih zastav, ob vzpodbudi, jaz mislim, da je tu dobil dodatne vate od navijačev," je na novinarski konferenci skakalne vrste na kranjskem stadionu o obisku Gira povedal Hrgota.

Anže Lanišek
Anže Lanišek FOTO: Luka Kotnik

Kot je dodal, bomo Slovenci ta Rogličev dosežek znali ceniti šele čez nekaj let. "Primož je spet spisal neverjetno zgodbo, ki se je bomo morda zavedali šele čez več let. Da nekdo iz enega športa nato v tako kratek času uspe v športu, kot je kolesarstvo. Upam, da ne bomo vzeli tega v zakup, ampak bomo znali ceniti tak uspeh," je dodal selektor skakalcev, ki se je z nekdanjimi reprezentanti razporedil ob progi, nekje 500 do 600 metrov pred ciljem. "Ocenili smo, da je tam najbolj strmo, najtežji del vzpona. Malo smo se razporedili, da bi mu pomagali. Koliko je Primož kaj videl, dvomim, ker sem po njegovi vožnji in očeh videl, da je bil povsem v svojem svetu. In zato je tam, kjer je," se je navijanja spomnil Hrgota in dodal, da je Roglič vsem dal spet nek nov zagon.

Podobno kot po olimpijskih igrah v Tokiu 2020, kjer je bil Roglič zlat v kronometru, pa je skakalcem nato položil na srce, da februarja pa še od njih pričakuje enako. Peter Prevc si je Giro ogledal z družino, s katero so šli na dvodnevni izlet. Rogliča so v družbi znancev spodbujali preko velikih zaslonov v Trbižu, na Višarje se niso povzpeli. "Z dvema majhnima utrujenima otrokoma zgoraj čakati na gondolo do desetih zvečer? Tega tveganja nisem bil pripravljen sprejeti," je v smehu dejal kapetan slovenskih skakalcev Prevc in dodal, da je bila izkušnja res lepa, še sploh za starejšega sina Ludvika, ki je Rogličev goreč navijač.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Luka Kotnik

"Ludvik je tako in tako Roglič. Ima kapo, torbico, majico, nogavice ... Izlet je bil res odličen." Tudi najboljši slovenski smučarski skakalec v svetovnem pokalu Anže Lanišek si je ogledal sobotno etapo dirke po Italiji v živo. "Noro! Fenomenalno! Lepo je biti kdaj tudi na drugi strani, kot navijač," je dejal Lanišek in pojasnil, da se sicer skakalci niso odločili za skupen ogled etape, ampak so se na koncu na vrhu Višarij znašli vsi skupaj. "Nekateri so šli z gondolo, drugi smo šli pa peš. Moram reči, da še danes v nogah čutim posledice tistih klancev," je v smehu dodal Lanišek: "Lep dan, lep izlet, vsekakor priporočam!"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nopino
29. 05. 2023 19.10
+2
Če je na Kredarici (v kapelici) za enkratni obisk postavljen doprsni kip hrvaškega kontraverznega škofa Stepinca, bi lahko Slovenija z pristankom Italije postavila na Sv. Višarjih doprsni kip Rogliča.
mahar123
29. 05. 2023 17.42
-6
mal pretiravajo z vsem skupaj
Volja
29. 05. 2023 16.10
-2
Prevc je izpustil, da je Roglič DAL VSE OD SEBE in ne samo vztrajal. 😜
G. Papež
29. 05. 2023 13.35
+8
Zadnja poškodba - operacija, je Primožu celo koristila, ker je očitno čas porabil za "trening glave". Tako je videti.
Pa kaj
29. 05. 2023 16.12
+2
nekaj je Mitja Bračič govoril po temu...
Zanesenjak
29. 05. 2023 12.48
+18
Lepo je povedal: "Pokazal je, kaj je po vseh padcih potrebno narediti za uspeh".