Zimski športi

Slovenske skakalke na domači tekmi po najvišja mesta

Ljubno ob Savinji, 20. 01. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
1

V soboto in nedeljo bosta na Ljubnem ob Savinji na vrsti ženski tekmi za svetovni pokal. Gre za tekmi, ki za slovenski tabor vsakoletno predstavljata vrhunec sezone. Nič drugače ni letos, ko se ob izteku skakalnice ne bo zbralo običajnih več kot 10.000 gledalcev, ki jih slovenski skakalni praznik po navadi privabi pod Rajhovko.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Nike Križnar pred tekmami na Ljubnem
    03:19
    Novinarska konferenca Nike Križnar pred tekmami na Ljubnem
  • Novinarska konferenca trenerja skakalk Zorana Zupančiča pred tekmami na Ljubnem
    04:35
    Novinarska konferenca trenerja skakalk Zorana Zupančiča pred tekmami na Ljubnem
  • Župan Franjo Naraločnik se veseli letošnjih tekem svetovnega pokala na Ljubnem
    01:24
    Župan Franjo Naraločnik se veseli letošnjih tekem svetovnega pokala na Ljubnem

 

"Vsake tekme smo veseli, žal pa je tako, da je teh letos manj," je na novinarski konferenci pred koncem tedna dejal glavni trener Zoran Zupančič. "Nekateri organizatorji so se sicer odločili, da v program stisnejo še dodatno tekmo. To sta storila avstrijski Hinzenbach in romunski Rasnov. S tem deloma krpamo luknjo, ki se je zgodila zaradi odpadlih tekem. Ljubno je za nas zelo pomembno, letos imamo na koledarju še svetovno prvenstvo v Oberstdorfu, z dodatnim kompletom kolajn s tekmo na veliki skakalnici. Pripravljeni smo zelo dobro in upam, da bomo to ohranili skozi celotno sezono ter da bomo s čim več tekmovalkami ciljali na kolajno," je dodal.

Na Ljubnem bo tekmovalo 12 Slovenk, največ doslej. Iz reprezentance A bodo nastopile Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Katra Komar in Jerneja Brecl. Prvič pa bo na voljo tudi celoten nacionalni paket s šestimi skakalkami: Maja Vtič, Pia Mazi, Jerneja Repinc Zupančič, Katja Markuta, Nika Vetrih in Lara Logar. V petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto pa bo ekipna tekma, ki jo bodo na Ljubnem izpeljali tretjič. Prvi dve ekipni preizkušnji sta v letih 2019 in 2020 pripadli Nemčiji oziroma Avstriji, slovenska četverica je bila v obeh primerih druga.

V nedeljo bo ob isti uri na sporedu še posamična tekma, zmago pa bo branila Norvežanka Maren Lundby, ki je s štirimi posamičnimi zmagami druga najuspešnejša skakalka na slovenskem prizorišču. Eno zmago več ima Japonka Sara Takanaši, rekorderka po številu zmag, saj jih ima kar 57. Slovenska ekipa, katere prvo ime je po odličnem začetku sezone Nika Križnar, meri na najvišja mesta. 

Križnarjeva (na fotografiji) je v tej sezoni pokazala, da sodi v sam svetovni vrh.
Križnarjeva (na fotografiji) je v tej sezoni pokazala, da sodi v sam svetovni vrh. FOTO: AP

Križnar: Vedno si zastavljam visoke cilje
"Glede na potek treningov so pričakovanja visoka, punce so dobro pripravljene. Tudi na zadnjih tekmah je bila ekipa na visoki ravni. Tudi na zadnjih dveh tekmah na Ljubnem smo posegli po stopničkah, obakrat z ekipo in dvakrat tudi posamično s tretjim mestom, zato letos celo s kakšno tekmovalko več ciljamo na stopničke. Zelo konstantno na visoki ravni skačejo tri punce, Nika Križnar, Ema Klinec in Urša Bogataj," je dodal Zupančič.

Križnarjeva, ki je na edini dosedanji tekmi v svetovnem pokalu v Ramsauu končala na drugem mestu, se v zadnjih tednih spopada z nekaj poškodbami. Na treningu v telovadnici si je zvila gleženj, nekaj je tudi bolečin v hrbtu. A kot pravi Zupančič, je Križnarjeva kot "tank, ki gre v tem smislu prek vsega".

