Zimski športi

Slivnik odločen: Cilj je medalja na OI, drugo ne pride v poštev

Ljubljana, 09. 05. 2021 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Znana je reprezentančna sestavljanka ekip, ki bodo v sezoni 2021/22, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre februarja v Pekingu, Slovenijo predstavljale na tekmovanjih v alpskem smučanju. Kot pravi vodja reprezentanc Janez Slivnik, je cilj olimpijska kolajna, drugo ne pride v poštev.

V zaključku minule sezone je nase večkrat opozorila Novogoričanka Ana Bucik.
V zaključku minule sezone je nase večkrat opozorila Novogoričanka Ana Bucik. FOTO: AP

V ženski ekipi za svetovni pokal so Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Andreja Slokar, Ilka Štuhec, v moški ekipi pa so Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, poškodovani Klemen Kosi in novinec Nejc Naraločnik. Čeprav ne izpolnjujeta pogojev, se bosta tekem lahko udeleževali tudi Maruša Ferk in Neja Dvornik.

"Imeli bomo eno žensko ekipo svetovnega pokala, to je bil naš glavni cilj, saj smo le tako lahko močni, po strokovni plati in po kakovosti tekmovalk," je reprezentančni mozaik na novinarski konferenci minuli četrtek predstavil Janez Slivnik.

"V tehnični ekipi je glavni trener Sergej Poljšak, ki bo zadolžen za Ano Bucik in Tino Robnik, potem sta tu trener Livio Magoni, ki bo zadolžen za Meto Hrovat, ter trener Boštjan Božič, ki bo zadolžen za Andrejo Slokar," je nadaljeval.

"To seveda ne pomeni, da ne bo izmenjave informacij in skupnega dela. V bistvu so vsi skupaj in mislim, da je ta trenerska postava ena najmočnejših na svetu. Glede na to, da so tri punce v prvi jakostni skupini in da je imela Robnikova težave, so cilji ekipe biti še boljši. Zame je prvi cilj, da startamo v sezono z nadgradnjo kondicije in da se sanirajo mikropoškodbe, da se lahko začne z osnovnimi stvarmi," dodaja Slivnik.

"Računamo na to, da bomo lahko šli v Argentino na zimski sneg, da se najdejo prave nastavitve in da pridemo na prvo tekmo maksimalno pripravljeni. Do vrhunca sezone želimo priti z najvišjo možno samozavestjo in najboljšo popotnico, da se lahko potem borimo za medalje," je napovedal.

Pri moških brez kadrovskih sprememb
"Situacija v moški ekipi za tehnične discipline je praktično enaka kot lani, glavni trener je Klemen Bergant. Ta ekipa je že nekaj časa skupaj, deluje kot namazan stroj. Pred njimi je vrhunec sodelovanja, druge olimpijske igre. Točno vedo, kaj morajo narediti, fanta (Žan Kranjec, Štefan Hadalin; op. STA) sta profesionalca od jutra do večera in dala bosta svoj maksimum," je razmere predstavil Slivnik.

"Na zadnjem treningu v Banskem sta dobila odgovore, kar se tiče opreme. Bistveno je ostati brez poškodb, cilj pa je podoben kot pri puncah. V slalomu je Štefan blizu prve jakostne skupine, čim prej želi narediti ta preboj. Žanov cilj je, da ostane v veleslalomski sedmerici oziroma da pride čim večkrat na stopničke. Cilj je seveda tudi medalja na OI, drugo ne pride v poštev," je cilje predstavil vodja reprezentanc.

"Trenerska ekipa pri moških za hitre discipline ostaja enaka, glavni trener je Grega Koštomaj. Zraven je nov tekmovalec, Nejc Naraločnik, ki je več ali manj usmerjen v hitre discipline. Njegov primarni cilj bo nastopanje v evropskem pokalu. Kar se tiče Klemena Kosija, je največji cilj uspešna rehabilitacija."

Martin Čater po zmagi v Val d'Iseru.
Martin Čater po zmagi v Val d'Iseru. FOTO: AP

Čater se bo bolj posvetil veleslalomu
Čater je minulo sezono svetovnega pokala odprl z zmago na uvodnem smuku v Val d'Iseru, svojo prvo v svetovnem pokalu. "A vse ni šlo po načrtih, tako da smo se odločili, da moramo narediti nekaj drugače. Več poudarka bomo dali treningu veleslaloma, namesto v Čile bomo ekipo peljali v Ushuaio, kar je bila tudi praksa italijanske in avstrijske ekipe."

Kot je še dejal, bodo pred uvodnimi tekmami svetovnega pokala v hitrih disciplinah v Ameriki namesto treningov v Nakiski opravili treninge v Copper Mountainu, kjer se pripravljajo vse najboljše ekipe. "Cilji ekipe ne morejo biti nizki, saj so fantje že kaj pokazali, niso novinci. Prvi cilj je izboljšati startne pozicije, priti med trideset, potem ostati zdravi, na olimpijskih igrah pa je cilj ena uvrstitev med šest in dve med petnajst. Na koncu sezone svetovnega pokala je cilj imeti dva tekmovalca med petnajst in enega med dvajset v smuku in dva med dvajset v superveleslalomu."

Štuhčeva z novim serviserjem
Pri Ilki Štuhec ekipa ostaja praktično nespremenjena, razen serviserja. Aleša Sopotnika, ki se je preselil nazaj k ameriški ženski reprezentanci za hitre discipline, je zamenjal Švicar Sepp Lauber. Njegov rojak Stefan Abplanalp ostaja glavni trener, Darja Črnko pa vodja ekipe.

"Cilji so jasni, kot dvakratna svetovna prvakinja jasno ni zadovoljna z dvajsetim mestom. Cilj je, da v smuku pride nazaj med prvo sedmerico, v superveleslalomu pa med petnajst. Glede na to, da olimpijske kolajne še nima, zagotovo cilja tudi na to," je cilje Štuhčeve predstavil Slivnik.

Načrt poletnih snežnih priprav bo odvisen od epidemioloških razmer ter razmer na ledenikih. Lani so priprave na južni polobli odpadle zaradi pandemije covida-19. Smučarji in smučarke pa so zaradi omejitev, povezanih s čezatlantskimi potovanji, najboljše razmere za vadbo iskali na evropskih ledenikih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neprilagodljiv
09. 05. 2021 15.26
+1
Slivnik zbudi se zunaj je sonce. haha
NDM
09. 05. 2021 13.42
Ce bo kaka viska pole ja... Drugace... Se najvec moznosti ima Slokarjeva.....
Walter Pravicek
09. 05. 2021 12.38
-1
TO SO ŽELJE,DRUGO BO REALNOST.NE DELAJ NAM SKOMIN,ČE ŠE NI OLIMPIJADE,NITI STARTA DISCIPLINE V KATERI BI NAJ DOBIL TEKMOVALEC SLOVENIJE MEDALJO!IN,ČE BI TO VSE ŽE BILO ŠE TEKMA NI KONČANA!SPONZORJI NAVALITE,Z DONACIJAMI DENARČKOV ,MEDALJE BODO KAR V ŠUHOVI ŠKATLI!