Zimski športi

Skromen slovenski izkupiček na uvodu v novo biatlonsko sezono

Östersund, 27. 11. 2021 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Norvežan Sturla Holm Laegreid je zmagovalec uvodne moške tekme za svetovni pokal v biatlonu v Östersundu na Švedskem. Na posamični 20-kilometrski tekmi si je pritekel 59,2 sekunde prednosti pred rojakom Tarjeijem Boejem in 1:00,6 minute pred Francozom Simonom Desthieuxom, ki sta zgrešila po dve tarči. Slovenski izkupiček je bil skromen.

Sturla Holm Lagreid, na svetovnem prvenstvu februarja na Pokljuki dobitnik štirih zlatih kolajn, je z zmago ponovil lanski uvod v sezono, ko je dobil 20-kilometrsko premiero v Kontiolahtiju na Finskem.

Slovenski izkupiček je bil skromen. Jakov Fak je bil z dvema minutama pribitka 29., zaostal pa je kar 3:45 minute. Dvakrat je zgrešil tudi Miha Dovžan, ki je za zmagovalcem zaostal 4:15 minute in bil 37. Prav Dovžan je bil med tragičnimi junaki tekme, saj je zgrešil zadnja dva od skupno 20 strelov ter zapravil priložnost za uvrstitev med deseterico in s tem najboljšo uvrstitev v karieri.

Bolj skrb zbujajoč je podatek, da so slovenski biatlonci izgubljali v primerjavi z Laegreidom, ki ne sodi med najhitrejše norveške tekmovalce, tudi v zadnjem krogu. A že naslednji sprint bo verjetno natančneje pokazal, ali gre pri ekipi za slabšo pripravljenost ali je šlo le za enkratno odstopanje.

Najboljšemu slovenskemu biatloncu zadnjih let Jakovu Faku se uvod v olimpijsko sezono ni najbolje posrečil.
Najboljšemu slovenskemu biatloncu zadnjih let Jakovu Faku se uvod v olimpijsko sezono ni najbolje posrečil. FOTO: Damjan Žibert

Najboljši strelski izkupiček med Slovenci je imel Rok Tršan, ki je bil nenatančen enkrat, z zaostankom pet minut in pol pa je bil 58. Klemen Bauer je zgrešil štiri strele in bil 65., mladi Anton Vidmar pa je na premieri v svetovnem pokalu zgrešil trikrat in zasedel 82. mesto.

V mednarodni primerjavi prva tekma potrjuje lansko razmerje moči. Med osmerico so štirje Norvežani in dva Francoza. S strelsko ničlo je na četrtem mestu presenetil Kanadčan Scott Gow, njegov brat Christian je bil deseti. Sedmo mesto pa je osvojil Rus Edvard Latipov, ki je v končnici zgrešil prihod v cilj, zavil v naslednji krog, se nato vrnil in zapravil vsaj tri mesta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.