"Imam visoka pričakovanja. Vedno si zastavljam visoke cilje. Upam, da jih bom dosegla že na teh tekmah. Grem na polno, skušala bom odpraviti težave pri doskoku, ki sem jih imela na zadnji tekmi. Menim, da je to dosegljivo," je dejala 20-letnica, ki je bila z ekipo na Ljubnem dvakrat druga, na posamični tekmi pa lani tretja.

Edina slaba točka je, da tokrat skakalk v izteku ne bodo spremljali navijači. 

"Zelo nenavadno bo, to bomo vse kar malo pogrešale. Ljubno je bilo vedno znano po tem, da se je tukaj od vseh prizorišč zbralo daleč največ ljudi. Vedno mi je pričaralo nasmeh na obraz, ko sem jih slišala in videla v izteku. Vseeno vem, da bodo naše skoke spremljali prek televizijskih zaslonov in družbenih omrežij," je še dejala Križnarjeva.

Emi Klinec (na fotografiji) je začetek sezone pokvarila okužba z novim koronavirusom.
Emi Klinec (na fotografiji) je začetek sezone pokvarila okužba z novim koronavirusom. FOTO: Damjan Žibert

Klinec: Pozitiven test spremenil načrte
Najboljše skakalke so imele zadnji teden priložnost trenirati pod Rajhovko. Tudi Ema Klinec, ki je pred svojo prvo tekmo svetovnega pokala zadovoljna s prikazanim, potem ko je v Ramsauu zaradi pozitivnega testa na koronavirus manjkala.

"Pozitiven test mi je spremenil načrte za začetek sezone. Vseeno smo bili na to pripravljeni, vedeli smo, da se to lahko zgodi. Malo me je rešil študij, da sem si glavo zaposlila z drugimi stvarmi. Vaje sem delala doma, nazaj pa sem prišla še malce bolj spočita," je pripomnila 22-letnica.

"Skakalnica je super pripravljena. Veseli nas, ker smo lahko skakali na njej. Skoki so na dobri ravni. Ravno pred kratkim sem se s trenerjem pogovarjala, da v karieri še nikoli nisem delala tako konstantnih skokov. A to je le stopnička do tega, da lahko potem kaj dodaš na tekmi," je še dejala Klinčeva, ki na Ljubnem še čaka na prve stopničke.

Bogataj: Poškodba ni razlog, da ne bi imela visokih ciljev
Tretja skakalka, ki jo je Zupančič izpostavil, je Urša Bogataj. Vrača se po strgani križni vezi, zaradi česar je izpustila tako rekoč celotno lansko zimo. 

"To je bilo zame čisto nekaj novega, do lanskega leta sem imela pri poškodbah precej sreče. Lani žal ni bilo tako. Rehabilitacija je bila dolga, značilna za tovrstne poškodbe. Veliko ur je bilo treba posvetiti temu," je sprva dejala Bogatajeva, ki je bila v Ramsauu četrta.

"Ko sem prišla nazaj, sem bila vesela, ker se mi je uspelo dobro vrniti. Želim si, da bi ta nivo obdržala. Poškodba ni razlog, da ne bi imela visokih ciljev. Pri tem sem se naučila, da moram iti čez to in dati vse od sebe, četudi imam še težave s kolenom," je priznala Bogatajeva, ki je ena od štirih Slovenk, ki so doslej prišle do posamičnih stopničk na Ljubnem.

Bogatajevi je to s tretjim mestom uspelo leta 2019, lani je bila tretja Nika Križnar, v letu 2016 pa je na obeh posamičnih tekmah na odru za zmagovalke stala Maja Vtič s prvim in drugim mestom, istega leta pa je bila tretja še Špela Rogelj.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
20. 01. 2021 19.28
+2
Naše punce so precej bolj konstantne kot fantje. Križnar, Klinec in Bogataj so res močna orožja. Ko pride še tamala Prevc v svetovni pokal, bo veselica😁 Srečno orlice, škoda ker ne moremo navijati na Ljubnem