Zimski športi

Slovenskim biatloncem peto mesto, zlati odličji Francozom in Norvežankam

Anterselva, 22. 02. 2020 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski biatlonci Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan so na štafetni tekmi na svetovnem prvenstvu v italijanski Anterselvi osvojili visoko peto mesto. Zmagali so Francozi pred Norvežani in Nemci, Slovenija pa je tesno izgubila dvoboj z Rusijo za četrto mesto na svetu. Pri ženskah so si zlate kolajne okoli vratu nadele Norvežanke s prvo junakinjo letošnjega prvenstva Marte Olsbu Roeiseland.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

Levji delež za visoko slovensko uvrstitev sta opravila Jakov Fak, ki je ekipo z enajstega pripeljal na peto mesto, in Klemen Bauer, ki je poskrbel, da je bila Slovenija ob zadnji menjavi še mesto višje. Tršan je s strelsko ničlo ekipo držal na četrtem mestu vse do zadnjega streljanja, v zadnjem krogu pa ga je najboljši ruski biatlonec Aleksander Loginov ujel. V končnici je Rok Tršan še enkrat poskušal z napadom, že prehitel Rusa, a mu ni uspelo, da bi si priboril notranjo pozicijo pred sklepnima desnima zavojema, kar je Loginov izkoristil za zmago v medsebojnem obračunu.

"Lahko rečem le odlično," je tekmo ocenil glavni trener reprezentance Uroš Velepec. "V teh težkih razmerah so fantje pokazali nastop, ki je blizu optimalnemu. Škoda, da je Miha že na prvem vzponu zlomil palico in tam porabil precej energije, da je držal stik z najboljšimi in bil zato na prvem streljanju morda malo manj zbran. Če bi bil še malo bližje, bi Jakovu še olajšal delo. Rok pa je bil v prvih dveh krogih malo preveč zadržan, tudi v finišu bi enostavno moral stopiti pred Loginova in si priboriti notranjo pozicijo, saj je bil pred njim. A res je, da je v trenutku, ko se Slovenija z Rusijo enakovredno bori za četrto mesto, to za nas enostavno presežek," je dodal.

'Jakov je danes deloval perfektno'
Po tem, ko je moral že v prvi predaji v kazenski krog Norvežan Vetle Sjastaad Christiansen, so bili vse do zadnjega streljanja skupaj v vodstvu Francozi in Nemci. Ko pa je moral Benedikt Doll po zadnjem streljanju v kazenski krog, ga je ujel in prehitel Johannes Thingnes Boe in branilcem naslova zagotovil srebro. V ospredju je Quentin Fillon Maillet Franciji zanesljivo priboril naslov. Za Francijo so nastopili še Emilien Jacquelin, Martin Fourcade in Simon Desthieux. V nedeljo bosta v Anterselvi na sporedu še obe tekmi s skupinskim startom, slovenske barve pa bo branil le Fak.

"Jakov je danes (v soboto, op. a.) deloval perfektno. Dokazal je, da je v smučini enakovreden najhitrejšim in zanesljivo je pokazal najboljši tek na svetovnem prvenstvu, kar je vsekakor razlog za optimizem," je pogovor za STA zaključil Velepec.

Zlato v ženski konkurenci na Norveško, Slovenke po dobrem uvodu zaostale za krog
Zlata so se na ženski preizkušnji veselile Norvežanke pred Nemkami in Ukrajinkami, Slovenke pa so po dobrem uvodu zaostale za krog in zasedle 19. mesto. Junakinja svetovnega prvenstva v Dolomitih je nedvomno Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je bila v soboto zlata še z žensko štafeto, pred tem pa že z mešano štafeto, v mešanih parih in v sprintu, bronasti kolajni pa je osvojila tudi v preostalih posamičnih preizkušnjah ‒ zasledovanju in na posamični tekmi na 15 km.

