Zimski športi

Slivnik na zahtevnem veleslalomu 13., paraolimpijski prvak Pedersen

Peking, 10. 03. 2022 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
2

Slovenski smučar Jernej Slivnik je opravil prvi nastop na letošnjih paraolimpijskih igrah v Pekingu. V veleslalomu je dosegel 13. mesto, paraolimpijski prvak v njegovi kategoriji sedečih smučarjev je postal Norvežan Jesper Pedersen.

Jernej Slivnik na odprtu paraolimpijskih iger v Pekingu
Jernej Slivnik na odprtu paraolimpijskih iger v Pekingu FOTO: AP

Slovenski smučar Jernej Slivnik je opravil prvi nastop na letošnjih paraolimpijskih igrah v Pekingu. Danes je v veleslalomu dosegel 13. mesto, paraolimpijski prvak v njegovi kategoriji sedečih smučarjev je postal Norvežan Jesper Pedersen.  Že po prvi vožnji je bil v tej kategoriji vodilni Pedersen pred Nizozemcem Jeroenom Kampschreurjem in Italijanom Renejem de Silvestrom. Slivnik je imel osmo izhodišče. V drugi vožnji, ko so sedeči smučarji nastopili v že zelo slabih snežnih in vremenskih razmerah kot zadnji (pred njimi so bili na vrsti slepi in slabovidni ter stoječi tekmovalci), je nato imel precej težav in enkrat tudi zdrsnil, tako da je izgubil veliko časa. Na koncu je bilo dovolj za 13. mesto.

"V prvi vožnji sem se zelo dobro počutil, v drugi sem želel iti še višje, zato sem šel še bolj 'na gas'. Žal sem naredil napako, a vseeno je bilo to dovolj za 13. mesto, kar je nekako lep začetek, prvi rezultat v veleslalomu na igrah. Želel sem si višje, a tu je še slalom," je prvi letošnji paraolimpijski nastop ocenil Slivnik. "Vreme bo vsak dan slabše, vse bolj bo toplo. Bomo videli, kako bo zdržal sneg. Zna biti kar težko, upam, da mi bo šlo tako, kot si želim," pa je o pričakovanjih pred drugo tekmo na igrah dejal mladi Hrušičan.

V boju za vrh je v drugi vožnji nato odlično odpeljal De Silvestro in si s prevzemom vodstva že zagotovil medaljo. Nato pa je Kampschreur naredil napako in zdrsnil ter ostal brez medalje, vodilni po polovici Pedersen pa je upravičil status favorita in z veliko prednostjo osvojil zlato medaljo, že tretjo na teh igrah. Bron pa je pripadel domačinu Ziluju Liangu.

"Jernej je prvo vožnjo opravil po pričakovanjih, mogoče je vozil nekoliko zadržano. Videl je, da se da še stopnjevati. Poskusil je, žal se je zgodil zdrs in velika izguba časa. Ve, da je sposoben več, verjamem, da bo lahko v prihodnosti še višje," pa je prvi paraolimpijski nastop Slivnika ocenil trener Roman Podlipnik.

"Razmere so bile enake za vse, je spomladansko vreme, toplo, 10 stopinj na startu in temu primerna je bila tudi proga, ki pa je bila na splošno zelo dobra," je tekmo v spomladanskih razmerah ocenil Podlipnik. Vse udeležence smučarskih tekmovanj na igrah te dni sicer precej ovirajo zelo spremenjene vremenske razmere v primerjavi s tistimi na olimpijskih igrah. Močno se je otoplilo, temperature dosegajo tudi 10 stopinj Celzija, tako da je bila snežna podlaga na tekmovališču danes v drugi vožnji že zelo uničena in mehka, vožnje pa zato še bolj zahtevne.

Edini slovenski paraolimpijec na zimski izvedbi največjega tekmovanja za športnike invalide bo v Pekingu nastopil še na eni tekmi v tehničnih disciplinah, slalomu. To tekmo so sicer zaradi slabega vremena prestavili za en dan in bo zdaj po novem na sporedu 13. marca, zadnji dan iger. Kot so še pojasnili v Slivnikovi ekipi, bo slovenski smučar v petek opravil še en trening, v soboto bo na vrsti počitek, v nedeljo pa tekma, za katero upajo, da bodo temperature vendarle nekoliko nižje oziroma da bo podlaga vsaj malo pomrznila.

Čeprav ima Slivnik šele 21 let, je že nastopil tudi na prejšnjih igrah leta 2018 v Južni Koreji, a takrat veleslaloma ni končal. To sezono pa je januarja na svetovnem prvenstvu dosegel vidni uvrstitvi, četrto in sedmo mesto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
10. 03. 2022 15.25
+1
Gledal,ni šlo,a vsak dan ni nedelja.-Bo bolje naslednjič.
periot22
10. 03. 2022 14.31
+1