Zimski športi

Slovenski smukači obljubljajo: 'V Val Gardeni konec točkovnega posta'

Ljubljana, 10. 12. 2018 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po severnoameriški turneji se je karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev preselila v Evropo, kjer se bodo ob koncu tedna tekmovanja v hitrih disciplinah nadaljevala s superveleslalom in smukom v Val Gardeni. Smukaška proga Saslong predstavlja uganko za Slovence, ki na zadnjih štirih smukih niso osvojili niti ene točke.

Edini Slovenec z uvrstitvijo na zmagovalni oder na smukih v Val Gardeni je tekmovalno že upokojeni Rok Perko, ki je bil decembra 2012 drugi. Perko je tudi zadnji Slovenec, ki je na smukih v Val Gardeni osvojil točke z 28. mestom 21. decembra 2013. Na smukih v letih 2014, 2015, 2016 in 2017 Slovencev ni bilo med dobitniki smukaških točk.

Najvišji slovenski superveleslalomski izid v Val Gardeni ostaja v lasti Aleša Gorze z 12. mestom leta 2009. Pred tem je bil Andrej Jerman leta 2007 na smuku na progi Saslong sedmi. Medtem ko slovenski točkovni smukaški post v Val Gardeni traja že vse od leta 2013, pa je drugače na superveleslalomih. Lani je navdušil Boštjan Kline s 13. mestom, Martin Čater je bil 30., niti Klemen Kosi ni bil daleč na 36. mestu. Pred dvema letoma je bil Kline 15., Čater 21., Kosi pa 36.

Od leve proti desni stojijo: Martin Čater, Peter Pen (trener moške reprezentance v hitrih disciplinah) in Klemen Kosi.
Od leve proti desni stojijo: Martin Čater, Peter Pen (trener moške reprezentance v hitrih disciplinah) in Klemen Kosi. FOTO: David Stropnik

V slovenskem smukaškem taboru pričakujejo, da bo tokratni postanek v Dolomitih vseeno drugačen in da bodo Slovenci znova med najhitrejšimi. Ne gre za prazne obljube. Podlaga za smele načrte so dosežki v ameriškem Beaver Creeku, kjer je eksplodiral Klemen Kosi s 15. mestom na sicer precej skrajšanem smuku in z devetim mestom na superveleslalomu, s čimer je postavil najboljši dosežek v karieri v tej disciplini v svetovnem pokalu. Petnajsto mesto je njegov drugi najboljši rezultat na smukaških tekmah svetovnega pokala.

"Iz Severne Amerike sem odnesel kar nekaj uspehov nad lastnimi pričakovanji. Na podoben način se bom skušal lotiti tudi tekem v Evropi, brez posebnih pričakovanj, kajti še vedno ne sodim v ožji krog favoritov. Ostajam na realnih tleh, osredotočil se bom na svoje vožnje, ki jih bom skušal približati tistim v Ameriki oziroma tistim vožnjam, ki so mi prinesle uspeh," se je na prihodnjo, novo preizkušnjo v Val Gardeni, ozrl Kosi.

Dobra odseka sta imela tudi Boštjan Kline in Martin Čater, ki upa, da bo na evropskem snegu smučanje s treningov prenesel tudi na tekme. "Jezen? Ja, takrat sem bil kar pošteno jezen, razočaran, zdaj se je to malo umirilo. Zdaj si želim le to, da bi bila že na naslednji tekmi glava na pravem mestu in da se mi ne bi več dogajale takšne nepotrebne napake, kot so se mi v Lake Louisu in Beaver Creeku," pa je pred klasičnimi evropskimi prizorišči dejal Čater, ki so ga desetinke ločile od trideseterice.

Zmagovalec smuka v Kvitfjellu Kline po menjavi opreme še ni našel pravih občutkov, nekaj preglavic ima z nastavitvijo čevlja. Po koncu severnoameriške turneje je skupaj z Miho Hrobatom ostal še na tekmah nižje ravni, na katerih popravlja slabo smukaško izhodišče. "S prehodom na evropski sneg pričakujem, da bodo naši fantje pokazali tisto kvaliteto, ki jo imajo. Vedno je nekaj vprašajev okrog teh severnoameriških tekem, slovenski smučarji praviloma tam niso dobro smučali, z nekaj izjemami. Treba bo res biti pozoren na vse, se dobro pripraviti, tiste končne izvedbe so najbolj pomembne, napake, dve, tri desetinke in si takoj štirideseti ali pa dvajseti, kar ni rezultat, ki bi si ga mi želeli, kaj šele javnost," pravi glavni trener Peter Pen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poserjemsenavas
11. 12. 2018 07.22
+1
kakšno razmetavanje denarja, sramota