Ob Roeiselandovi so za Norveško nastopile še Synnoeve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold in Tiril Eckhoff in imele kljub kazenskemu krogu v cilju deset sekund prednosti pred Nemkami in 18 pred nekdanjimi varovankami Uroša Velepca, Ukrajinkami. Po treh menjavah so prepričljivo vodile Poljakinje, ki pa v zadnji niso zdržale visokega ritma in padle na sedmo mesto. Še po zadnjem streljanju pa se je obetal drugačen razplet, saj so za Norvežankami strelišče zapustile Ukrajinke, Čehinje, Nemke in Poljakinje. Slednje so kmalu izpadle iz boja za kolajne, nekdanja smučarska tekačica Denise Herrmann pa je potrdila svojo premoč v smučini in Nemčiji priborila srebro. Do zadnjega streljanja so bile v igri za kolajno tudi Švedinje, a je morala njihova prva zvezdnica Hana Oeberg v kazenski krog.

Andreja Mali: Pogumno v nadaljevanje sezone
Za Slovenijo se je tekma začela tako rekoč sanjsko, saj je bila mlada Nika Vindišar po dveh streljanjih celo tretja. Do menjave je nato padla na 12. mesto. Lea Einfalt je zdrsnila na 16., ko pa je morala Nina Zadravec po drugem streljanju trikrat v kazenski krog, je Slovenija močno zaostala. Ko je morala v kazenski krog še Polona Klemenčič, je Slovenija zaostala za krog.

"Začeli smo res dobro. Nika je bila hitra tudi v prvih dveh krogih v smučini. Lea je naredila nekako v skladu s pričakovanji, ko pa je morala Nina trikrat v kazenski krog, je bilo tekme konec. Poloni je ostalo le še, da beži pred prvimi, da je ne ujamejo, in to se danes ni izšlo," je tekmo videla trenerka Andreja Mali.

O nastopih slovenskih deklet na SP pa je dodala: "Lahko smo zadovoljni in gremo pogumno v nadaljevanje sezone. Dosegli smo najboljše uvrstitve letos. Lea Einfalt je bila dvakrat med dobitnicami točk, Nika je bila visoko s 46. mestom v sprintu, uspešno je nastopila tudi danes. Morda je manjkal še kakšen dosežek Polone, ki pa je bila tik pred SP bolna, zato na koncu v Anterselvi tega niti nismo več pričakovali."

Izidi SP v biatlonu:

- ženske, 4 x 6 km:
1. Norveška 1:07:05,5 sekunde (1+9) (Synnoeve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Roeiseland)
2. Nemčija + 9,7 (0+9) (Karolin Horchler, Vanessa Hinz, Franziska Preuss, Denise Herrmann)
3. Ukrajina 18,4 (0+8) (Anastazija Merkušina, Julija Džima, Vita Semerenko, Olena Pidhrušna)
4. Češka 31,1 (0+10)
5. Švedska 44,9 (1+11)
6. Švica 47,1 (0+11)
7. Poljska 50,3 (0+6)
8. Rusija 1:02,6 (1+11)
9. Kanada 2:13,7 (2+13)
10. Italija 2:29,4 (3+12)
...
19. Slovenija krog zaostanka (4+16) (Nika Vindišar, Lea Einfalt, Nina Zadravec, Polona Klemenčič)

- moški, 4 x 7,5 km:
1. Francija 1:12:35,9 (0+4) (Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet)
2. Norveška + 21,5 (1+12) (Vetle Sjaastad Christiansen, Johannes Dale, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe)
3. Nemčija 36,2 (1+8) (Erik Lesser, Philipp Horn, Arnd Peiffer, Benedikt Doll) 36,2 (1+8)
4. Rusija 1:44,7 (0+9)
5. Slovenija 1:45,8 (0+8) (Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan)
6. Avstrija 2:28,5 (2+12)
7. Italija 2:32,0 (0+9)
8. ZDA 2:32,9 (0+5)
9. Belorusija 2:40,4 (0+6)
10. Švedska 3:28,9 (2+10)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anticripstoned
22. 02. 2020 20.08
+6
fantje čestitke