-6°C

Slovenskim skakalcem srebro, skakalkam bron na mladinskem SP

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.K. /STA /
KOMENTARJI
1
Slovenski skakalci Žak Mogel, Jan Bombek, Rok Masle in Jernej Presečnik so na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v finskem Lahtiju osvojili srebrno kolajno (914,7 točke). Zmagala je ekipa Avstrije (986,2), tretji so bili Rusi (903,1). V ženski konkurenci so Nika Prevc, Nika Vetrih, Jerneja Repinc Zupančič in Jerneja Brecl osvojila bron.

Skakalnice v Lahtiju. Fotografija je simbolična.
Skakalnice v Lahtiju. Fotografija je simbolična.FOTO: AP

Slovenska skakalna reprezentanca se je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju razveselila novega uspeha. Po bronu Jerneje Brecl, ki je bila zanjo prva posamična v karieri, so se na ekipni tekmi izkazali še njeni moški kolegi. Ti so zaostali le za Avstrijo, ki je s skupno 986,2 točke slavila prepričljivo zmago. Avstrijci so bili v postavi David Haagen, Daniel Tschofenig, Elias Medwedin Niklas Bachlinger boljši od Slovencev Žaka Mogela, Jana Bombeka, Roka Masleta in Jerneja Presečnika, ki so v tesnem obračunu srebrno odličje osvojili z 11,6 točke prednosti pred Rusi.

Ilja Mankov, Maksim Kolobov, Danil Sadreev in Mihail Purtovso s še manjšo razliko prehiteli Norvežane, ki se jim je kolajna izmuznila za 1,4 točke. Francozi so zasedli peto, Japonci šesto, Italijani sedmo, Nemci pa šele osmo mesto. Brez nastopa v finalni seriji so ostali domačini Finci, deseti Čehi, enajsti Američani in dvanajsti Romuni.

Zbirko medalj na tem prvenstvu so dopolnile še mladinke. Nika Prevc, Nika Vetrih, Jerneja Repinc Zupančičin Jerneja Brecl so bile namreč bronaste. Po prvi seriji so z le desetinko prednosti pred Japonkami zasedale tretje mesto za Avstrijkami in Rusinjami. Najboljša od Slovenk je bila z 91 metri Breclova, sledile do Repinc Zupančičeva s 84,5 metri, Prevčeva s 83,5 metri in Vetrihova z 82,5 metra.

V finalni seriji je Prevčeva skočila 86 metrov, Vetrihova je pristala pri 84 metrih, Repinc Zupančičeva je prav tako popravila vtis iz prve serije, pristala je pri 88,5 metra, bron, svoj drugi na tem prvenstvu, pa je potrdila Breclova s 93,5 metra. Slovenke so skupaj zbrale zbrale 818,0 točk in imele 31,7 točke prednosti pred četrtimi Japonkami. Srebro so Rusinje osvojile z 828,7 točkami, zlato pa prepričljivo Avstrijke z 883,6 točkami.

To je sedma ekipna medalja skakalk na mladinskih svetovnih prvenstvih. V letih 2018 in 2013 so bile zlate, v letih 2020, 2017 in 2014 srebrne ter letos in leta 2012 bronaste.

Koronavirus pasica november