Zimski športi

'Vedeli so, da so sposobni zmage in to jih je držalo pokonci'

Tauplitz, 29. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski smučarski skakalci so še naprej svetovni prvaki v poletih. Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so namreč v Kulmu ubranili zlato medaljo iz Vikersunda 2022 in dokazali, da so najboljši letalci na svetu. Ekipna tekma je po besedah slovenskega selektorja Roberta Hrgote popravila nekoliko grenak priokus po tretjem mestu Zajca na sobotni posamični tekmi v spremenljivih vremenskih razmerah.

Več videovsebin
  • Peter Prevc po "zlatem" povratku v domovino
    05:49
    Peter Prevc po "zlatem" povratku v domovino
  • Lovro Kos o ekipni zlati medalji
    02:28
    Lovro Kos o ekipni zlati medalji
  • Domen Prevc po zlati medalji na ekipni tekmi svetovnega prvenstva
    04:34
    Domen Prevc po zlati medalji na ekipni tekmi svetovnega prvenstva
  • Bronasti in zlati Timi Zajc po povratku v domovino
    03:54
    Bronasti in zlati Timi Zajc po povratku v domovino

Slovenija ima četrto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih v poletih. Čeprav so v slovenskem taboru že v soboto po tiho pričakovali zlato medaljo Timija Zajca, ki je po petkovih dveh serijah vodil z veliko prednostjo, je v tretji, ki se je na koncu izkazala za zadnjo, v zelo zahtevnih razmerah, zaostal za Stefanom Kraftom in Andreasom Wellingerjem.

Kljub temu se je Zajc skupaj z reprezentančnimi kolegi Lovrom Kosom, Petrom Prevcem, Domnom Prevcem hitro zbral in osredotočil na nedeljsko ekipno tekmo. "Mislim, da so se fantje takoj po odhodu s skakalnice in ob prihodu v hotel že umirili, že pripravili na naslednji dan. K sreči je ritem tako hiter, da si primoran hitro pozabiti in lahko se v bistvu na naslednjo tekmo pripraviš že takoj," je stanje po sobotni tekmi komentiral slovenski selektor Robert Hrgota in dodal: "Vedeli so, da so sposobni zmage in to jih je potem tudi držalo pokonci."

Robert Hrgota
Robert Hrgota FOTO: Luka Kotnik

Kvartet slovenskih skakalcev na ekipni tekmi nato ni dovolil presenečenja in po dveh serijah so orli prepričljivo ugnali Avstrijce in Nemce, čeprav jo je v drugi seriji znova malo zagodlo vreme.

"Po prvi seriji je bilo videti vse tekoče, mogoče je bila druga malo za popestritev za gledalce ... Domnova skupina je bila tista točka preloma, kjer so se podelile medalje in po Domnovemu skoku smo si nekako vsi oddahnili in res sem vesel, da je bistvu fantom uspelo obraniti naslov, kar se ne zgodi velikokrat," je po uspehu poudaril Hrgota, ki je postal prvi slovenski trener, ki mu je z ekipo uspelo obraniti naslov svetovnih prvakov v poletih.

24-leni Domen Prevc je bil tako kot pred dvema letoma v Vikersundu eden izmed junakov in je za Slovenijo skakal kot tretji. Še posebej se je izkazal v drugi seriji, ko je imela njegova skupina najtežje razmerje, sam pa je dosegel enega najdaljših skokov v skupini.

"Sprva nisem bil prepričan, da mi je uspel res dober skok, ko sem pa videl posnetek in ko sta me Lovro in Peter potolažila, sem videl, da sem naredil svoje in dodal kanček k mozaiku," je povedal po tekmi in ob tem tudi pohvalil svojega starejšega brata: "Peter me je pozitivno presenetil, res je šel prek sebe sploh po včerajšnjem dnevu, v Lovra sem zaupal, Timi pa je rutiniran na letalnicah."

Domen Prevc v družbi Lovra Kosa in Petra Prevca
Domen Prevc v družbi Lovra Kosa in Petra Prevca FOTO: AP

"Ja nič, svetovno prvenstvo, zmaga, odličen rezultat, več nam ni treba govoriti," je bil po novem naslovu svetovnega prvaka redkobeseden najstarejši izmed bratov Prevc, ki je ob tem tudi pohvalil reprezentančne kolege: "Nastopi od ostalih treh so bili zelo zanimivi, bilo je napeto do konca in zadovoljen sem, da so zdržali pritisk." Peter je že leta 2016 v Kulmu postal svetovni prvak v posamični konkurenci, a se na to ni oziral: "V bistvu nisem podoživljal Kulma od let prej, na razglasitvi sem bil prisoten v tem trenutku in sem ga poskusil zaužiti."

Zanj je to sicer že četrta medalja na svetovnih prvenstvih v poletih in tretja ekipna. Poleg dveh zlatih iz Kulma ima še zlato iz Vikersunda 2022 in srebrno iz Oberstdorfa 2018.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: AP

Četrto medaljo na SP v poletih si je okoli vratu nadel tudi Zajc, ki je tako dve osvojil v Vikersundu in dve v Kulmu.

"Nista pomembna moja dva skoka, pomembno je, da smo vsi štirje fantje dali svoj maksimum od sebe in imamo vsi štirje medaljo," je bil po novem uspehu skromen trenutno najboljši slovenski letalec. "Prva serija je bila zelo lepa, vsi smo pokazali, da zelo dobro letimo in si zaslužimo zlato medaljo. In tudi druga serija, ko so začele razmere biti težke, smo zdržali in mislim, da smo si vsi štirje danes zaslužili zmago," je še dodal.

Timi Zajc se iz Kulma vrača z zlato in bronasto medaljo
Timi Zajc se iz Kulma vrača z zlato in bronasto medaljo FOTO: AP

Prvo medaljo na SP v poletih pa si je prislužil Lovro Kos, ki je odlično nadomestil poškodovanega Anžeta Laniška, ki si je le nekaj dni pred prvenstvom na treningu v Planici poškodoval koleno in bo posledično moral izpustiti večino tekmovanj do konca sezone.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Dude
29. 01. 2024 14.57
-4
Še dobro, da je Domen priskakal takšno prednost. Če bi imel Zajc okoli 20 točk, bi se že tresel :-)
Bigbadjohn
29. 01. 2024 14.25
-5
A kakšne normalne slike Petra nimate na lagerju? Ta ni niti najmanj duhovita in primerna...
mmblackbird
29. 01. 2024 16.48
petka5
29. 01. 2024 12.23
+1
Bravoooo fantje!
PomisliNaSonce
29. 01. 2024 11.05
-1
Tudi v soboto bi zmagali...če nebi bil hudič na delu
Nežna dušca
29. 01. 2024 11.59
+2
Ne hudič, ampak Jelko Gros. On je bil tehnični delegat.
Komentator aligator
29. 01. 2024 10.50
+2
Trije Prevci zlati v istem dnevu.To že bilo kdaj?
Menes
29. 01. 2024 09.45
+7
James Bond in tovariš Tito
29. 01. 2024 09.41
+7
..vsaka čast skakalcem in skakalkam..to je vse kar imamo na dilah....v ženskem skijanju nas že BIH prehiteva lepo po desni....
weber1
29. 01. 2024 10.05
+4
Skijanju.. Je to sedaj že slovenska beseda..?
James Bond in tovariš Tito
29. 01. 2024 10.13
-6
The Dude
29. 01. 2024 14.58
Tudi vsaka čast ni ravno slovenska beseda.
DirtySanchez
29. 01. 2024 08.40
+19
Bravo naši orli, čestitke, glavno da ste pokorili jodlarje.